TANITIM
Giriş Tarihi : 30-01-2023 16:58

Stent Tedavisi Nedir?

Stent Tedavisi Nedir?

 

Koroner Arter rahatsızlığında kapalı bir yöntemle uygulanan balon tedavisi geçmiş dönemlerde hastalara uygulanmaktaydı. Bu işlem ile farklı balon tedavileri, klavuz telleri gibi işlemlerle Kardiyolojik tedavi yöntemleri oldukça fazla gelişmiş ve bu anlamda hastalara bir nevi umut olmuştur. Fakat günümüzde yapılan balon tedavileri sonrasında bu hastaların damarlarında yeniden bir tıkanıklık durumu olduğu gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bu durumun tekrarlanmaması için stent tedavisi uygulanmaya başlamıştır.

Stent cihazının keşfedilmesiyle beraber açılan damarlar kısa zamanda daralma yapmıyor ve bu durumda Kardiyolojik tedaviler için faydalı bir gelişme olmuştur. İlk stent uygulaması ise 1986 senesinde Paul ve Sigwart adındaki kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Stent Neden Takılır?

Koroner Arter hastalığının tedavisinde kullanılan balon tedavilerinin hastada uzun zamanlı bir tedavi oluşturmadığı fark edilmesi ile beraber stent adı verilen uygulamaya geçilmiştir. Stent nedir, stent neden takılır gibi sorularda Kalp hastalıklarında muzdarip olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Stent, kafes şekline sahip olan küçük tüplerdir. Genel olarak stentler 2 ile 4 mm çapında olup, 10 veya 30 mm uzunluğunda bulunur.

Stentler inik bir balonun üzerinde büzülü olarak yerleştirilmiştir. Böylelikle hastanın damarına ulaşılabilir. Balonun şişirilmesi ile hastanın damarı genişler ve darlık tıkanıklık durumu sona erer. Stent burada damara destek sağlar. Damar böylelikle yeniden tıkanma oluşturmaz.

Stentler Yeniden Takılabiliyor Mu?

Stent takılmasını gerektiren damar tıkanıklarında stentlerin yeniden takılması söz konusudur. Kişilerde görülebilen iki adet tıkanma durumu vardır.

  • Ani tıkanma
  • Tekrar oluşan daralma
  • Ani Tıkanma ( Akut Tromboz): Stentler genellikle metal malzemeden yapılan cihazlardır. Kişinin vücudu bu duruma reaksiyon gösterebilir. Pıhtılaşma sorunu olan hücreler stent duvarına yapışabilir ve bu durum sık yaşanırsa stent pıhtıdan dolayı tıkanabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda yeniden stent takma durumu olabilir. Böyle bir olayın yaşanmaması için stent takılan hastaya genellikle hekim tarafından aspirin ve kan sulandırıcı ilaç verilir. Belirli bir zaman sonunda kişinin vücudu stente reaksiyon göstermez ve pıhtı oluşturmaz.
  • Tekrar Oluşan Daralma (Restenoz): Stent ile kişinin damarlarındaki darlık durumu giderilirken oluşan ezme, parçalanma gibi durumları kişinin vücudu bir tahribat olarak algılar ve tahrip olan dokuyu onarmaya başlar.

Stent Takılan Hastalar Kaç Yıl Yaşar?

Stent takılması gerekli koroner arter rahatsızlıklarında hastanın genel sağlık durumu burada önemlidir. Stent takılan hasta kaç yıl yaşar gibi sorular muhakkak stentle yaşamını sürdüren hasta yakınlarından gelmektedir. Özellikle bu rahatsızlığın anlatıldığı sağlık platformlarından bilgi edinmek isteyen kişiler için şöyle cevap verebilmemiz mümkündür.

Stent takılma işlemi sonrasında hasta eğer hekimin uygun gördüğü şekilde aspirin ve ona ek olarak kan sulandırıcı ilaç kullanıp beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi yoluyla uzun süre yaşayabilir. https://www.sukruakyuz.com/kalp-hastaligi-tedavisi/damar-tedavileri/stent/ sitesinden gerekli bilgiler rahatlıkla alınabilir.

 

 

 

 

 

 

ismail ustaismail usta