• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

ABD ve Ukrayna Arasındaki Bağ Neon Elementinin Yaşamımızdaki Yeri

HABER MERKEZİ-Başta otomobil sektörünü etkilemesi beklenen Neon gazının yaşamımızdaki yerini belirlemek için yaptığımız araştırmada ilginç sonuçlara ulaştık. Öyleki Rusya Ukrayna Savaşının devam ettiği şu günlerde dünya günde

GÜNCEL 18.04.2023 17:18:59
ABD ve Ukrayna Arasındaki Bağ Neon Elementinin Yaşamımızdaki Yeri

HABER MERKEZİ-Başta otomobil sektörünü etkilemesi beklenen Neon gazının yaşamımızdaki yerini belirlemek için yaptığımız araştırmada ilginç sonuçlara ulaştık. Öyleki Rusya Ukrayna Savaşının devam ettiği şu günlerde dünya gündeminde önemli bir yer edinen Neon Gazı, Amerika Birleşik Devletleri ile Ukrayna arasında önemli bir bağ oluşturuyor şöyleki, Ukrayna çip üretiminde kullanılan ender bir kimyasal olan Neon gazının yüzde 70'ini üretiyor ve ABD kullandığı Neon gazının yüzde 80'ini Ukrayna'dan karşılıyor.
Atmosfede Yok Denecek Kadar Az Olan Ve Dünya Gündemini Hayati Ölçüde Meşgul Eden Bu Neon Nedir?
  'Neon elementi', kimyasal sembolü 'Ne' olan bir elementtir ve periyodik tabloda 10. grup (noble gazlar) ve 2. periyotta yer alır. Neon, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır ve atmosferin yaklaşık %0.001'ini oluşturur. Neon, reklam panoları, gaz deşarj lambaları, lazer tüpleri ve diğer aydınlatma uygulamaları gibi çeşitli endüstriyel ve ticari uygulamalarda kullanılmaktadır. Ayrıca, tıbbi ve bilimsel araştırmalarda da kullanılır.
Neon, özellikle gaz deşarj lambalarında kullanımı nedeniyle tanınır. Gaz deşarj lambaları, bir gaz içindeki elektrik deşarjıyla çalışan aydınlatma kaynaklarıdır ve neon gazı, bu lambalarda kullanılan en yaygın gazdır. Neon gazı, düşük gerilimde parlak bir kırmızı-pembe renk verir ve bu nedenle neon lambaları olarak da bilinir. Ayrıca, farklı renklerdeki neon lambaları için diğer noble gazlar (örneğin argon, ksenon) da kullanılabilir.
 Neon elementi, 1898 yılında İngiliz kimyager William Ramsay ve İngiliz fizikçi Morris Travers tarafından keşfedilmiştir. Ramsay ve Travers, atmosferden bir örnek alıp bunu sıvılaştırdıktan sonra, örnek üzerinde çeşitli işlemler yaparak neon gazını ayırmışlardır. Keşfinden bu yana, neonun endüstriyel ve ticari kullanımı hızla artmış ve hala yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Nomia Trasfer,7/24 TourAnamur7/24 TourLezzet DurağıProfilo Toprak Ticaret, Anamur BalıkeviYılmaz İnşaatAsil GayrimenkulMotorcu Küçük Dayı, Dereköy Alabalık, Anamur EkspresKanal AnamurFoto o anNeval Giyim


Neon doğada nelerle etkileşir?
Neon, periyodik tabloda yer aldığı gibi bir nötral gazdır ve doğada başka elementlerle veya bileşiklerle doğrudan etkileşime girmez. Neon, atmosferdeki diğer gazlarla birlikte bulunur ve yalnızca çok az miktarda oluşturur.
 Neon gazı, doğada nadir bulunan bir elementtir ve atmosferin yaklaşık %0.001'ini oluşturur. Neon, diğer atmosferik gazlarla doğal olarak karışık olduğu için, bu gazlarla doğal olarak etkileşime girer. Örneğin, Güneş'ten gelen UV ışınları, neon ve diğer atmosferik gazların iyonize olmasına neden olur ve bu iyonize gazlar, atmosferin üst katmanlarında güçlü manyetik alanlar oluşturabilir.
 Neon gazı ayrıca, meteoritlerin içinde ve Yer kabuğunun altında da nadir olarak bulunabilir. Ancak bu doğal kaynaklar, neonun endüstriyel veya ticari kullanımı için ekonomik olarak önemli değillerdir.
Neon Gazı canlı yaşamını nasıl etkiler?
Neon gazı, atmosferde bulunduğu gibi, canlılar üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Neon gazı, nötral bir gazdır ve canlı organizmalar üzerinde zararlı veya yararlı bir etkisi yoktur. Ancak, neon gazı ve diğer noble gazlar, tıbbi uygulamalarda kullanılabilir. Neon gazı, solunum sıkıntısı olan prematüre bebeklerin tedavisinde kullanılan bir gaz karışımının bileşenlerinden biridir. Bu tedavide, neon gazı, solunum yolu üzerindeki basıncı azaltarak ve solunumun daha kolay olmasını sağlayarak bebeklerin solunum güçlüklerini azaltır.  Ayrıca, neon gazı, yüksek hassasiyetli tıbbi görüntüleme tekniklerinde kullanılır. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazlarında kullanılan soğutma sistemleri, neon gazı gibi noble gazlarla çalışır. Bu soğutma sistemleri, MR görüntüleme teknolojisindeki yüksek çözünürlük ve hassasiyet için gereklidir.
Bitkiler neon gazını kullanır mı?
Neon gazı, bitkiler için doğal bir element değildir ve bitkiler tarafından kullanılmaz. Bitkiler, fotosentez sürecinde karbondioksit, su ve güneş enerjisi kullanarak organik bileşikler üretirler. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu diğer elementler, genellikle topraktan alınan mineraller ve besinler yoluyla sağlanır.  Neon gazı, havadaki diğer gazlar gibi atmosferik bir bileşen olduğundan, bitkilerin yaprakları üzerinde bulunabilir. Ancak, bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli bir element değildir ve bitki metabolizması üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.  Bununla birlikte, bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için önemli olan diğer noble gazlar vardır. Örneğin, argon gazı, bitki hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için önemli olan bir enzim olan ATP sentazın aktivitesini artırarak bitki büyümesini teşvik edebilir. Ksenon gazı da bitki büyümesini teşvik etmek için kullanılan bir diğer noble gazdır. Ancak, neon gazı bu şekilde bitki büyümesi için kullanılmaz.
Bazı araştırmalar, neon gazının bitki büyümesi ve gelişmesini dolaylı olarak etkileyebileceğini göstermiştir. Özellikle, neon gazının bitkilerin fotosentez kapasitesini artırabileceği düşünülmektedir. Bir araştırmada, bitkilerin yüksek yoğunluklu neon gazı ile muamele edilmesinin, bitkilerin yapraklarının alt yüzeyindeki stomaların açılmasını ve CO2 alımını artırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, neon gazının bitkilerin stres toleransını artırabileceği ve bitkilerin ömrünü uzatabileceği düşünülmektedir.  Ancak, bu konudaki araştırmalar henüz sınırlıdır ve neon gazının bitki büyümesi ve gelişmesini artırmak için kullanımı konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak, neon gazı, bitkiler için doğal bir element değildir ve bitki metabolizması üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak, neon gazı ve diğer noble gazlar, bitki büyümesi ve gelişmesini dolaylı olarak etkileyebilecekleri düşünülen bazı özelliklere sahiptirler ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
 Dünyayı sarsacak Neon gazı krizi kapıda! Fiyatlar tavan yapacak korkusu
Başta otomobil sektörü olmak üzere bir çok sektörü derinden etkileyen çip krizi Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber daha derin bir boyut kazanabilir. Pandemi sonrası çip kriziyle boğuşan otomobil dünyası yeni bir krizin eşiğinde. Ham madde ve bozula arz-talep dengesiyle çip kıtlığı şimdi de Rusya-Ukrayna savaşından büyük bir yara daha alabilir. Çip üretiminde kullanılan nadir kimyasallardan olan Neon gazı tedariki Rusya-Ukrayna savaşıyla büyük bir risk altında. Ukraynalı Iceblick, Ingas ve Cryoin şirketleri dünyanın Neon gazı arzının yüzde 70'inden fazlasını üretirken ABD ise kullandığı Neon gazının yüzde 80'ni Ukrayna'dan karşılıyor.  Neon Gazı üretim tesislerinde yaşanacak üretim düşüş ya da altyapı sıkıntısı, üretimi zorlu ve maliyetli olan yarı iletken çiplerin fiyatlarını çok daha yukarı taşıma riski barındırıyor.


 


Anahtar Kelimeler: ABD Ukrayna Ara Neon Element Yaşam

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Başkanlık Koltuğunu Durmuş Deniz’den Çilek Devraldı

Anamur’un Temsili Garnizon Komutanı Saydam Oldu

Yasa Dışı Bahis Operasyonuna Jandarma Operasyonu: (5) Gözaltı

Define Arayan Şahıslar Jandarmaya Yakalandı

Haydi Çocuklar Mersin Büyükşehirin Anamur Dragon Parkındaki Çocuk Festivaline

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

Hafta Sonu Altın Fiyatları Değişken Seyretti

Yükleniyor

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16