Tarih: 16.09.2022 10:28

Çin’in SİÖ üyeleriyle ticareti yüzde 26 arttı

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in Shanghai İşbirliği Örgütü’ne (SİÖ) üye diğer ülkelerle yaptığı ticaret yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak, 1 trilyon 730 milyar yuana ulaştı.

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, ocak-ağustos döneminde, Çin’in diğer SİÖ üyeleriyle yaptığı ithalat ve ihracat yıllık bazda yüzde 26 artışla 1 trilyon 730 milyar yuana ulaşarak, ülkenin toplam dış ticaretinin yüzde 6,3’ünü oluşturdu. Artışın, aynı dönemde Çin’in toplam dış ticaretindeki artış oranından 15,9 puan daha yüksek olması dikkat çekti.

Çin’in ağustos ayında söz konusu ülkelerle gerçekleştirdiği ticaret ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,9 artışla 256 milyar 790 milyon yuana ulaşarak, aylık bazda rekor kırdı.

Veriler ayrıca, Çin’in diğer SİÖ üyelerinden enerji ve tarım ürünleri ithalatının arttığını, bu ülkelere makine ve elektronik ürünler ile emek yoğun ürünler ihracatının hızla yükseldiğini ortaya koydu.

Verilere göre, yılın ilk sekiz ayında Çin’in diğer SİÖ üyelerinden ithal ettiği ham petrol, kömür ve doğal gaz hacmi yıllık bazda yüzde 70,4, tarım ürünleri ithalatı ise yüzde 11 yükseldi.

Aynı dönemde Çin’in diğer SİÖ üyelerine ihraç ettiği makine ve elektronik ürün hacmi yüzde 19,7, emek yoğun ürünlerin hacmi ise yüzde 24,5 arttı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —