Tarih: 17.11.2022 13:04

Manyetik Pompa Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Pompalar, sıvıların tahliye edilmesi ve filtrasyonun sağlanabilmesi gibi amaçlarla kullanılan makine çeşitleridir. Bu nedenle sıvıların yer aldığı çoğu uygulama için uygun pompa türlerinden yardım alınmaktadır. Pompa seçimi ise sıvının özelliklerine ve kullanım amaçlarına bağlı olarak yapılmalıdır.

Manyetik pompalar, tehlikeli kimyasalların kullanıldığı alanlarda etkili sonuçlar doğurmaktadır. Aynı zamanda pompanın sıvının içerisinde çalışması gereken durumlar için de ideal pompa türüdür. 30 senedir sektöründe öncü olan TPM Mühendislik, Finish Thompson manyetik pompa modelleri ile tüm ihtiyaçları en etkili şekilde karşılamaktadır.

Manyetik Pompaların Çalışma Prensibi Nedir?

Temel manyetizma ilkeleri ile fonksiyonlarını yerine getiren pompa türlerine, manyetik pompa adı verilmektedir. Pompa içerisinde oluşan manyetik kuvvet, elektromanyetik indükleme prensipleri ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda sıvı çarkının işlevsel hale gelmesi, bir tahrik mekanizması aracılığı ile sağlanmaktadır. Ancak manyetik pompalarda tahrik mekanizmalarına gerek kalmamaktadır.

Manyetik pompalarda sıvılar doğrudan çarkın içerisinden geçmektedir. Bu nedenle sızdırmazlık sağlayan ürünlerin kullanılması büyük bir önem taşımaktadır. Çarkın dönmesi için ihtiyaç duyulan kuvvet, oluşturulan manyetik alandan elde edilmektedir. Bu sayede tahrik elemanlarına duyulan ihtiyaç ortadan kaldırılmış olmaktadır. Manyetik pompalarda elektrik, kapalı bir alanda korunan elemanların üzerinden akmaktadır. Oluşan manyetik kuvvet ise çarkın dönmesini sağlayan mildeki mıknatıs ile oluşan gücün kullanılmasını sağlamaktadır.

Manyetik Pompalar Hangi Alanlarda Kullanılır?

Manyetik pompalar, pompanın tamamen sıvı içerisinde çalışması gereken ya da tehlikeli kimyasal maddelerin kullanıldığı ortamlar için ideal ürünlerdir. Manyetik pompaların kullanım alanlarını ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

     Nükleer tesislerde bulunan reaktörlerin beslemesi süreçleri,

     Tüm kimyasal, korozif, baz ya da asit etkili sıvıların kullanımı,

     Tehlikeli madde grubunda bulunan ürünleri taşıyan tankerlerin boşaltım ve dolum işlemlerinin yapılması,

     Standart contaların üstünde kristalleşme riski bulunan ya da doğrudan contayı aşındırma ihtimali olan sıvıların kullanımı,

     Sıvı saflık derecesi ultra olan ürünlerin saflığının korunmasıdır.

Manyetik pompalar, işlevlerini sıfır kaçak oranı ile yerine getirmektedir. Bu nedenle firmalarda kullanılan tehlikeli ya da kıymetli sıvıların transferlerinde sık sık kullanılmaktadır.

Manyetik Pompaların Avantajları Nelerdir?

Manyetik pompalar, özellikle tehlikeli kimyasalların tahliye süreçlerinde sızdırmazlık sağladıkları için sıkça tercih edilen ürünlerin başında yer almaktadır. Aynı zamanda bu özelliği yerine getirmek için farklı ekipmanların kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır. Manyetik pompaların avantajlarını ise kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür:

     Manyetik pompaların çalışması için diğer pompalarda olduğu gibi salmastra, O-ring ya da comta gibi ilave sızdırmazlık ürünlerinin kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır. Böylece bu ürünlerin zaman içerisinde aşınmaları ve tehdit oluşturmaları gibi risklerin önüne geçmek mümkün hale gelmektedir.

     Manyetik pompaların çalışması için herhangi bir ilave ürüne ihtiyaç duyulmadığı için, diğer pompalar gibi sık sık bakım yapılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü diğer pompaların kullanımı; toksik, yanıcı, radyoaktif, parlayıcı ve diğer zararlı kimyasallarda sızıntı riskini meydana getirmektedir. Bu nedenle düzenli olarak bakım yapılması hem insan sağlığı hem de çevrenin korunması açısından hayati önem taşımaktadır. Ancak manyetik pompalarda bu riskler bulunmamakta ve bakım işlemlerine ihtiyaç duyulmamaktadır.

     Manyetik pompaların kullanımı, beşeri ve çevresel güvenliğin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Bu pompaların kullanımı ile tüm risklerin sıfıra indirgenmesi mümkün hale gelmektedir.

     Manyetik pompalar, uzun seneler boyunca bakım, tamir ve onarım işlemleri yapılmadan da güvenli bir şekilde işlevlerini sürdürmeye devam edebilmektedir. Bu sayede işletmeler, hem vakit hem de nakit tasarrufu sağlama imkanlarına sahip olabilmektedir.

     Manyetik pompaların kurulum ve montaj süreçleri, diğer pompa çeşitlerine oranla çok daha kolay şekilde tamamlanmaktadır. İş planlamasının büyük bir önem taşıdığı günümüz dünyasında hızlı montaj özelliği ise oldukça avantajlı bir durum sağlamaktadır.

Manyetik pompaların kullanımı, işletmelerin maliyetlerini düşürmeleri ve kar sağlamaları açısından oldukça avantajlıdır. Aynı zamanda sızıntıların önlenmesi ve güvenliğin sağlanması açısından da birçok fayda sağlamaktadır.

Finish Thompson Manyetik Tahrikli Pompalar ve Özellikleri

Amerikan menşeli bir marka olan Finish Thompson Inc. çalışmaları, 1951 senesinden itibaren günümüze kadar büyük bir başarı ile ulaşmıştır. Firmanın Türkiye distribütörlüğünü, 25 seneyi aşkın süredir sektöründe öncü olan TPM Mühendislik ailesi üstlenmiştir. Alanında profesyonel olan iki firmanın sağladığı işbirliği ise kullanıcıların en kaliteli ve etkili sonuçları alabilmeleri adına oldukça önemli bir adım olmuştur.

Finish Thompson manyetik tahrikli pompaları, tehlikeli sıvıların yol açabileceği salmastra kaçaklarını engellemekte oldukça başarılı sonuçlar doğurmaktadır. Böylece agresif kimyasalların çevreye ya da kişilere zarar vermesini önlemek, hayli pratik bir şekilde mümkün olmaktadır. 

TPM Mühendislik tarafından satışı gerçekleştirilen Finish Thompson manyetik tahrikli pompalar, döküm gövdeli ya da plastik olmak üzere iki farklı seçenek sunmaktadır. Bu sayede kullanılacak olan kimyasal türüne ile en uyumlu olan modelin tercih edilmesi mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda flanş bağlantılı ve BSP dişli modellerin satışları da gerçekleştirilmektedir. En uygun ve doğru pompa modelinin tercih edilmesi için TPM Mühendislik ile irtibata geçilmesi yeterli olmaktadır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —