Tarih: 26.09.2022 08:35

Uluslararası piyasalar

Facebook Twitter Linked-in

Küresel piyasalarda yeni haftada doların önemli tüm para birimleri karşısında yükselişi sürüyor. Sterlindeki ağır kaybın da etkisiyle dolar endeksindeki yükseliş rekor seviyelere yükseldi. ABD tahvil getirileri de 3,72 seviyelerine kadar tırmanarak zirveleri gördü. Dolar endeksindeki güçlü görünüm nedeniyle ABD hisse senedi piyasaları ise yeni haftada negatif bir görünüm sergiliyor.

 

İngiltere’de yeni Başbakan Liz Truss’un agresif vergi kesintilerini öngören paketinin enflasyonu daha da tetikleyeceği endişesi ve Fed’in sert faiz artış patikasına girmesiyle sterlin baskı altında. Kwarteng Cuma günü 45 milyar sterlinlik vergi kesintisi açıklamıştı. Paket, kurumlar vergisinde indirimin yanısıra en zengin kesimden alınan vergilerde ve finansal karlardan alınan vergilerde büyük indirimler öngörüyordu. 1980’lerdeki indirimlerin aksine Kwarteng’in planı büyük oranda borçlanma ile finans edilecek.

 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bankanın kabul edilemeyecek kadar yüksek enflasyon ile mücadele etmek ve talebi soğutmak için faiz oranlarını, ekonomik büyümeyi sınırlayacak bir seviyeye kadar yükseltilebileceği açıklamalarını yaptı.

 

Son olarak, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, olağan dışı bir dizi ekonomik aksaklıkla uğraşmaya devam ettiklerini belirterek politika yapıcılar olarak araçlarını kullanmaya kararlı olduklarını ifade etti.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —