Tarih: 13.09.2022 09:21

Bakan Bozdağ: ″Yardımcı adli personel konusunda ciddi adımlar atıldı″

Facebook Twitter Linked-in

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin  Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) bünyesinde faaliyete geçirilmesinin tanıtım toplantısında konuştu.

Bakan Bozdağ'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

'Yardımcı adli personel konusunda ciddi adımlar atıldı. Şu anda zabıt katibi konusunda yargımızda yaşanan bir sorun yok. Geçmişte bazı mahkemeler zabıt katibi azlığı nedeniyle nöbetleşe zabıt katibi kullanıyordur. O dönem tamamen tarihe kavuştu. Hakimlerimizin, savcılarımızın her birine bilgisayar verilmesi ve bunun 5 yılda bir değiştirilmesi. Bilgisayar iletişim teknolojisinin en üst düzeyde kullanılması da yarıca bu işlerin hızlandırılmasında ve yargının makul sürede yargılamayı tamamlamasında bir etken olmuştur.

Yargının üzerindeki iş yükünü azaltan adımlardan, bu yargılama süreçlerini azalttı. Yargı sürecine katkı sağladı. Uzlaştırmacılığın Ceza Mahkemesi alanında, arabuluculuğu Hukuk Mahkemesi alanında geliştirerek ve her geçen gün kapsamını da geliştirerek Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri’nin yükünü azaltarak da büyük bir reformu hayata geçirmiş olduk. 

Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde hem bir seçki yaparak Ceza Mahkemesi’nde uzlaştırmacılığın kapsamını genişletmek hem de arabuluculuğun kapsamını genişletme konusunda kararlıyız. Kira hukuku, kat mülkiyeti hukuku, komşuluk hukukuna giren konuları, inşallah meclisimizin takdiriyle yeni dönemde arabuluculuğun kapsamına alma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İstinafı hayata geçirerek, Yargıtayımızın, Danıştayımızın çok fazla iş yükü altında İçtihat Mahkemesi vasfını koruyarak çalışmalarını sürdürmesini engelleyen bir durumu da ortadan kaldırdık. İstinaf Mahkemeleri'nde kesinleşen dosya sayıları, son derece önemli Yargıtay ve Danıştay'a giden işlerin azalmış olması gerçek kuruluş amacı olan İçtihat Mahkemesi vasfını güçlendirdi, tahkim etti.'

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —