• BIST 100

    10228,39%0,39
  • DOLAR

    39,82% 0,12
  • EURO

    46,79% -0,61
  • GRAM ALTIN

    4262,42% -0,74
  • Ç. ALTIN

    6808,69% -0,22

75 kampanyası

Enerji krizinin Euro Bölgesi'nde ve daha geniş anlamda AB'de on yıllardır görülmeyen bir kargaşa yaratması nedeniyle, olabilecek en kötü bağlamda başlayan bir sıkılaştırma döngüsü devam ediyor.

GÜNCEL 12.09.2022 05:46:22 691
75 kampanyası
Haberi Sesli Oku

Enerji krizinin Euro Bölgesi'nde ve daha geniş anlamda AB'de on yıllardır görülmeyen bir kargaşa yaratması nedeniyle, olabilecek en kötü bağlamda başlayan bir sıkılaştırma döngüsü devam ediyor. ECB geçen haftaki toplantısında mevduat faizini sıfırdan %0,75'e yükseltirken, ana refinansman oranını, sonraki birkaç toplantı için söz verdiği hamlelerle 2011'den bu yana en yüksek seviye olan %1,25'e çıkardı. Kararın ertesi gününde Ekim ayında da enflasyonu sakinleştirmek için ECB’den 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekledikleri artmaya başlıyordu. Burada veriler haricindeki etmen ise; Lagerde’ın “oranların enflasyonu zamanında hedefe geri döndürmek için uygun seviyelerden 'çok uzak' olduğuna ve artışların 'önümüzdeki birkaç toplantıda' da beklenmesi gerektiğine dair yönlendirmesinden kaynaklandı. ECB'den daha şahin bir duruş beklentisi 1 doların üzerinde işlem gören euroyu destekliyor gibi de görünüyor. Diğer taraftan ABD tarafında , ekonomik durgunluk korkuları azalırken, enflasyonun henüz 'anlamlı ve ısrarlı bir şekilde aşağı doğru hareket ettiğine en son ISM hizmetler endeksinin de gösterdiği gibi ikna olunmaması ve kira fiyatlarındaki artışın devamı, enerji fiyatlarındaki istikrarsızlık neticesinde , Fed'in 20- 21 Eylül toplantısında Eylül'de 50 baz puan, Kasım'da 25 baz puan faiz artırım beklentileri , Eylül’de 75 baz puan, Kasım ayında 50 baz puan artıracağına dönüyordu. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avrupalı alıcılar tarafından fiyat tavanları uygulanması halinde ülkenin petrol ve gaz ihracatını durdurma tehdidinden destek aldı ve Brent haftalık %4’ler seviyesindeki düşüşten toparlanarak haftalık bazda %0,90 düşüşle 92,42 usd kapandı. Bu haftanın ana gündemi ise ABD enflasyon verileri TÜFE ve ÜFE olacak, ardından perakende satışlarla tüketicilerin harcama iştahlarının ne durumda olduğunu gösterecek ki bu iki veride 20/21 Eylül FED toplantısında 75 baz puan mı yoksa sürpriz şekilde 100 baz puanlık bir artış gelebilir mi sorularına ip uçları verecek. Almanya'da final tüketici fiyatları, ZEW endeksi, Euro Bölgesinde sanayi üretimi, final tüketici fiyatları, Çin'de tarafında sanayi üretimi, perakende satışlar verilerinin yanında Çin Merkez Bankası(PBOC), orta vadeli kredi (MLF) faiz kararını açıklayacak. PBOC, önceki toplantısında faizi sürpriz bir şekilde 10 baz puan indirerek yüzde 2,75 seviyesine çekmişti. Yurt içinde ödemeler dengesi, iş gücü verileri, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamları ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Borsa İstanbul, halka açık şirketlerimiz ve yatırımcılarımız açısından her geçen gün daha da cazip hale geliyor.' dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Üyesi Christopher Waller, Eylül toplantısında 'önemli bir faiz artışını' desteklediğini söyledi.

Rusya'nın ikinci çeyrek dönemde ekonomisi ilk tahminlerin daha üzerinde daralma gösterdi. İlk tahminde yüzde 4,0 olan daralma yüzde 4,1'e revize edildi.

Rusya'nın Ağustos ayında enflasyonu aylık bazda yaşanan düşüşün devamıyla yıllık bazda gerilemesini sürdürdü. Tüketici fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Böylece yıllık enflasyon yüzde 15,1'den yüzde 14,3'e geriledi.

ABD'de hanehalkı serveti 2022 yılı ikinci çeyrekte 6,1 trilyon dolar düşüş gösterdi..

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, artan enerji maliyetlerinin baskısını dengelemek için Rusya petrolü satın almayı düşünüyor.

Almanya Merkez Bankası(Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, enflasyondaki mevcut eğilimin devam etmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi gerekeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı; Almanya, Fransa ve İngiltere'nin ortak bildiriyle İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile ilgili duruşunu eleştirmesi ve söz konusu duruşun müzakereleri tehlikeye attığını öne sürmesine tepki gösterdi. Bakanlık ortak bildirinin yapıcı olmadığını ve 'üç Avrupa ülkesinin yaptırımları kaldırmaya yönelik müzakerelerle ilgili iyi niyetine aykırı' olduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya'nın gaz akışını kesmesine karşı Almanya'nın hazır olduğunu belirtti. Scholz, gerekli olması durumunda ülkenin güneyindeki nükleer santralleri de kullanabileceklerini söyledi.

Otomotiv Sanayi Derneği(OSD) tarafından yapılan açıklamaya göre Otomotiv üretimi Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,3 düşüşle 92 bin 625 adet oldu.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Anamur Gazeteciler Cemiyeti’nden Kaymakam Kemal Duru’ya Ziyaret

Kızılaydan Orman Yangınlarına Müdahale Eden Ekibe Lojistik Destek

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Anamur ve Bozyazılı Muz Üreticilerinden Ortak Çağrı: "Yerli Muz İçin Lobi Oluşturulmalı"

Anamur’da Sokak Hayvanları İçin Veteriner Müdürlüğü Kuruluyor

Anamur'da Gençlik Spor Şenliği Heyecanı

Anamur’da Güvenlik Kameraları Artıyor

Mersin Valisi Atilla Toros’tan Yangın Uyarısı

Çamalan’da Yangın Nöbeti

Mersinde Hayırsever Vatandaş Şehir Hasttanesi Önünde Karpuz İkramı

Toroslar Sağlık Mahallesi'nde gece bir oto yıkamacıda çalışır halde bırakılan araçtan sızan gaz nedeniyle 4 genç ve bir köpek zehirlenerek yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Savcılığı Koordinasyonunda 21 Noktada Mobil Operasyon

Gülnar’da Metruk Evde Yangın Paniği

Sevilla Zirvesi'nde Yoksulluk ve İklim Krizi: Sevilla Taahhüdü Açıklandı

Brent Petrol 66 Dolara Yükseldi: Akaryakıtta Yeni Zam ve İndirim Beklentisi

Beştepe Kabinesi Erdoğan Başkanlığında Toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 32. Genel Kurulu’nda

İç mimarla çalışmak size ne kazandırır İstanbul’daki projelerden gerçek örnekler

BÜYÜKŞEHİR GÜLNAR’DA 105 BİN DOMATES FİDESİ DAĞITTI

Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’da Sıcaklık 39 Dereceyi Aştı, Vatandaşlara Kritik Yangın Uyarısı

Yerli Otomobil TOGG T10X’e Kur Zammı: Fiyatlar %8 Arttı

Otomobil, Çöp Kamyonuna Çarptı 1 İşçi Öldü, 4 Yaralı

Dereköyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Genel Kurulda Güven Tazeledi

Anamur ve Bozyazı’da Orman Yangını Riski En Üst Seviyeye Çıktı

Yeni Ekonomi Paketi Açıklandı: Memur ve Emekliye Ek Zam Sinyali.

ABD'de Yapay Zeka Yasası Onaylandı:

Kızılay'dan Bozyazı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ali Öztaş’a Teşekkür Ziyareti

ABD Senatosu’ndan İran Operasyonlarına Tepki: Kongreyi Bilgilendirmeme Krizi

Kızılay’dan Bozyazı Müftüsü’ne Anlamlı Ziyaret

Yükleniyor

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Anamur Gazeteciler Cemiyeti’nden Kaymakam Kemal Duru’ya Ziyaret

Kızılaydan Orman Yangınlarına Müdahale Eden Ekibe Lojistik Destek

Mersin Valisi Atilla Toros’tan Yangın Uyarısı

Mersinde Hayırsever Vatandaş Şehir Hasttanesi Önünde Karpuz İkramı

Toroslar Sağlık Mahallesi'nde gece bir oto yıkamacıda çalışır halde bırakılan araçtan sızan gaz nedeniyle 4 genç ve bir köpek zehirlenerek yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Savcılığı Koordinasyonunda 21 Noktada Mobil Operasyon

Gülnar’da Metruk Evde Yangın Paniği

Beştepe Kabinesi Erdoğan Başkanlığında Toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 32. Genel Kurulu’nda

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.