Tarih: 13.12.2022 11:29

Şanlıurfa'da zararlı böcekleri teşhis edebilecek proje geliştirildi

Facebook Twitter Linked-in

Ziraat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında pamuk verimliliği ve kalitesi yükseltilerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

Harran Üniversitesi akademisyenlerince geliştirilen “Pamuk Üretim Alanlarında Yapay Zeka Tabanlı Dijital Zararlı Yönetimi” adlı mobil sistem üzerinden takip edilebilen sistem sayesinde yapay zeka yardımıyla tarım alanlarında zararlı böcekler zamanında tespit edilerek doğru ilaçlama teknikleriyle verimlilik arttırılacak.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü işbirliğinde geliştirilen Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mamay yürütücülüğünde yapılan proje ekibinde Bilgisayar Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi M. Emin Tenekeci, Bitki Koruma Bölümünden Doç. Dr. Çetin Mutlu ve Dr. Öğr. Üyesi Shahid Farooq yer alıyor. 

Birçok böcek türleri fiziksel olarak birbirine benzediğinden dolayı faydalı ve zararlı böceklerin birbirine karıştırıldığını ve bu yüzden yanlış ilaçlamalar yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Mehmet Mamay, şunları kaydetti:

“Zararlıların teşhisinin yanlış yapılması, tedavi ve mücadelenin de baştan yanlış olacağı anlamına gelmektedir. Sonuçta yanlış ve gereksiz pestisit kullanımı söz konusu olmakta, bu da toprak, su ve hava kaynaklarının kirletilmesi, insan ve hayvan sağlığının tehlikeye atılması, doğal dengenin zararlılar lehine bozulması, zararlıların direnç kazanmaları, gıdalarda pestisit kalıntısı kalması gibi sonuçlar doğuruyor.”

“Mücadeledeki başarının ilk adımı zararlıların doğru teşhisidir”

Mamay, uygulamanın evrişimsel sinir ağlarından yararlanarak, bilgisayarlı görüntü ve makine öğrenimine dayalı yapay zeka tabanlı çalışan bir mobil yazılım olacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Kullanıcılar, mobil cihazlara yükledikleri bu yazılım ile arazide gördükleri veya kendilerine zararlı diye getirilen böceklerin fotoğrafını çekmek suretiyle tanınmaları, biyolojileri, zarar şekilleri, mücadele zaman ve yöntemlerini de içerecek şekilde bilgilendirilecek.”

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —