-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,31% 0,25
-
EURO
50,84% 0,08
-
GRAM ALTIN
6703,33% -2,12
-
Ç. ALTIN
11186,94% -2,43
SİÖ Üyeleri: ″'Shanghai Ruhu’ SİÖ’nün gelişimini hızlandıracak″
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Semerkant Uluslararası Konferans Merkezi’nde Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 22. Toplantısı’na katılarak “Çağın eğilimini kavramak, birliği ve iş birliğini güçlen
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Semerkant Uluslararası Konferans Merkezi’nde Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 22. Toplantısı’na katılarak “Çağın eğilimini kavramak, birliği ve iş birliğini güçlendirmek ve daha iyi bir gelecek yaratmak” temalı bir konuşma yaptı.
SİÖ üyesi ülkelerden gelen şahsiyetler Çin Medya Grubu’na verdikleri demeçlerde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in konuşmasında vurgu yaptığı “Shanghai Ruhu” ve “daha sıkı bir SİÖ kader ortaklığının oluşturulması” içeriklerinin kendilerinde derin izlenim bıraktığını dile getirdiler.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Araştırma Enstitüsü Başkanı ve SİÖ eski genel sekreteri Bolat Nurgaliyev, Çin’in hep üye ülkelerin karşılıklı güven, çifte kazanç, eşitlik, istişare, medeniyet çeşitliliğine saygı ve ortak kalkınma ilkelerini içeren “Shanghai Ruhu”nun doğrultusunda aktif ve etkili iş birliği yapması için çaba harcadığına dikkati çekti. Nurgaliyev, diğer üye ülkeler tarafından desteklenen bu çabanın tüm üye ülkelerin temel menfaatına uygun olup örgütün gelişimini ve ilerlemesini hızlandırdığını, bunun da SİÖ’nün büyük cazibesini kanıtladığını ifade etti.

Özbekistan Dünya Ekonomisi ve Dış İlişkiler Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Direktörü Murad Bakhodirov, Cumhurbaşkanı Xi’nin vurguladığı “Shanghai Ruhu”nun teşvik edilmesi ve geliştirilmesinin sadece örgütün iş birliği ve birliğinin güç kaynağı olmakla kalmayıp gelecekteki gelişimine yol gösterdiğini belirtti. Bakhodirov, SİÖ’nün üyeliğinin genişletilmesinin de “Shanghai Ruhu”nun ilgili ülkeler tarafından tanınması anlamına geldiğini söyledi.
Xi’nin konuşmasında SİÖ üyesi ülkelere “birlik ve iş birliğini sürekli olarak güçlendirerek daha sıkı bir SİÖ kader ortaklığı inşa etme” çağrısında bulunuldu. Çok sayıda ülkeden şahsiyetler buna tamamen katıldıklarını belirttiler.
Bolat Nurgaliyev, “Uluslararası güvenlik, terörizm, aşırıcılık, ikilim değişikliği ve salgın gibi birçok küresel sorunla karşılaşıyoruz, SİÖ üyesi ülkeler ve dünyadaki diğer ülkeler bu sorunları iş birliğiyle çözmeli. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Xİ’nin ortaya koyduğu ‘daha sıkı bir SİÖ kader ortaklığı’ çağrısı, insanlığın kader ortaklığı kavrayışıyla uyumludur.” ifadesi kullandı.
Nurgaliyev, şunları söyledi:
“Sorunları çözmek için tüm SİÖ üyesi ülkeler ve diğer ülkeler birlikte çalışmalıdır, çünkü hepimizin karşılaştığı sorun ortaktır. Bu nedenle, Başkan Xi, insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk kavramına uygun, ortak geleceğe sahip daha yakın bir Shanghai İşbirliği Örgütü topluluğunun inşa edilmesi çağrısında bulundu.”
Murad Bakhodirov da, “tıpkı Cumhurbaşkanı Xi’nin dediği gibi, SİÖ üyesi ülkeler birliği ve iş birliğini güçlendirip birbirine destek vererek dış güçlerin SİÖ’ye istikrarsız unsurlar katmasına izin vermemelidir.” diye konuştu.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
Yükleniyor

