Tarih: 23.11.2022 07:04

Topsakaloğlu'undan Bozyazı Kavutuna Övgü:'Yedikleriniz İlacınız Olsun'

Facebook Twitter Linked-in

Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu'nun Eşi Gül Topsakaloğlu Bozyazı Kavutu Hakkında Bilgi aldı.Bozyazı Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu'nun Eşi Gül Topsakaloğlu Hanımefendi İlçe ziyaretleri kapsamında Döküder Derneğini ziyaret ederek Dernek Başkanı Begüm Balcı ve yöneticilerinden bilgiler aldı.  Erzurum’dan misafirleri olan şehit annesi Menduha Oruk ile birlikte yaptığı ziyarette Dernek faaliyetleri, Bozyazı Kavutu ve diğer yöresel ürünler hakkında bilgiler alarak Dernek Başkanı Begüm Balcı ve yönetimine gösterdikleri alakadan dolayı teşekkür ederek kendilerine başarılar diledi. Döküder Derneği Başkanı Begüm Balcı Dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 'Yediklerimiz İlacımızdır' diyerek yola çıktıklarını belirten Balcı şu açıklamalarda bulundu;

'2014 Yılında kurulan Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği (DOKÜDER) Bozyazı’ya ait yöresel ürünleri marka haline getirip ekonomiye kazandırmak misyonu ile yola çıkarak hobiden Kobiye sloganıyla yoluna devam etmektedir hobisi ve girişimci ruhu olup parası olmayan dezavantajlı üreticilerin ticari zekalarını geliştirerek hobilerini kobiye dönüştürmeleri için uygun ortamlar hazırlayarak üyelerini desteklemektedir. Üyelerinin kobiye dönüşmelerini desteklemek için halk eğitimle birlikte iş birliği yapmaktadır üyelerinin ihtiyaç duyduğu makina teçhizat Desteği için KOSGEP TKDK ya proje yapmaları için destek vermektedir. Kaymakamlık ve Belediyelerle iş birliği içerisinde ,Ulusal ve Uluslararası fuarlara katılarak üyelerinin ürünlerini tanıtıp Pazar ihtiyaçlarına çözüm için  destek vermektedir. Yöresel ürünlerin marka haline getirilmesi için izlediği yol ; Coğrafi işaretlerinin alınması Türkiye kültür envanterine sokulması, dünya somut olmayan kültür mirasları listesine, Slow food Avrupa Geleneksel lezzetler (ARC OF TATES) listesine girmesi ve Avrupa coğrafi işaretlerinin alınarak ürünlerle ilgili bilimsel yayınlar yapılmasını sağlamaktır.

Yöresel ürünlerin ata tohumlarını, yetiştiği temiz toprağı, Suyu ve havayı korumak için kirli teknoloji ile kurulan sanayi tesisleriyle mücadele etmektedir. Helal üretim bandı olarak nitelendirdiği tarladan (Doğadan) Temiz besinlerin ve kültür ürünlerinin günümüz ihtiyaçlarına uygun bir şekilde değerlendirerek türeticiye sunma çalışmaları yapmaktadır. Doğayı ve insan sağlığını koruyan (Yediklerimiz İlacımızdır) üretilmiş örnek ürünleri tarifleri oluşturup üyelerinin gelişimine katkı sunmaktadır. Bu güne kadar Bozyazı kavutuna Coğrafi İşaret alındı, Bozyazı kavutu Türkiye kültür envanterine girdi Bozyazı Kavutu Dünya Somut Olmayan kültür Mirasları Listesi için bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Avrupa yöresel lezzetleler listesine girmiştir.(ARC OF TATES) Bozyazı Gölevesi için Coğrafi işaret Başvuru süreci devam etmektedir Bozyazı Ala kilim Coğrafi işaret Başvurusu için Bilimsel yayın süreci başlatılmıştır' dedi.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —