Tarih: 12.09.2022 05:46

75 kampanyası

Facebook Twitter Linked-in

Enerji krizinin Euro Bölgesi'nde ve daha geniş anlamda AB'de on yıllardır görülmeyen bir kargaşa yaratması nedeniyle, olabilecek en kötü bağlamda başlayan bir sıkılaştırma döngüsü devam ediyor. ECB geçen haftaki toplantısında mevduat faizini sıfırdan %0,75'e yükseltirken, ana refinansman oranını, sonraki birkaç toplantı için söz verdiği hamlelerle 2011'den bu yana en yüksek seviye olan %1,25'e çıkardı. Kararın ertesi gününde Ekim ayında da enflasyonu sakinleştirmek için ECB’den 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekledikleri artmaya başlıyordu. Burada veriler haricindeki etmen ise; Lagerde’ın “oranların enflasyonu zamanında hedefe geri döndürmek için uygun seviyelerden 'çok uzak' olduğuna ve artışların 'önümüzdeki birkaç toplantıda' da beklenmesi gerektiğine dair yönlendirmesinden kaynaklandı. ECB'den daha şahin bir duruş beklentisi 1 doların üzerinde işlem gören euroyu destekliyor gibi de görünüyor. Diğer taraftan ABD tarafında , ekonomik durgunluk korkuları azalırken, enflasyonun henüz 'anlamlı ve ısrarlı bir şekilde aşağı doğru hareket ettiğine en son ISM hizmetler endeksinin de gösterdiği gibi ikna olunmaması ve kira fiyatlarındaki artışın devamı, enerji fiyatlarındaki istikrarsızlık neticesinde , Fed'in 20- 21 Eylül toplantısında Eylül'de 50 baz puan, Kasım'da 25 baz puan faiz artırım beklentileri , Eylül’de 75 baz puan, Kasım ayında 50 baz puan artıracağına dönüyordu. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avrupalı alıcılar tarafından fiyat tavanları uygulanması halinde ülkenin petrol ve gaz ihracatını durdurma tehdidinden destek aldı ve Brent haftalık %4’ler seviyesindeki düşüşten toparlanarak haftalık bazda %0,90 düşüşle 92,42 usd kapandı. Bu haftanın ana gündemi ise ABD enflasyon verileri TÜFE ve ÜFE olacak, ardından perakende satışlarla tüketicilerin harcama iştahlarının ne durumda olduğunu gösterecek ki bu iki veride 20/21 Eylül FED toplantısında 75 baz puan mı yoksa sürpriz şekilde 100 baz puanlık bir artış gelebilir mi sorularına ip uçları verecek. Almanya'da final tüketici fiyatları, ZEW endeksi, Euro Bölgesinde sanayi üretimi, final tüketici fiyatları, Çin'de tarafında sanayi üretimi, perakende satışlar verilerinin yanında Çin Merkez Bankası(PBOC), orta vadeli kredi (MLF) faiz kararını açıklayacak. PBOC, önceki toplantısında faizi sürpriz bir şekilde 10 baz puan indirerek yüzde 2,75 seviyesine çekmişti. Yurt içinde ödemeler dengesi, iş gücü verileri, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamları ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Borsa İstanbul, halka açık şirketlerimiz ve yatırımcılarımız açısından her geçen gün daha da cazip hale geliyor.' dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Üyesi Christopher Waller, Eylül toplantısında 'önemli bir faiz artışını' desteklediğini söyledi.

Rusya'nın ikinci çeyrek dönemde ekonomisi ilk tahminlerin daha üzerinde daralma gösterdi. İlk tahminde yüzde 4,0 olan daralma yüzde 4,1'e revize edildi.

Rusya'nın Ağustos ayında enflasyonu aylık bazda yaşanan düşüşün devamıyla yıllık bazda gerilemesini sürdürdü. Tüketici fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Böylece yıllık enflasyon yüzde 15,1'den yüzde 14,3'e geriledi.

ABD'de hanehalkı serveti 2022 yılı ikinci çeyrekte 6,1 trilyon dolar düşüş gösterdi..

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, artan enerji maliyetlerinin baskısını dengelemek için Rusya petrolü satın almayı düşünüyor.

Almanya Merkez Bankası(Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, enflasyondaki mevcut eğilimin devam etmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi gerekeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı; Almanya, Fransa ve İngiltere'nin ortak bildiriyle İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile ilgili duruşunu eleştirmesi ve söz konusu duruşun müzakereleri tehlikeye attığını öne sürmesine tepki gösterdi. Bakanlık ortak bildirinin yapıcı olmadığını ve 'üç Avrupa ülkesinin yaptırımları kaldırmaya yönelik müzakerelerle ilgili iyi niyetine aykırı' olduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya'nın gaz akışını kesmesine karşı Almanya'nın hazır olduğunu belirtti. Scholz, gerekli olması durumunda ülkenin güneyindeki nükleer santralleri de kullanabileceklerini söyledi.

Otomotiv Sanayi Derneği(OSD) tarafından yapılan açıklamaya göre Otomotiv üretimi Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,3 düşüşle 92 bin 625 adet oldu.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —