Tarih: 27.08.2022 12:49

Çin’de ikiz panda sevinci yaşanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Çin’deki Shaanxi eyaletinin başkenti Xi’an’daki merkezde ikiz panda bebeklerin doğumu büyük mutluluk yarattı. Beyaz-siyah lekeli kürke sahip bu kırılgan türün devamı için tohumlama yoluyla dişi pandanın gebelik sürecini sağlama alma tekniği kullanılıyor. Nitekim yeni doğan biri erkek biri dişi ikiz pandalar da bu şekilde dünyaya geldi.

Aslında pandaların doğal yollardan üremesi son derecede zor; çünkü dişi panda bir yıl içinde ancak 24 ila 48 saat arası bir sürede doğurgan olabiliyor. Çiftleşmeyi tam da bu süreye denk getirmek zor olduğundan bu ikizlerin doğumu Xi’an yetiştirme merkezinde bayram havası estirdi. Minik bir yumak halindeki bebeklerin biri 150 gram diğeri de 180 gram ağırlığında; ancak kısa sürede kilo almaları bekleniyor.

Qin Qin adlı anne de aynı yetiştirme merkezinde doğdu ve 2020 yılında da yine ikiz bebekler dünyaya getirdi. Bir süre öncesine değin tükenmekte olan tür olarak kabul edilen dev pandalar artık uluslararası kataloglarda sadece kırılgan bir tür klasmanında yer alıyor. Gerçekten de Çin, 20 yıldır bu türü tükenmekten kurtarmak için büyük çabalar harcadı. Bu çabalar da meyvelerini vermiş bulunuyor, zira tür artık yok olma tehlikesiyle yüz yüze değil.

Bu sonuca ulaşmak için Çin yetkilileri pandaların yaşam koşullarını iyileştirme yolunda bunların başlıca yiyecekleri olan bambu plantasyonları oluşturdu, üremelerine yardımcı olun ve doğal habitatları korundu. Bu çalışmaların sonunda bugün Çin’de bin 800 panda vahşi ortamda yaşıyor; oysa 2003 yılında bu sayı bin 596 idi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —