Tarih: 08.09.2022 10:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic ile ortak basın toplantısı düzenledi

Facebook Twitter Linked-in

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

'Türkiye ve Hırvatistan bu yıl diplomatik ilişkilerinin 30. yıl dönümünü kutluyor. Ülkelerimiz birbirini dost gören iki dost ve müttefiktir. Önceki yıllarda Hırvatistan'da yaşanan deprem felaketinde yardıma koşan ilk ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Bugünkü görüşmelerimizde bu anlayışla ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. 3 anlaşma bugün burada imzalandı. Bölgemizdeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Rusya-Ukrayna savaşını ele alıp etraflıca onu değerlendirme fırsatımız oldu.

Ticaret hacmimiz geçen sene güçlü bir toparlanma göstererek 900 milyon doları yakaladı. Yaklaşık yüzde 41 artıştır bu. Bu ivmenin bu yılın ilk 8 ayında artarak devam ettiğini ve hacmin şimdiden 760 milyon doları aştığını görüyoruz. 1 milyar hedefini bu yıl sonunda rahatlıkla geçeceğimiz anlaşılıyor. Bunu önce 2'ye katlayacağımıza ardından 5 milyar doları aşacağına inanıyorum.

Bugün sayın cumhurbaşkanı ile birlikte İslam Kültür Merkezi'nin açılışını yapacağız ve beraber tüm Avrupa'ya ve Dünya'ya bir mesaj vermiş olacağız.

Görüşmelerimizde Güneydoğu Avrupa'nın güçlendirilmesi için yapılacabilecek adımlar konusunda görüşmelerde bulunduk.

Soru- cevaplar

Bende çok teşekkür ediyorum. Tabii Bosna Hersek ile ilgili olarak liderler ile yaptığım görüşmede bu iş sıkıntı itibari ile nereden geliyor denilirse Dayton'dan geliyor. Bunu bizzat rahmetli Aliya'dan dinledim 'biz zoraki bu imzayı attık' dedi. 

Burayla ilgili karaarı liderler kendi aralarında anlayışla bir araya gelerek vermeli. Bosna Hersek'in birliği beraberliği çok önemli, çok bedel ödediler. Bundan sonra Bosna Hersek bedel ödemesin diye temenni ediyorum.

Putin sorusu

Arkadaşlar onun değerlendirmesini buarada yapmak doğru olmaz. Fakat tahıl sevkiyatında şu an itibariyle Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok. Sayın Putin'in haklı olduğu bir konu var. Tahıl zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Rusya'ya bu yaptırımlar sürerken bu yaptırımları yapan ülkelere de tahıl sevkiyatının da olması tabii ki Sayın Putin'i rahatsız etmektedir. Semerkant'ta bu konuları Sayın Putin ile bu konuları ele alacağız. Fakir olan ülkelere de bu tahılı ulaştıralım. Tabii en önemlisi enerji konusu. Avrupa bu kışı nasıl geçireceğinin telaşı içerisinde. Temenni ediyorumki hayırlısıyla atılacak adımlarla bu badire atlatılır.'


Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —