Tarih: 27.12.2022 18:11

Yunxian Adam kafatası fosili, Çin’de insanlığın 1 milyon yıllık tarihini kanıtlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Hubei Eyaleti Kültür ve Turizm Departmanı’ndan edinilen bilgilere göre, eyaletin Shiyan şehrinde keşfedilen “3 No’lu Yunxian Adam Kafatası” fosili, 6 aylık kazı çalışmasının ardından başarıyla gün ışığına çıkarıldı.

Yaklaşık 1 milyon yıl öncesine dayandırılan “3 No’lu Yunxian Adam Kafatası” fosili, Avrasya iç kesimlerinde bugüne kadar keşfedilen, aynı döneme ait olan en eksiksiz antik insan kafatası fosilidir ve Doğu Asya'da insanın ortaya çıkışı ve gelişiminin araştırılması için önemli bir delildir.

Bu önemli keşif, Çin’de insanoğlunun milyon yıllık tarihini kanıtlıyor.

“3 No’lu Yunxian Adam Kafatası” fosili Xuetang Liangzi kalıntı sahasında bu yıl 18 Mayıs'ta başlatılan yeni tur bir arkeolojik kazı çalışmasında keşfedildi. Fosil, arkeolojik keşif çukurunun duvarında, yüzeyden sadece 0,62 metre yükseklikte yer almaktadır.

Arkeoloji ekibinin yaklaşık 6 aylık kazısının ardından, aralık ayı başlarında milyon yıllık geçmişe sahip olan bu değerli antik insan fosili, gün ışığına çıkarma aşamasına girdi.

 1989 ve 1990'da Xuetang Liangzi kalıntı sahasında 1 milyon yıl öncesine ait, “1 No’lu Yunxian Adam Kafatası” ve “2 No’lu Yunxian Adam Kafatası”  olarak adlandırılan iki antik insan kafatası fosili ortaya çıkarıldı. 1 ve 2 No'lu kafatalardan sadece yaklaşık 35 metre uzakta keşfedilen ve daha iyi korunmuş olan “3 No’lu Yunxian Adam Kafatası”, Avrasya iç kesimlerindeki en eksiksiz antik insan kafatasıdır.

Bu son keşfin insanın kökeni ve evrimine yeni bir delil sunması bekleniyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —