Tarih: 15.09.2022 09:56

Çin uluslararası ekonomik ve ticari iş birliğini hızlandırmaya devam edecek

Facebook Twitter Linked-in

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’in uluslararası ekonomik ve ticari işbirliğini hızlandırarak küresel kalkınma ve refahı ilerletmeyi sürdüreceğini açıkladı.

Kısa süre önce başarıyla düzenlenen 22. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı’nda (CIFIT) birçok önemli kazanım elde edildi. Uluslararası toplumdan büyük ilgi gören fuar, uluslararası katılımcılar tarafından övgüyle değerlendirildi.

Çin’in bir sonraki aşamada dışa açılma ve işbirliğinin devamlı olarak genişletilmesinden beklentisine ilişkin soruya yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, bugünkü günlük basın toplantısında, kısa süre önce düzenlenen CIFIT’ye 90 ülke ve bölgeden 800’den fazla sanayi ve ticaret heyeti, 4 binden fazla işletme ve yaklaşık 60 bin iş insanının çevrimiçi ve çevrimdışı olarak katıldığını, fuarda 342 milyar yuan tutarındaki 480’den fazla işbirliği projesi için anlaşmaya varıldığını hatırlattı.

Başarıyla düzenlenen fuarın Çin’in dışa açılmasının genişletilmesi ve dünyaya entegre edilmesindeki aktif desteğini bir kez daha yansıttığına dikkat çeken Mao Ning, özellikle fuar kapsamındaki bir parlak nokta olan Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki ekonomik ve ticari işbirliğine değinerek tarafların Kuşak ve Yol küresel işbirliği gibi gündemler çerçevesinde 60’dan fazla etkinlik düzenlediğine dikkat çekti.

Çinli sözcü,  fuara katılan misafirlerin Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ortaya koyulmasından bu yana geçen 9 yıldan beri, Çin’in Kuşak ve Yol güzergahındaki ülkelerle olan ticaretinin yeni bir aşamaya çıktığını, yatırım işbirliğinde yeni gelişmelerin kaydedildiğini fikirbirliğiyle savunduklarını ifade etti.  

Çin Gümrük Genel İdaresi’nden edinilen verilerde bu yılın ocak-ağustos aylarında Çin’in Kuşak ve Yol güzergahındaki ülkelere toplam ithalat ve ihracat hacminin yıllık yüzde 20,2 artışla 8,77 trilyon yuana çıktığını hatırlatan sözcü Mao, bu rakamın Kuşak ve Yol’un yüksek nitelikli inşasının sadece çeşitli ülkelerin altyapı tesislerdeki bağlantıları yükseltmekle kalmayıp küresel ticaret ve yatırımın derinleştirilmesine de yeni bir platform oluşturduğunu söyledi. 

Sözcü, Çin’in dışa açılma kapsamında gittikçe daha ileriye gideceğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —