Tarih: 07.09.2022 08:09

ECB ve Fed öncesi Ons Altın tarihi bir bölgede

Facebook Twitter Linked-in

Enflasyon ile mücadele konusunda merkez bankalarının verdiği mesajlar ve aldığı aksiyonlar A’dan Z’ye tüm finansal varlıkları etkilemektedir. ABD Merkez Bankasının bu konudaki agresif tutumu ile birlikte Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faiz oranındaki yükseliş Ons Altın fiyatında önemli bir baskı oluşturmaktadır.  Bu baskı yeni dönemde sona mı erecek yoksa yeni bir baskılanma dönemine mi girecektir sorusuna cevap aramaktadır. ECB ve Fed kararları, FOMC üyelerinin açıklamaları, Enflasyon, Büyüme, İstihdam piyasasına ilişkin gelecek ekonomik göstergelerin sonuçları, Rusya - Ukrayna sürecine yönelik yeni haber akışları bu açıdan dikkatle takip edilmelidir.

Ons Altın 2019 haziran tarihinde yaklaşık 6 yıllık ayı piyasasına son veren bir yükseliş ile dikkatleri üzerine çekti ver gerçekleştirdiği pozitif reaksiyon ile 2020 ağustos tarihinde 2 bin 75, 2022 mart tarihinde ise 2 bin 70 dolar seviyelerine ulaştı. Altın ile alakalı pozitif beklentinin ön planda kalmasının en önemli sebebi hiç şüphesiz ki yükseliş trendi görünümünde bin 670 – bin 685 bölgesini dip yapma isteğiydi. Bu yıl da benzer bir dip görünümü ile bin 810 dolar seviyesine kadar yükseliş gerçekleşse de Fed agresifliği Altın fiyatının tekrar bu bölgeye yaklaşmasına olanak tanıdı.

Şimdi ise Altın fiyatının önünde önemli bir yol ayrımı var.

-Birinci senaryoda daha önce olduğu gibi bin 670 – bin 685 bölgesini dip kabul edip kısa vadeli olarak yeniden yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirip bin 785 – bin 810 bölgesine ulaşmak ve yükselişlerine devam edip etmemesi hususunda yeniden karar aşamasına geçmek isteyecek.

-İkinci senaryoda ise bin 670 – bin 685 bölgesi altındaki kalıcılık ile 2019 Haziran tarihinde başlattığı yükseliş trendine son verecek.

Şuan ki makro ekonomik gelişmeleri değerlendirdiğimizde, Fed’in agresif faiz tavrı ve ECB’nin Avrupa’nın içinde bulunduğu enerji krizi sebebiyle agresif bir tavırda hareketlerine devam edemeyeceği beklentisi Dolar Endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarında yukarı yönlü beklentilerin daha da devam edebilmesine olanak tanımaktadır. Bu süreçte ülkeler arası herhangi bir jeopolitik risk temasının da olmayışı fiyatlama açısından Ons Altın tarafında aşağı yönlü baskıyı bir adım öne çıkartmaktadır. Ancak hangi senaryoyu baz almalıyız hususunun Eylül ayının genelini takip etmek ve özellikle uzun vadeli stratejide aylık kapanışı önemsememiz riskimizi minimize edebilmek adına önemlidir. Ek olarak akıllara şu soru işareti de gelmektedir. Yatırımcılar yüksek enflasyondan korunmak için Altın gibi varlıklara yönelmez mi? İşte tam da bu aşamada merkez bankaları agresifliği girmektedir. Bu da mevcut senaryonun geçersiz kalmasını sağlamaktadır.

O halde fiyatlama tarafındaki stratejiyi aktaracak olursak;

50 aylık üssel hareketli ortalama bin 670 seviyesinden geçmektedir ve Ons Altın bu seviyede gerçekleştireceği aylık kapanış ile beklentilerin şekillenmesini sağlayabilir.

Bin 670 seviyesi üzerindeki aylık kapanışın devamlılığı boğa piyasasının sürmesine, bin 670 seviyesi altındaki aylık kapanış ise ayı piyasasının başladığının habercisi olarak yorumlanabilir. Bu tür bir senaryoda pozitif yönlü fiyatlamada 20 aylık üssel hareketli ortalamanın bulunduğu bin 785 – bin 810 bölgesine doğru tekrar bir yolculuk olacağı gibi trend değişimi durumunda dalga boyu daha da hızlanarak 150 aylık üssel hareketli ortalamaya (1398) doğru olası baskıya hazırlıklı olmak gerekir. Ek olarak olası bir yükseliş durumunda boğa piyasasının tekrar piyasaya hakim olması ve 2 bin 75 zirvesinin yüksek sesle konuşulması içinse bin 785 – bin 810 bölgesi üzerinde kalıcılaşmaya ihtiyaç olduğu da ayrıca unutulmamalıdır.

Uzun vadeli görünümünden biraz da mevcut haberlere olası reaksiyonu barındıracak kısa-orta vadeli beklentilere geçecek olursak son dönemde Ons Altın fiyatındaki yükselişlerin zayıf kalması ve negatif trend görünümünde baskılanması, beklenti tarafında aşağı yönlü olası senaryoların kuvvetlenmesine olanak tanımaktadır. Bu açıdan kıymetli maden de negatif fiyatlama reaksiyonun daha da güçlenmesi için bin 680 seviyesi altındaki günlük kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla bin 608 trend bölgesine doğru yeni bir hareket alanının önünü açabilir (Ek olarak bu tür bir geri çekilme oluşması durumunda bin 600 – bin 620 bölgesinde olası bir alıcı baskısına maruz kalabilir ancak bu durum trend içi düzeltme olarak yorumlanmalıdır). Aksi takdirde daha önceden olduğu gibi trend bölgesi ile sıkışma oluşturabilir. bin 680 – bin 760 arasında oluşacak bu sıkışmada alıcı – satıcı mücadelesinin sonucunu yine takip edeceğimiz önem derecesi yüksek haberlerle neticelendirecektir. Ancak daha önce bin 785 – bin 810 bölgesi dönüşündeki makro gündem hala daha devam ettiği için Ons Altın tarafında olası bir yükseliş zemini için merkez bankalarının agresif tavırlarından kısmen de olsa vazgeçmesi ya da yeni dönemde olası bir jeopolitik risk fiyatlaması ile desteklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kıymetli maden tarafındaki baskının devam etmesi kaçınılmazdır.

Eylül ayının geneli itibariyle gelecek haber akışları sadece altın değil çoğu emtia ürünü üzerinde etkin bir fiyatlama davranışı oluşturabilir. Bu açıdan altın – gümüş önderliğindeki olası fiyatlama davranışları takip edilmeli ve sarı madenin içinde bulunduğu kritik tarihi bölgede vereceği reaksiyon, hem kısa hem de orta-uzun vadeli stratejileri yönetmek adına önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak:GCM Yatırım- Kudret Ayyıldır
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —