Tarih: 30.09.2022 09:27

Çocuklarda aşırı şeker kullanımı diyabete yol açabilir

Facebook Twitter Linked-in

ŞANLIURFA-30.09.2022-HİBYA- Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzman Doktor Hayrullah Manyas, aşırı şeker tüketiminin neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekilerek, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizen Manyas, 'Obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliği ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemektedir.' dedi.

Manyas, bilinçsiz beslenme ve hasta ilişkisinin farklı bilimsel çalışmalarda ele alındığını belirterek, “Doğru yaşam alışkanlıkları ile beslenme kaynaklı sağlık sorunları büyük ölçüde önlenebilir.” ifadesini kullandı.

Çocukluk çağında diyabetin yaşam süresinin uzunluğu nedeniyle daha önemli hale geldiğini belirten Manyas, “Diyabet, kan şekerini düzenlemede önemli olan pankreastan salgılanan insülin hormonun eksikliğini veya etkisinin yetersizliğine bağlı ortaya çıkmaktadır. Diyabet, tip 1 ve tip 2 diyabet ve genetik diyabet olmak üzere farklı çeşitlere ayrılır. Ancak çocukluk çağında yüzde doksan beşin üzerinde olmak üzere tip 1 diyabeti görmekteyiz. Çocuklarda özellikle çok su içme, çok idrara çıkma, geceleri altını ıslatma suya doyamama varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. ” dedi.

Manyas, tip 1 diyabet türünün çocuk hastalarda; aşırı su tüketimi, aşırı idrara çıkma ve suya doymama gibi şikayetlerle karşılaştıklarına dikkat çekerek, “Bu hastalarda çok sık idrara çıkma geceleri altını ıslatma da karşımıza çıkabilir. Bulguların erken fark edilmesi tanının erken olması açısından önemlidir.” diye konuştu.

Diyabet tanısı alan hastaların insülini aksatmadan kullanması gerektiğini vurgulayan Manyas, “Sonuç olarak çok idrara çıkma, çok su içme, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı olan yorgunluk ve halsizlik olan hastalar diyabet hastalığı açısından uzman görüşü almalıdır.” ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —