Tarih: 16.09.2022 10:18

Xi’den İran’a SİÖ üyeliği için tebrik

Facebook Twitter Linked-in

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Semerkant Devlet Konuk Evi’nde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi.

Xi Jinping, “Çin-İran kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi ortak stratejik tercihimiz. İkili ilişkilerde yeni gelişmeler kaydedilmesi için stratejik iletişim ve eşgüdümü güçlendirmeye hazırız.” dedi.

Çin’in İran’ın ulusal egemenliğini korumasını desteklediğine dikkat çeken Xi Jinping, Tahran ile birlikte iç işlerine karışmama ilkesi doğrultusunda gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını koruyacaklarını ifade etti.

Xi, ayrıca Kuşak ve Yol’un ortak inşası çerçevesindeki işbirliğinin güçlendirilmesini temenni ettiğini dile getirdi.

İran’ın Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ne katılmasını beklediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Xi, İran’ı Shanghai İşbirliği Örgütü’ne resmi üye olarak kabul edileceği için de tebrik etti. Xi, Tahran ile SİÖ çerçevesindeki koordinasyon ve işbirliğini artırmaya hazır olduklarını vurguladı.

Xi, Çin’in İran nükleer sorunu ile ilgili anlaşmanın yeniden uygulanmasına ilişkin görüşmelere yapıcı şekilde katılmaya, İran’ın meşru haklarını korumasını desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, “İran, Çin’le her alandaki işbirliğini ve her kademedeki iletişimi güçlendirerek, ikili kapsamlı stratejik ortaklığı geliştirmek için kararlılıkla çaba gösteriyor. Çin’in Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in önderliğinde, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde savunarak, modern bir devlet inşa etme hedefine ulaşacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Çin’e uluslararası meselelerdeki adalet ve hakkaniyet yanlısı tavrı nedeniyle teşekkür eden Reisi, İran’ın SİÖ’nün resmi üye olarak katılmasının, iki ülkenin uluslararası ve bölgesel çok taraflı çerçevelerdeki işbirliğinin güçlendirilmesine de fayda sağlayacağını ifade etti.

Reisi, ayrıca Çin tarafından ileri sürülen Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni desteklediklerini, Çin’le gerçek anlamdaki çok taraflılığı desteklemek üzere derinliğine işbirliği yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —