Tarih: 17.09.2022 11:51

SİÖ Üyeleri: ″'Shanghai Ruhu’ SİÖ’nün gelişimini hızlandıracak″

Facebook Twitter Linked-in

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Semerkant Uluslararası Konferans Merkezi’nde Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 22. Toplantısı’na katılarak “Çağın eğilimini kavramak, birliği ve iş birliğini güçlendirmek ve daha iyi bir gelecek yaratmak” temalı bir konuşma yaptı.

SİÖ üyesi ülkelerden gelen şahsiyetler Çin Medya Grubu’na verdikleri demeçlerde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in konuşmasında vurgu yaptığı “Shanghai Ruhu” ve “daha sıkı bir SİÖ kader ortaklığının oluşturulması” içeriklerinin kendilerinde derin izlenim bıraktığını dile getirdiler.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Araştırma Enstitüsü Başkanı ve SİÖ eski genel sekreteri   Bolat Nurgaliyev, Çin’in hep üye ülkelerin karşılıklı güven, çifte kazanç, eşitlik, istişare, medeniyet çeşitliliğine saygı ve ortak kalkınma ilkelerini içeren “Shanghai Ruhu”nun doğrultusunda aktif ve etkili iş birliği yapması için çaba harcadığına dikkati çekti. Nurgaliyev, diğer üye ülkeler tarafından desteklenen bu çabanın tüm üye ülkelerin temel menfaatına uygun olup örgütün gelişimini ve ilerlemesini hızlandırdığını, bunun da SİÖ’nün büyük cazibesini kanıtladığını ifade etti.

 

Özbekistan Dünya Ekonomisi ve Dış İlişkiler Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Direktörü Murad Bakhodirov, Cumhurbaşkanı Xi’nin vurguladığı “Shanghai Ruhu”nun teşvik edilmesi ve geliştirilmesinin sadece örgütün iş birliği ve birliğinin güç kaynağı olmakla kalmayıp gelecekteki gelişimine yol gösterdiğini belirtti. Bakhodirov, SİÖ’nün üyeliğinin genişletilmesinin de “Shanghai Ruhu”nun ilgili ülkeler tarafından tanınması anlamına geldiğini söyledi.

Xi’nin konuşmasında SİÖ üyesi ülkelere “birlik ve iş birliğini sürekli olarak güçlendirerek daha sıkı bir SİÖ kader ortaklığı inşa etme” çağrısında bulunuldu. Çok sayıda ülkeden şahsiyetler buna tamamen katıldıklarını belirttiler.

Bolat Nurgaliyev, “Uluslararası güvenlik, terörizm, aşırıcılık, ikilim değişikliği ve salgın gibi birçok küresel sorunla karşılaşıyoruz, SİÖ üyesi ülkeler ve dünyadaki diğer ülkeler bu sorunları iş birliğiyle çözmeli. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Xİ’nin ortaya koyduğu ‘daha sıkı bir SİÖ kader ortaklığı’ çağrısı, insanlığın kader ortaklığı kavrayışıyla uyumludur.” ifadesi kullandı. 

Nurgaliyev, şunları söyledi:

“Sorunları çözmek için tüm SİÖ üyesi ülkeler ve diğer ülkeler birlikte çalışmalıdır, çünkü hepimizin karşılaştığı sorun ortaktır. Bu nedenle, Başkan Xi, insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk kavramına uygun, ortak geleceğe sahip daha yakın bir Shanghai İşbirliği Örgütü topluluğunun inşa edilmesi çağrısında bulundu.”

Murad Bakhodirov da, “tıpkı Cumhurbaşkanı Xi’nin dediği gibi, SİÖ üyesi ülkeler birliği ve iş birliğini güçlendirip birbirine destek vererek dış güçlerin SİÖ’ye istikrarsız unsurlar katmasına izin vermemelidir.” diye konuştu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —