Tarih: 23.08.2022 08:41

“Ülkeler arası iletişim için altın kural: Egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı”

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ülkelerin egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine saygı göstermenin ortak güvenliği gerçekleştirmenin temeli ve ülkeler arasındaki iletişimin de altın kuralı olduğunu belirtti.

Güvenlik Konseyi dün dönem başkanlığını yürüten Çin’in çağrısı üzerine diyalog ve işbirliğini güçlendirme ve ortak güvenliği koruma teması çerçevesinde toplandı.

Zhang Jun toplantıda yaptığı konuşmada BM Şartı’nda belirlenen ülkelerin egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine saygı gösterme ilkesinin modern uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerin temel taşı olduğuna dikkat çekerek, “Bu ilke göz ardı edilir ve terk edilirse, tüm uluslararası hukuk sistemi sarsılır, dünya orman kanunlarına geri döner ve ortak güvenlik söz konusu dahi olamaz.” diye konuştu.

Çin’in öteden beri başka ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstererek, uluslararası adalet ve hakkaniyetten yana olup uluslararası toplumun ortak güvenliğini gerçekleştirmek için harcadığı çabalara destek verdiğini anımsatan Zhang, bununla beraber Çin’in kendi egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için gerekli tüm adımları atacağının altını çizdi.

Zhang, “İstikrarlı bir stratejik güvenlik ortamı, ortak güvenliği sağlamanın en temel noktasıdır. Sözde 'büyük güçlerin stratejik rekabeti' zihniyetinin yönlendirmesiyle küresel stratejik güvenlik ortamı günden güne bozulmakta ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması ile temsil edilen uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme sistemi de Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en ciddi zorlukla karşı karşıyadır. En büyük nükleer silah stokuna sahip ülke özel ve öncelikli sorumluluğunu yerine getirmeli, doğrulanabilir, geri döndürülemez ve yasal bağlayıcılığa sahip bir şekilde nükleer silah stokunu önemli ölçüde azaltmalı.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —