Tarih: 30.09.2022 14:26

ABD: Ağustos kişisel harcama m/m yüzde 0,4 arttı

Facebook Twitter Linked-in

Fed'in enflasyon hedefi için tercih ettiği PCE metriği manşet için yüzde 0,3’lük hafif bir kazanca işaret ederken gıda ve enerji hariç fiyatlardaki güçlü seyir yüzde 0,4’lük beklenti üzeri artışla devam etti. Özellikle çekirdek PCE göstergesindeki yukarı yönlü sürpriz, TÜFE’nin ortaya koyduğu olumsuz yüksek enflasyon etkisini teyit etti. Manşet PCE’de yüzde 6 beklenirken gelen yüzde 6,2’lik veriye (önceki ay yüzde 6,4’ten gerileyen), çekirdek bazda fiyat göstergesi yüzde 4,7’den yüzde 4,9’a artış (aylık bazda artış yüzde 0,6 ile son derece güçlü) gösterdi.

Alt kalemlere bakacak olursak; Reel kişisel harcamalar yüzde 0,1 arttı. Daha düşük benzin fiyatları, ay içinde isteğe bağlı mal ve hizmet harcamalarına yardımcı olmuş olabilir. Bir önceki ayın verilerinde ise yüzde 0,2’den yüzde -0,1’e negatif yönde revizyon var. Kişisel gelir artışı, ücretler ve maaşlardan gelen hıza paralel olarak yüzde 0,3'lük hafif bir artış sağladı. Harcanabilir gelir artışı yüzde 0,4’te ve bu tüketici harcamalarındaki arışın 3Ç22’de pozitif seviyede kalmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, beklenenden daha ılımlı olan ağustos perakende satışları ve önceki aylara yapılan aşağı yönlü revizyonlar, tüm çeyrek için mevcut reel büyüme oranları için aşağı yönlü risk anlamına geliyor. Ağustos ayı istihdam raporu, Temmuz ayındaki bir sıçramanın ardından daha hafif bir emek geliri büyümesine işaret etmişti. Tasarruf oranı ağustos ayında pandemik dönemin en düşüğü yüzde 3,5’e geriledi (temmuz seviyesi olan yüzde 5 ve 2019'daki yüzde 7,6 ortalamasının altında). Haneler bu yıl tasarruflardan yararlanıyor ve krediyi daha fazla kullanıyor.

Gelir büyümesi güçlü. 3Ç22’de reel GSYİH'de art arda üçüncü düşüşü engellemek için tüketici harcamalarının esnek kalması gerekecek. Ağustos verilerinin durumun böyle olduğunu göstermesi beklenebilir. Ancak genişletilmiş revizyonlar, normalden daha fazla belirsizlik olduğu anlamına geliyor. Fed'in tercih ettiği PCE metriğine gelince, manşet için hafif bir kazanç daha tahmin ediyoruz, ancak gıda ve enerji hariç fiyatlarda güçlü. Bu, eylül ayında Fed'in şahin iletişimini destekleyen güçlü TÜFE rakamlarını yansıtıyor.

Fed açısından bakacak olursak; veriler eylül ayında Fed'in şahin iletişimini destekleyen güçlü TÜFE rakamlarını teyit ettiği için gelecek dönem faiz artış kararı beklentilerinde bir yumuşama olmayacaktır. FOMC'nin güncellenmiş tahminleri, 20-21 Eylül toplantısındaki üst üste üçüncü 75 baz puanlık artıştan daha önemliydi. Ortaya konan projeksiyonlar komitenin enflasyonu bastırmak için oranların ne kadar yüksek olması gerektiğini düşündüğünü gösterdi. Piyasalar yüzde 4,5 tavan oranını fiyatladı ve bundan sonrasına ilişkin ekstra düşünceler desteklenebilir, özellikle kuvvetli enflasyonist veriler yüzde 4,5 olan tavanın yüzde 5’e güncellenmesini zorlayabilir.

Kaynak: Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —