• BIST 100

    10898,70%-0,43
  • DOLAR

    42,49% 0,16
  • EURO

    49,31% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5762,83% 1,55
  • Ç. ALTIN

    9287,46% 0,49

Yenişehir'de iklim değişikliği karşısında yapılması gerekenler konuşuldu

Mersin Yenişehir Belediyesi, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri karşısında kenti dirençli hale getirmek ve toplumu doğayı koruma konusunda bilinçlendirmek adına çalışmalarına devam ediyor.

GÜNCEL 17.01.2023 11:26:47 892
Yenişehir'de iklim değişikliği karşısında yapılması gerekenler konuşuldu
Haberi Sesli Oku

Mersin Yenişehir Belediyesi, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri karşısında kenti dirençli hale getirmek  ve toplumu doğayı koruma konusunda bilinçlendirmek adına çalışmalarına devam ediyor.  “Enerjini yenile, şehri geleceğe taşı” sloganıyla Enerji Verimliliği Haftası’nda düzenlenen “Yenişehir’de 1.Enerji Günleri” kapsamında “İklim Değişiyor! Biz ne yapabiliriz?” panel ve çalıştayı gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın yaptı.

Yenişehir Belediyesi,  “İklim Değişiyor! Biz ne yapabiliriz?” panel ve çalıştayıyla başlayan “Yenişehir’de 1.Enerji Günleri”nde enerji ve çevre konusunda alanında uzman bilim insanlarını ağırladı. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panele Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve CHP Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, bilim insanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayan Mersin’deki ilk belediye olan ve ekoloji konusunda fark yaratan projeleri hayata geçiren Mersin Yenişehir Belediyesi, günden güne baş gösteren iklim krizi karşısında enerji verimliliğini artırmak adına çalışmalarını sürdürüyor.  İki oturum şeklinde gerçekleştirilen panel ve çalıştayda alanında uzman isimler Mersinlilere iklim değişirken yapılması gerekenleri anlattı. Panelin açılış konuşmasını ise Ahmet Akın yaptı.

Ahmet Akın “Belediyelerimizin bu konularla ilgili çalışmalarından onur duyuyoruz.”

 “Öncelikle ismini gördüm ‘Biz ne yapabiliriz?’ diye de Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit yapıyor zaten, bunlar büyük olaylar tebrik ederim” diyerek sözlerine başlayan Cumhuriyet Halk Partisi Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın şöyle konuştu “Türkiye’de iklim değiştiği zaman çok şey değişiyor. Aslında bu konuda bir düzeltme yapmak isterim. Türkiye’de ve dünyada iklim değişikliği değil iklim krizi var. Tehlike daha da büyüdü ve önüne geçmek için büyük fedakârlıklar gerekiyor. Ama öncelikle ben ne yapabilirim demek lazım. Daha sonrasında vizyon sahibi olmak lazım. Vizyon sadece hayal kurmak değil. Planlı bir programla ilerlemek lazım. Belediyelerimizde bunu görmek çok hoşumuza gidiyor. İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayan bir belediye olarak Yenişehir Belediyemizin bu vizyona sahip olduğunu tekrar görmek bizi son derece mutlu etti. Bu atılımlar neden yapılıyor? Tüm Türkiye’de ve belediyelerimizde özellikle. Özellikle belediyelerimizde diyorum çünkü belediyelerimizin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Amaç burada bir dönüşüm. Yeşil bir dönüşüme imza atmak için belediyelerimiz yerelden başlıyor. Yerelden yapmaya başlayıp iktidarımızda biz onlara daha büyük destekler vererek bunu genele taşıyacağız. Çünkü genelde bu vizyonun olması gerekir ki dünyayı ve Türkiye’yi yeşillendirelim. Belediyelerimizin bu konularla ilgili çalışmalarından onur duyuyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederken Belediye Başkanımız ve ekibini yürekten kutluyorum.”

Başkan Özyiğit, “Temiz enerjili ve yeşil binalar Yenişehir’de yapılmaya başlandı.”

Mersin’de ilk kez Yenişehir Belediyesinin yaptığı ve sadece çevre dostu binalara verilen  LEED Sertifikalı binadan sonra Mersin’de bu sertifikaya uygun bina yapan şirketlere panel öncesinde tebrik plaketi verildi. Duyarlı şirketlere plaketlerini veren Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediye Başkanlığı görevine geldikten ve Başkanlar Sözleşmesi sürecine dahil olduktan sonra yeşil bina yapımı konusunda ilk binayı biz gerçekleştirdik. İlk LEED Sertifikalı binayı  Yenişehir Belediyesi olarak yaptık. Bölgede yatırım yapan arkadaşlarımıza konuyu anlattık. Temiz enerjili ve yeşil binalar Yenişehir’de yapılmaya başlandı. Bu plaketleri de bizimle işbirliği yapan firmalara vermek istedik. Kendilerine teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

“2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık.”

Panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü de yapan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit,  Yenişehir Belediyesinin altı temel ilkesinden birinin ekoloji olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda 2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladıklarını söyledi. Başkan Abdullah Özyiğit “2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Fakat bu imza dostlar alışverişte görsün imzası değildi. Gerçekten işimizi çevreci ve doğru bir anlayışla yapmak istedik. Bunun için yaptığımız ilk binayı LEED Sertifikalı, altın madalyalı ilk binayı Yenişehir’imize, Mersin’imize kazandırdık.” dedi.

Başkan Abdullah Özyiğit Yenişehir ilçesinde yıkılması planlanan binalarda asbest kontrolü yapılmasını sağladıklarını ve yıkımların bu çerçevede yapıldığını dile getirdi. Başkan Özyiğit,  “İnşaat yapmak üzere bina yıkanların, o binada asbest olup olmadığı noktasındaki denetimlerini yaptırmalarını sağlıyoruz. Asbest tespit ettiğimiz binaları asbestli bina yıkım koşullarının uygulanması şeklinde gerçekleştirdik. Burada plaket verdiğimiz firmalardan bir tanesi yıkım yaparken bu süreci uyguladı ve 20 ton asbestli malzeme tespiti oldu, o malzeme orada toparlandı uygun imha koşullarının gerçekleşeceği yerlere götürüldü.” şeklinde konuştu.

Yenişehir’de iklim değişikliğinin etkilerine karşı yapay zeka kullanılacak

Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi olarak teknolojiyi en üst seviyede kullandıklarını ifade ederek hazırlıklarına devam edilen çalışmaları anlattı. Başkan Özyiğit ”Yenişehir ilçesi üç boyutlu dijital ikizi üzerinden gerçekleşen simülasyonla iklim değişikliğinin etkilerinin belirlenmesi, coğrafi bilgi sistemi ve yapay zeka destekli karar destek sistemi konusunda bir projenin hazırlıklarını da yapıyoruz” dedi. Akıllı kaynak verilerini planlama yazılımını da gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit ”Bu yazılım bizim kaynaklarımızı en verimli biçimde en doğru biçimde kullanmamıza altlık oluşturacak ve bizi yönlendirecek.“ değerlendirmesinde bulundu.

Panelin ilk oturumunda Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünde görevli Prof.Dr. Zeynep Zaimoğlu “İklim Değişikliği Nedir! Ne Değildir?”, Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Küresel Savunma Direktörü Yunus Arıkan “İklim Değişikliği ve Uluslararası İnisiyatifler” konularında katılımcılara sunum yaptı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu moderatörlüğünde yapılan panelin ikinci oturumunda Prof. Dr. Salih Ofluoğlu “Yapılı Çevre Ölçeğinde İklim Değişikliğine Yönelik Yapılabilecekler”, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalında görevli Prof. Dr. Didem Emine Evci Kiraz “Birey Ölçeğinde İklim Değişikliğine Yönelik Yapılabilecekler”, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde görevli Prof. Dr. Osman Balaban ise “Kent Ölçeğinde İklim Değişikliğine Yönelik Yapılabilecekler” konularında sunum yaptı.  Oturumların sonunda “İklim Değişiyor! Biz ne yapabiliriz?” panel ve çalıştayına katkı sunan uzmanlara plaketleri Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit tarafından verildi.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

BIST 100 endeksi, dünya ortamına göre temkinli

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

YEREL FOTOĞRAFÇILARIN GÜN BATIMI BULUŞMASI SANATSEVERLERİ BİR ARAYA GETİRECEK

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR SAHİL BANDINDA YENİLENME PROJESİ TAMAMLANIYOR

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Kozak: ‘ İthalata Giren Büyük Marketler Yerli Muza Büyük Darbe Vuruyor'

Ekonomi De Temkinli Ve Çok Katmanlı Bir Hareketlilik Hissi Var

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Kartvizit Baskı Nedir? İş Dünyasında İlk İzlenimi Güçlendiren Profesyonel Rehber

Kaşe Yaptırma Nedir? Resmî Kimliğinizi ve İş Akışınızı Güçlendiren Pratik Rehber

Mersini Temsil Eden O Öğretmen Ankarada Öne Çıktı

Emniyet Personelinden Kızılay’a Anlamlı Destek: Kan Bağışıyla Umut Oldular

İlyas Yılgör 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması Ödülleri Dağıtıldı

Anamur’da Tarımda Growtech 2025’in Yenilikçi Teknolojileri Üreticiye Güç Katacak

Mersin Jandarması 8 İlçede 9 Bin 362 Kişiyi Sorguladı

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

Anamur’da Hafta Sonu Kültür ve Spor Etkinliği Yoğunluğu

Anamur Sahil Şeridinde Kış Temizliği Başladı

Anamur'da Yol Onarım Çalışmaları Başladı

Muz Üreticileri Yeni Sezon Öncesi Destek Bekliyor

Kaymakam Kemal Duru Kırsal Mahallelerin Sorunlarını Dinliyor

Kaymakam Kemal Duru, Mahallelerde Vatandaşla Buluşmaya Devam Ediyor

Bulut: 'Yerli Üretim Güçlenecek, Üreticimizin Yüzü Gülecek"

Jandarmadan DEAŞ'ın Finans Kaynaklarına Büyük Darbe: 7 Tutuklama!

Hz.Osman Camisi yeni çehresine kavuştu!

Mersin Merkezli 9 ilde 37,7 Milyarlık Vurguna Derin Operasyon

Yükleniyor

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Emniyet Personelinden Kızılay’a Anlamlı Destek: Kan Bağışıyla Umut Oldular

Mersin Jandarması 8 İlçede 9 Bin 362 Kişiyi Sorguladı

Kaymakam Kemal Duru, Mahallelerde Vatandaşla Buluşmaya Devam Ediyor

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.