• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Türkiye’de AVM sektörünün nabzını tutan ECE Türkiye portföyünü genişletiyor

Yönetmekte olduğu yaklaşık 200 alışveriş merkezi ile Avrupa sektör lideri Alman ECE Marketplaces’in iştiraki olarak faaliyetlerini sürdüren ECE Türkiye, sektörün ülkemizde gelişimine yönelik yatırımlarına devam ediyor.

EKONOMİ 7.11.2022 10:21:15
Türkiye’de AVM sektörünün nabzını tutan ECE Türkiye portföyünü genişletiyor

Yönetmekte olduğu yaklaşık 200 alışveriş merkezi ile Avrupa sektör lideri Alman ECE Marketplaces’in iştiraki olarak faaliyetlerini sürdüren ECE Türkiye, sektörün ülkemizde gelişimine yönelik yatırımlarına devam ediyor. Portföyündeki 9 mevcut ve bir inşaat halindeki alışveriş merkezinin yanı sıra Başakşehir’deki V Mall İstanbul ve V Metroway alışveriş merkezlerinin konsept danışmanlığını, kiralamasını ve uzun dönemli yönetimini üstlenen ECE Türkiye, ocak ayı itibari ile İstanbul Ataşehir’de bulunan Palladium alışveriş merkezini de yönetim portföyüne ekliyor. Şirketin yeni operasyonlarıyla birlikte 13 alışveriş merkezinde toplam kiralanabilir alanı 615 bin metrekareye ulaştı.

 

Alışveriş merkezlerinin geliştirilmesine yönelik olarak mimari ve konsept planlama, proje yönetimi, kiralama, alışveriş merkez yönetimi, bütçeleme hizmetleri ile finansal ve hukuki hizmetlerin tümünü aynı çatı altında sunan ECE Türkiye, bağlı bulunduğu Avrupa sektör lideri ECE Marketplaces’in bilgi birikimini ve 200 alışveriş merkeziyle yarattığı sinerjiyi ülkemize taşımaya devam ediyor. 

 

“Ekonomik iyileşme ve yatırım ortamının düzelmesi halinde Türkiye yabancı yatırımcılar için tekrar çekici hale gelecek” 

Türkiye’nin özellikle Avrupa’ya kıyasla genç, yeniliklere açık ve harcama odaklı nüfusu sayesinde alışveriş merkezleri açısından büyük potansiyele sahip olduğunu söyleyen ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı, “Bazı iller ve bölgelerde AVM arzı yeterli hatta fazla olmakla birlikte, sayısal verileri kıyasladığımızda birçok şehirde/bölgede hala potansiyel olduğunu görebiliyoruz. İçerisinden geçmekte olduğumuz dönemde, AVM yatırımları sadece Türkiye’de değil tüm dünyada çok yavaşladı; ancak ekonomik iyileşme ve yatırım ortamının düzelmesi halinde, Türkiye yabancı yatırımcılar için tekrar çekici hale gelecektir. Biz, yeni AVM yatırımlarının yanı sıra mevcut AVM’lerin yenilenmesi, uygun yerlerde büyütülmesi ve yeniden konumlandırılması alanında da potansiyel görüyoruz. Kendi portföyümüzdeki AVM’lerde bu tür projeleri birçok kez gerçekleştirdik. 2022 yılında yatırımcılarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz veya devam eden yenileme projelerinin hacmi 35 milyon TL’ye ulaştı. Bununla birlikte bizim için kuruluşumuzdan bu yana nitelik nicelikten her zaman çok daha önemli oldu. Bizim için önemli olan yönettiğimiz AVM sayısını artırmak değil, güçlü bir portföye sahip olarak fark yaratabileceğimize inandığımız hem kendimizi hem yatırımcı grupları hem de sektörü ileri götürebilecek projelerde yer almak” dedi. 

 

“Pandemi döneminde üç yeni AVM’yi yönetim portföyümüze kattık” 

Mevcut durum ve yeni yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Semet Yolaç Canlıel, “Halihazırda Türkiye’nin en prestijli alışveriş merkezlerinden İstanbul’daki MIPIM Ödülü sahibi Marmara Park, Aqua Florya, Axis İstanbul ve Beylikdüzü Migros AVM, Eskişehir’de Espark, Afyonkarahisar’daki Park Afyon, Bursa’daki Sur Yapı Marka ile Antalya’daki TerraCity ve Antalya Migros AVM’yi yönetiyoruz. Ankara’da alışveriş merkezi, meydan ve konuttan oluşan bir karma projenin de inşaatı devam ediyor. Pandemi döneminde üç yeni AVM’yi daha yönetim portföyümüze kattık. Bunlar, İsra Holding yatırımı olan V Mall İstanbul ile V Metroway ve İstanbul Anadolu yakasının güçlü markası Palladium Ataşehir. 2023 yılında portföyümüze yeni katılan AVM’lerle ilgili yoğun bir şekilde çalışacağız. Palladium Ataşehir’de yatırımcı grup bir yenileme projesini de hayata geçirecek. V Metroway’in ise 2023 yılının ikinci çeyreğinde açılması planlanıyor. İnşaatı devam edenlerle birlikte 13 alışveriş merkezinde 615 bin metrekare kiralanabilir alanı ve 2 bin 500 kira kontratını yönetiyoruz. Gelişme potansiyeli gördüğümüz ve fayda sağlayabileceğimize inandığımız diğer AVM’leri de portföyümüze katmak üzere çalışıyoruz. Ayrıca bu alışveriş merkezlerinde yaklaşık 18 bin kişiye istihdam sağlayarak ülke ekonomisinin güçlenmesi yönünde de artı değer yaratıyoruz” sözlerini kaydetti. 

 

“2019 yılına kıyasla müşteri girişlerinde 7, perakende satış cirolarında 223 oranında artış gördük” 

ECE Türkiye özelinde 2022 yılını değerlendiren ve 2023 beklentileri hakkında konuşan ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel, “Pandeminin etkileri sürerken, 2022 yılında sektör bir toparlanma sürecine girdi. Bizim portföyümüzde, 3.çeyrek sonu itibariyle 2019 yılına kıyasla müşteri girişlerinde 7 ve perakende satış cirolarında 223 oranında artışlar gördük. Elbette umut verici bir tablo. Yılı da bu rakamın bir miktar üzerindeki bir artışla kapatacağımızı öngörüyoruz. Biz, pandemi sürecini aldığımız önlemler ve yaratıcı aksiyonlarla mümkün olan en az hasarla kapattık. Şu anda da AVM’lerimiz 99 doluluk oranıyla faaliyet gösteriyor. Bu sektör ortalamasının çok üzerinde bir oran. Turizmdeki artış trendi de ciroları pozitif yönde etkileyen bir diğer faktör. 2023 yılında ciro artışının devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Perakende tarafındaki ciro artışlarında etkili olan trendlerden de bahseden Semet Yolaç Canlıel, “Sektör geneline baktığımızda pandemi sonrası özellikle spor markalarında ortalamanın çok üzerinde bir artış olduğunu görüyoruz. Dünyadaki trendlerden biri de sağlıklı yaşam. Bu akım, kıyafet, ayakkabı, ekipman gibi sporla ilgili tüm kategorilerde cirolara çok olumlu yansıyor. Elektronik sektöründeki artışlar da ortalamanın üzerinde. Pandemi ile hızlanan dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler, yeni iş yapış şekillerini de beraberinde getirdi. Bu değişim önümüzdeki dönemde de büyük bir hızla devam edecek. Bunun yanı sıra, Z kuşağının hem müşteri hem de çalışan olarak yakın gelecekte büyük resmin içine girmesi de işimizi özünde etkileyecek ana faktör aslında. Markalar da bu markaları içinde barındıracak AVM’ler de Z kuşağını iyi anlayıp kendilerini buna göre konumlandırmalı. Kısacası önümüzdeki dönemin ana gündem maddesi “değişim” olacak” dedi. 

 

“Ticari Gayrimenkul Kanunu’nun çıkarılması gerekiyor”

Gayrimenkul yatırımlarının yarattığı kalıcı istihdam, GSYİH büyümesi, sermayeye ulaşım, yerli-yabancı ortaklıklara zemin hazırlaması gibi artılarıyla Türkiye ekonomisi için büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı,  “Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde AVM sektörü, yaşanan finansal ve sosyal zorluklardan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Yatırımların tekrar artması için öngörülebilir ve şeffaf yasal süreçlerin, sözleşme serbestisinin ve gayrimenkul yatırım fonlarının daha etkin kullanımının ön plana çıkması gerektiğine inanıyoruz. Belirsizlikler, kanun ve düzenlemelerde sık yapılan ve uluslararası uygulamalardan ve standartlardan farklılık gösteren değişiklikler, uzun dönemli planlamayı ve yatırım kararı alınmasını zorlaştırıyor. Bu nedenle Ticari Gayrimenkul Kanunu’nun ivedilikle çıkarılması yatırımların önünün açılması için büyük önem arz ediyor” açıklamasını yaptı. 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Yükleniyor

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16