Tarih: 12.10.2022 08:09

Fx piyasalar

Facebook Twitter Linked-in

USD/TRY: BoE Başkanı'nın acil tahvil alımlarını cuma günü sonlandıracağını ve emeklilik fonlarının buna göre pozisyonlarını konumlandırmasını söylemesinin ardından sterlinde dün belirgin baskı gözlendi. Dolar endeksi (DXY) de yükselişini sürdürerek %0,3 prim yaptı. Diğer yandan, Financial Times'ın haberine göre BoE Başkanı'nın dünkü açıklamalarına karşın, BoE bankacılara piyasa koşullarının gerektirmesi durumunda tahvil alımlarının uzayabileceğini söylemesi bu sabah öne çıkarken, Sterlin kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. DXY de satıcılı. Veri tarafına bakıldığında, yarınki TÜFE verisi öncesi bugün ABD ÜFE verisi (yıllık ÜFE'nin %8,7'den %8,4'e gevşemesi bekleniyor) ve Fed toplantı tutanakları takip edilecek, ayrıca ECB Başkanı Lagarde'ın ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin konuşması ile Euro Bölgesi sanayi üretimi izlenecek. Yurtdışındaki oynaklığa karşın Dolar/TL'de ise 18,58 etrafında sakin seyir sürüyor. Geniş çaptaki düzenlemelerin etkisi ile birlikte kısmen düşen ekonomik aktivite kurda şu aşamada etkisini göstermeye devam edebilir ve söz konusu seviyenin etrafındaki yatay hareketler sürebilir. Öte yandan, oynaklığın bir miktar artması durumunda yukarıda 18,65 direnç, aşağıda ise 18,48 destek olarak izlenebilir. Yurtiçinde bugün ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar izlendi. Buna göre sanayi üretimi ağustos ayında yıllık %1 arttı. Perakende satış endeksi ise yine yıllık %9,0 artış kaydetti.


EUR/USD: Dün açıklamalar yapan ABD Başkanı Joe Biden, yatırımcılar ve uzmanların aksine ABD ekonomisinde bir resesyon gerçekleşmesini beklemediğini ancak gerçekleşirse bunun çok hafif olacağını belirtti. Diğer taraftan BoE Başkanı Bailey, tahvil piyasasına müdahalenin bu hafta sona ereceğini, bununla birlikte piyasa koşullarının gerektirmesi durumunda programın uzayabileceğini açıkladı. Buna bağlı olarak İngiltere tahvil piyasasındaki baskılarla, ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah iki baz puan düşüşle %3,93 seviyesine geriledi. Bailey'in açıklamaları sonrası risk iştahındaki düşüş güvenli liman olarak doları destekledi. Bunun yanında IMF yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda küresel büyüme tahminini 2023 yılı için %2,9'dan %2,7'ye aşağı yönlü revize etti. Küresel finans krizi ve pandeminin en yoğun yaşanan dönemi hariç tutulduğunda bu seviye 2001 yılından bu yana en zayıf büyüme tahmini oldu.  Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar'daki genel dirençli görüntü ve Avrupa'daki sorunlarla baskı altında kalan paritede, 0,9630 destek konumunda. Yukarıda ise 0,9825 seviyesi direnç olarak izlenebilir.


XAU/USD: Dün 1.661 - 1.684 arasında hareket eden Ons Altın gün kapanışını 1.666 seviyesinde yaptı. ABD 10 yıllıklarının %4 seviyesini tekrar test ettiği ve küresel borsalarda ciddi kayıpların yaşandığı günde Ons Altın geçen haftanın açılış seviyesi üzerinde kalmayı başardı. Bu sabaha bakıldığında ise ABD on yıllık tahvil faizi ve Dolar'ın gerilediğini izlerken, değerli madende tepki alımları gözleniyor. Teknik olarak bakıldığında, 1.658 yatay desteğinin üzerinde kalındıkça tepki ihtimali devam edebilir ve 1.680 hedef olabilir. Sonraki direnç ise 1.700 seviyesinde. Öte yandan, 1.658 desteğinin altında 1.645 ve 1.631 sıralı hedefler gündeme gelebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —