Tarih: 01.09.2022 11:33

PMI Ağustos’ta 47,4 olarak gerçekleşti

Facebook Twitter Linked-in

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Purchasing Manager Index- PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. 50 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. 2022 yılında en yüksek değerini 50,5 ile ocak ayında alan PMI mart ayında 49,4 olurken Nisan’da hafif düşüşle 49,2 olarak kaydedildi. Mayıs’ta bir önceki aya göre yatay seyrederek 49,2 olarak gerçekleşen manşet PMI, Haziran’da 48,1’e gerileyerek Türk imalat sektörünün performansında yavaşlamaya işaret etti. Söz konusu yavaşlama 2020 yılının başındaki ilk COVID-19 dalgasından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Böylece faaliyet koşulları üst üste dört ay ivme kaybı sergiledi.

 

Haziran ayında 48,1 olarak ölçülen manşet PMI, Temmuz’da 46,9’a gerileyerek üst üste beşinci ay eşik değer 50’nin altında kaldı. Endeks, faaliyet koşullarında Mayıs 2020’den beri en belirgin yavaşlamaya işaret etti. Temmuz ayında 46,9 olarak ölçülen manşet PMI, Ağustos’ta 47,4’e yükseldi. Faaliyet koşulları üst üste altıncı ay zayıflamış olmakla birlikte son anket verileri imalat sektöründeki bozulmanın hafif hız kestiğine işaret etti. Manşet endeks ile uyumlu olarak, üretimdeki yavaşlama Temmuz’a kıyasla daha ılımlı gerçekleşti. Bununla birlikte, zorlu piyasa koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşüş Ağustos’ta da sert şekilde devam etti.

 

Yeni siparişlerde ise düşüş ağustos ayında hız kazandı ve Mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Anket katılımcısı firmalar, talepteki yetersizlik ve fiyatlardaki artışların yanı sıra küresel ekonomideki zayıflığa dikkat çekti. Buna paralel olarak yeni ihracat siparişleri de yavaşlarken bazı katılımcılar Avrupa talebinde azalma olduğunu bildirdi. İstihdamın artmaya devam etmesi ve artış hızının son üç ayın en yüksek düzeyine çıkması, anketin görece pozitif gelişmesi oldu.

 

Rapor için tıklayınız.

https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/5769/imalat-sanayi-pmi--agustos-2022.htm

Kaynak BMD

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —