″Yeni spor yasasına uymayan kulüp başkanları bir yıla kadar hapis cezası alabilir″

″Yeni spor yasasına uymayan kulüp başkanları bir yıla kadar hapis cezası alabilir″

Eylül ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren iki önemli yönetmelik, spor kulüplerine vergi ve hukuk alanında uymaları gereken yeni şartları da beraberinde getirdi. KPMG Türkiye Direktörü Bora Yargıç, yeni uygulamaların c

Eylül ayının başlarında yayımlanan “Spor Kulüpleri Tarafından Tutulacak Defter ve Kayıtlar Hakkında Yönetmelik” ardından bu kez 14 Eylül’de “Spor Kulüplerinin Birleşmesi ile Faaliyet Gösterdikleri Spor Dallarından Bir veya Birkaçını Aktif ve Pasif Varlıklarıyla Bir Bütün Olarak Başka Bir Spor Kulübüne veya Spor Anonim Şirketine Devrine İlişkin Yönetmelik” de yayımlandı. Yayımlanan bu iki yönetmelik çerçevesinde, spor kulüplerine ilk olarak işletme veya bilanço esasına göre defter tutma zorunluluğu da getirildi. Bu değişiklikler spor kulüplerine vergi ve hukuk alanında uymaları gereken yeni şartları da beraberinde getirdi.

“Uygulamalar ciddi yaptırım ve müeyyideler getiriyor”

Konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan KPMG Türkiye Direktörü Bora Yargıç, yeni uygulamaların ciddi yaptırım ve müeyyideler içerdiğine dikkat çekerek spor kulüplerine işletme veya bilanço esasına göre defter tutma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Spor kulüplerinin artık iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde etiği neticeleri açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koyma zorunluluğu olduğunun altını çizen Yargıç, “Spor kulüpleri iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede spor kulüplerinin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulmalıdır. Spor kulüplerinin faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.” dedi. Yargıç, getirilen yeni uygulama ve zorunluklara uyulmaması durumunda yeni spor yasasının 47. maddesi uyarınca kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanabileceğine dikkat çekti.

Kulüplerin tutmak zorunda oldukları defter

Yargıç açıklamasında, “Bünyesinde ticari işletme, iştirak, bağlı ortaklık veya spor anonim şirketi bulunduran ve/veya kamu yararına çalışma statüsü bulunan spor kulüplerinin bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur. Bünyesinde ticari işletme, iştirak, bağlı ortaklık veya spor anonim şirketi bulunduran spor kulüplerinin, spor faaliyetleri ile ilgili her türlü gelir ve giderleri, Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) uygun şekilde hazırlanacak konsolide finansal tablolarında raporlanır.” şeklinde konuştu.

Halka açık spor anonim şirketlerinin sermaye piyasası mevzuatına tabi olduklarını hatırlatan Yargıç, bu kulüplerin tutmak zorunda oldukları defterlerin karar defteri, üye kayıt defteri, evrak kayıt defteri ve yevmiye defteri olduğunu söyledi. Bu defterlerden yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteri, izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da tutulabilecek. Yargıç’ın yeni düzenlemelerle ilgili paylaştığı detayların devamı şu şekilde:

Defterleri 10 yıl saklama mecburiyeti var

Karar ve üye kayıt defterleri, ödüller, beratlar, madalya bilgileri ve benzeri devamlı niteliği haiz kayıtları devamlı surette; hesap ve belgeler, özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, diğer kayıt ve belgeler ise kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 10 yıl süreyle saklanacak.

Spor kulüplerinde hesap dönemi

Spor kulüplerinde hesap dönemi kural olarak bir takvim yılıdır. Hesap dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Yeni kurulan spor kulüplerinde ise hesap dönemi kuruluş tarihinde başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Konsolidasyonun gerekli olduğu hâllerde spor kulübü bünyesinde konsolide olanlardan en yüksek harcamaya sahip olanın hesap dönemi spor kulübünün de hesap dönemi olarak kabul edilecek.

Spor kulüplerinin birleşmesi

Yayımlanan son yönetmelik, spor kulüplerinin birleşmesi ile faaliyet gösterdikleri spor dallarından bir veya birkaçını aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak başka bir spor kulübüne veya spor anonim şirketine devrine ilişkin usul ve esasları içeriyor. Buna göre spor kulüpleri, yalnızca bir başka spor kulübünü devralmak suretiyle birleşebilecek. Spor kulüpleri genel kurul üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında, toplantıya katılanların en az salt çoğunluğunun oyu ile alınacak kararla başka bir spor kulübü ile birleşebilecek. Birleşme sadece aynı ilde bulunan spor kulüpleri arasında gerçekleşebilecek.

Birleşmelerde bağımsız denetim raporu ve birleşme raporu şart

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine göre defter tutan spor kulüplerinde birleşmeye esas finansal tabloların ilgili mevzuata uygun olarak hazırlandığına ilişkin bağımsız denetim kuruluşu mali müşavir raporu, finansal tablolarını TMS’ye göre tutan spor kulüplerinde ise Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan bağımsız denetim raporu birleşme için şart. Ayrıca, Birleşmenin tarafını oluşturan spor kulüplerinin yönetim organları tarafından ayrı ayrı veya birlikte birleşme hakkında ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlanacak. Birleşme raporunda; birleşmenin amacı, sonuçları, birleşme sözleşmesinin hukuki ve ekonomik yönleri açıklanacak ve birleşme sonrası tahmini bilançoya yer verilmesi zorunlu olacak.

Spor kulüplerinde mal varlığı devrinin hukuki sonuçları

Spor kulüpleri, faaliyet gösterdikleri spor dallarından bir veya birkaçı aktif ve pasif varlıklarıyla bir bütün olarak genel kurul üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu ile alınacak kararla başka bir spor kulübüne veya spor anonim şirketine devredilebilecek. Mal varlığının devri, devrin spor kulüpleri sicili veya spor anonim şirketleri siciline tescili ile geçerlilik kazanacak. Devrolunan spor dalının tescil anındaki bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan spor kulübüne veya spor anonim şirketine geçecek. Devralan spor kulübü veya spor anonim şirketi devreden spor kulübü ile birlikte; devir kararının tescilinden önce doğmuş veya borçları doğuran sebepler tescil tarihinden önce oluşmuş bulunmak kaydıyla borçlardan müteselsil olarak sorumlu olacaktır.



Anahtar Kelimeler:

Anamur’da 1 Mayıs Etkinlikleri Devam Ediyor

Başkan Deniz'den 1 Mayıs Mesajı

Muhtarlardan Belediye Başkanlarına Teşekkür Etkinliği

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Knicks-Sixers: New York'un En Merak Eeilen 5 Skoru

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başladı

Klasik Spor Ayakkabılar: Zamansız Tarzın Vazgeçilmez Parçası

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

İstanbul'da Sünnet Tahtı Kiralamak

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

En Güncel Spor Haberlerini Sunan Siteler

Anamur’da 1 Mayıs Etkinlikleri Devam Ediyor

Anadolu Mutfak Kültüründe Anamur’un Yeri

Başkan Deniz'den 1 Mayıs Mesajı

Muhtarlardan Belediye Başkanlarına Teşekkür Etkinliği

Kimlik Kayıp İlanı

Kombi Çeşitleri ve Özellikleri | Türler Arasındaki Farklar

Anamur'da Kepçe Operatörü İş Makinesinin Altında Can Verdi

Gazetecilik Fotoğrafçılık ve Günümüzün Hızlı İletişimi Dijital Ortam

Evrende Dünyamızdan Başka Yaşam Var mı?

TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Şehit İbrahim Armut Fen Lisesinde Yapıldı

Türkiye'yi Kaplayan Çöl Tozu Etkisi Sürüyor: İstanbul ve Diğer İllerde Durum Ne?

Hull City, Zorlu Deplasmandan 3 Puanla Döndü

Uyku Apnesi: Günlük Yaşamı Nasıl Etkiliyor ve Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

TikTok Yetkilileri Türkiye Büyük Millet Meclisine Tekrar Çağırılıyor

YDS Sonuçları Açıklandı

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücretli ve Memurlara 1 Mayıs Uyarısı

Yatırımcıların Dikkati, Teknoloji ve Değişim Sektörlerine Yöneldi

Damar Hamlin Kimdir, Kalp Krizi Hayatını Nasıl Etkiledi?

Trafik Sigortası Primlerinde Zam Oranları Yüzde 3 ile Sınırlandırılacak

Doların Seyrini Savaş Senaryosu Belirliyor

Fosil Yakıtlı Araçlar Yerini Elektrikli Otomobillere Devrediyor

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi Müdürü Nahit Akalın ve Ekibi Başkan Deniz'i Ziyaret Etti

23 Nisan Anamur’da 104. Kez Coşku ile Kutlandı

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Çocuk Festivali İle Dünya Çocuklarını Anamurda Buluşturdu

Aksa Çukurova Doğal Gaz’dan Belediye Başkanı Deniz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Kaymakam Bilal Bozdemir Koltuğunu Minik Kılınç’a Devretti

Kaymakam Bozdemir’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Temsilen Uğur Okulundan Nefes Toklu Oldu

Yükleniyor