• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Sabah stratejisi

Dün piyasalarda Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) 10 yıllık tahvil faiz oranlarının %0,25 yerine yaklaşık %0,5'e kadar yükselmesine izin vermesi kararı etkiliydi.

GÜNCEL 21.12.2022 06:16:35
Sabah stratejisi

Dün piyasalarda Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) 10 yıllık tahvil faiz oranlarının %0,25 yerine yaklaşık %0,5'e kadar yükselmesine izin vermesi kararı etkiliydi. Japon Yeni Dolar karşısında sert değer kaybederken, yatırımcıların risk alma iştahı da zayıftı. Bu ortamda ABD tahvil faizleri ise yükselişteydi, 5 yıllıklarda %3,82, 10 yıllıklarda %3,71 seviyeleri gündeme geldi. Amerikan endeksleri ise yatay kapattılar. Avrupa'da piyasalar eksi kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,23 geri çekildi. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksinde kapanış 5.419'den (en yüksek kapanış rekoru) gerçekleşirken, günlük %0,5'lik yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 137,4 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'deki 57 hissenin artıda kapattığı endekste KOZAL, THYAO ve BIMAS yükselişe en çok destek veren hisseler olarak ön plandaydı. Bugüne bakıldığında ABD ve Avrupa vadelileri artıda seyrediyor. Asya'da ise karışık bir görüntü var. Bu ortamda BİST-100'ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde açıklanacak bir veri bulunmazken Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin TSİ 10:00'da İzmir'de Yeni Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise TSİ 12:00'de AK Parti TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmaları takip edilecek. Yurtdışı veri takviminde, ABD'den Cari Denge ve Conference Board Tüketici Güven endeksini takip ediyor olacağız.



    



MAKROEKONOMİ

   
Almanya ÜFE kasım ayında enerji kalemindeki düşüşün etkisiyle aylık -%3,9 ile beklentilerin üzerinde geriledi ve TÜFE'de yumuşama beklentilerini destekleyen bir unsur oldu.

Yurt içinde haziran ayından bu yana artış eğilimi gösteren tüketici güven endeksi aralık ayında 76,6 seviyesinden 75,6 seviyesine geriledi. Bununla birlikte 4. çeyrekte ortalama 76,1 seviyesinde seyreden güven endeksi, geçen sene 4. çeyreğin ortalaması olan 72,3 seviyesinin üzerinde gerçekleşti ve özel tüketime dair olumlu sinyal veren verilerden oldu.
 
Bugün veri takviminde ABD'de aralık ayına ait Conference Board tüketici güven endeksi ve kasım ayı ikinci el konut satışları öne çıkıyor.

Yüksek enflasyon ortamında bu sene temmuzda 95,3 ile bu yılın en düşük seviyesini gören Conference Board tüketici güven endeksi, Fed'in faiz artışlarını sürdürdüğü bir ortama karşılık gerek pandemi zamanındaki tasarrufların kullanılması gerekse sıkı istihdam piyasası nedeniyle ücretlerdeki artışın sürmesinin de etkisiyle eylülde 107,8 seviyesine kadar toparlansa da kasımda 100,2'ye gerileyerek 2021 yılının altında kalmayı sürdürüyor. Neticede Fed sıkılaştırma adımlarına devam ederken güven endeksi ve dolayısıyla tüketici harcamalarının baskı altında kalması bekleniyor.


ŞİRKET HABERLERİ


Arçelik (ARCLK, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Arçelik'in uzun vadeli ulusal notunu en yüksek not seviyesi olan 'AAA (tr)', kısa vadeli ulusal notunu 'J1+ (tr)', görünümlerini ise 'stabil' olarak belirlemiştir. JCR Eurasia Rating şirketimizin uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu 'BB', görünümü ise 'negatif' olarak belirlemiştir.

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Nevşehir İlinde bulunan adreste, ünvanının 'Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Kaşköy Altın Madeni Şubesi' olacak şekilde şube açılmasına karar verilmiştir.

Tav Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Şirket, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından düzenlenen Ankara Esenboğa Havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç/dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesini en iyi teklifi vererek kazanmıştır. Mayıs 2025 - Mayıs 2050 tarihleri arasındaki yeni imtiyaz süresi boyunca yolcu başına hizmet bedeli dış hat giden yolcu başına 17 avro ve iç hat giden yolcu başına 3 avro olarak belirlenmiştir. Ayrıca, yeni imtiyaz süresi boyunca dış hat giden yolcu başına 3 avro güvenlik hizmet bedeli alınacaktır.

DHMİ'ye toplam KDV hariç 475 milyon avro imtiyaz kira bedeli olarak ödenecektir. Toplam mühendislik tedarik ve inşaat sözleşmesi bazında yaklaşık 300 milyon avro tutarında öngörülen yatırımın yaklaşık 210 milyon avro olarak planlanan ilk etabı 2023 yılında başlayacaktır. Yatırımın yaklaşık 90 milyon avro tutarında planlanan ikinci etabı ise en geç 2038 yılında başlayacaktır.  Haber sonrası hisse dün günü %2,1 oranında artışla tamamlamıştır.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): 21 Kasım 2022 tarihli Özel Durum Açıklaması ile Şirketin bağlı ortaklığı Entek Elektrik Üretimi A.Ş'nin, Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, depolama tesisi kurmak taahhüdü ile 15 proje ile 1.004,5 MW ilave kapasite için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na ön lisans başvurusu yaptığını bildirilmişti.

Aynı yönetmelik kapsamında; Şirketin bağlı ortaklığı Entek Elektrik Üretimi A.Ş tarafından 40 MW GES ve 417 MW RES olmak üzere, toplamda 7 proje ile 457 MW ilave kapasite için daha ön lisans başvurusu yapılmıştır. Bu başvurular ile birlikte 190 MW GES ve 1.271,5 MW RES olmak üzere, toplamda 22 proje ile 1.461,5 MW ilave kapasite için ön lisans başvurusu yapılmış olup başvurular tamamlanmıştır. Ön lisans alınması halinde uygulamaya alınacak projelerin yatırım süreci, maliyet ve finansman esasları netleştiğinde yatırımcılar ile ayrıca paylaşılacaktır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka tarafından, 20.12.2022 tarihinde TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (TSGYO, Sınırlı Negatif) payları ile ilgili olarak 6,16-6,24 TL fiyat aralığından 129.151 TL toplam nominal tutarlı pay satım işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte, Bankamızın TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermayesindeki pay oranı %88,97 seviyesine gerilemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BRKSN.E payları 21/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, 'piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması', 'emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması' ve 'emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması' uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Ayrıca yine Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ADESE.E, ISMEN.E ve KRSTL.E payları 21/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Inveo Yatırım Holding (INVEO), Gedik Yatırım Menkul Değerler (GEDIK): 
Inveo Yatırım Holding'in %77,9'una sahip olduğu Inveo Yatırım Bankası A.Ş.'deki paylarının %1'ine tekabül eden 5mn adet paya karşılık toplam 5mn TL'lik nominal değerdeki payların tüm takyidattan ari olacak şekilde tüm hakları ile birlikte 5mn TL bedel ile Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'ye devredilmesine karar verilmiştir.

Devir sonucunda, Inveo Yatırım Holding'in Inveo Yatırım Bankası A.Ş.'deki pay oranı %76,9 Gedik Yatırım Menkul Değerler'in pay oranı %23 olacaktır.

Kent Gıda (KENT): Kent Gıda Maddeleri Sanayi, Rekabet Kurumu tarafından Kent Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye 8 milyon 775 bin 984 lira idari para cezası verdiğini duyurdu.

Kron Teknoloji (KRONT): Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel'in dün borsada gerçekleştirmiş olduğu pay satış işlemleri ile ilgili olarak KAP'ta açıklanması talebiyle şirkete göndermiş olduğu açıklama şu şekildedir:  'Kron Teknoloji A.Ş. sermayesinde kurumsal yatırımcıların payını yükseltmek, pay piyasamızın derinliğini ve likiditesini artırmak, sermayemizin daha geniş bir yatırımcı tabanına yayılmasını sağlamak amacıyla ödenmiş sermayemizin %3,99'una tekabül eden sahibi olduğum 570.000 adet payı Borsa İstanbul Pay Piyasasında 109,60 TL fiyat üzerinden tamamı kurumsal yatırımcılara özel işlem geçirmek suretiyle blok halinde satmış bulunuyorum. Söz konusu satış işlemi sonrası Kron Teknoloji A.Ş. sermayesindeki payım %24,44 olmuştur.'

Metemtur Yatırım Enerji (METUR): Şirketin sermayelerinde %100 oranında pay sahibi olduğu, bağlı ortaklıklar (i) Kare1 Güneş Enerjisi Üretim ve Ticaret A.Ş, (ii) Kare2 Güneş Enerjisi Üretim ve Ticaret A.Ş, (iii) Kare3 Güneş Enerjisi Üretim ve Ticaret A.Ş, (iv) Kare4 Güneş Enerjisi Üretim ve Ticaret A.Ş ve (v) Kare5 Güneş Enerjisi Üretim ve Ticaret A.Ş,'nin; bütün aktif ve pasifleriyle birlikte devir olmak suretiyle Kare1 Güneş Enerjisi Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde, İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş ve birleşme işlemi tamamlanmıştır.

PC İletişim (PCILT): İlbak Holding sahip olduğu 4,28mn TL'lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 45mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %9,5'ini oluşturuyor.

Reysaş Taşımacılık (RYSAS): Şirket, 250mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle %140 oranında, 350mn TL artırılarak 600mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Sun Tekstil (SUNTK): Şirket,  'ISO 14001- Çevre Yönetim Sistemi'  sertifikasını almıştır.
    
FAİZ PİYASALARI


Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 12 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 193 milyar TL oldu. 


Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Yükleniyor

Başkan Deniz “Anamur’un Uluslararası Tanınırlığını Arttıracağız”

Belediye Eski Başkanı Hidayet Kılınç Basın Toplantısında Kendi Dönemini Değerlendirdi

Türkiye'nin İyilik Gemisi Mısır'a Ulaştı, Yardımlar Gazze Yolunda

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16