• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Sabah stratejisi

Dün ABD borsalarında tepki alımları gözlendi. Haziran ayından sonra en kötü haftayı geride bırakan ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,7 civarında primle kapattı.

GÜNCEL 20.09.2022 06:10:44 809
Sabah stratejisi
Haberi Sesli Oku

Dün ABD borsalarında tepki alımları gözlendi. Haziran ayından sonra en kötü haftayı geride bırakan ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,7 civarında primle kapattı. Bu sabah da vadelilerde %0,2 oranında yükseliş gözlenirken, Çin Merkez Bankası'nın gösterge kredi faiz oranını değiştirmediği Asya tarafında MSCI Asya Pasifik endeksi %1'e yakın alıcılı bir görüntü sergiliyor. Şu aşamada yarın açıklanacak Fed kararı öncesinde endekslerde kalıcı bir yükseliş gözlenmeyebilir ve piyasalar yavaş yavaş bekleme moduna geçebilir. Bugün piyasaları hareketlendirebilecek önemli bir gelişme de gözlenmiyor. Borsa İstanbul'da ise bankacılık hisselerindeki satış baskısı izlenmeye devam ediliyor. Dün çoğu bankanın tabana kadar satışlarla karşılaşması diğer hisseleri de etkiledi ve BIST100 günü %5,26 oranında değer kaybıyla tamamladı. Endeksin güne de zayıf bir görüntüyle başlamasını beklerken, bozulan teknik görüntüyle birlikte kırılgan görüntü devam edebilir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, ağustos ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Temmuz ayında konut başlangıçları aylık %9,6 oranında düşüşle beklentilerin üzerinde gerilerken, gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri de aylık %1,3 gerileyerek konut sektöründeki zayıflamanın devam ettiğine işaret etmişti. Fed'in, faiz artışlarını sürdürmesinin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte.

Bunun yanında, TSİ 20'de ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması izlenecek. Lagarde'ın konuşması, Banka'nın faiz artış hızına ve varlık alım programına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecektir.

Diğer yandan, TSİ 10.30'da İsveç Merkez Bankası'nın faiz toplantısı takip edilecek. Banka, haziran ayındaki toplantısında artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz artışla %0,75 seviyesine yükseltmişti. Banka, gelecek yılın başında faizin %2'ye yakınsayacağını belirtmişti. Bu kapsamda Banka'nın, bugünkü toplantısında politika faiz oranını 75 baz puanlık artışla %1,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından ağustos ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE'nin temmuz ayında aylık artış hızı %9,18'den %0,66'ya yavaşlarken, yıllık ise %110,66'dan %111,34'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 16 Eylül haftasında toplam rezervin arttığını, net rezervin ise azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,9 milyar USD artışla 114,6 milyar USD'ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 2,2 milyar USD azalışla 11,9 milyar USD'ye gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Mavi Giyim (MAVI, Sınırlı Pozitif): Mavi Giyim'in 2Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 407,3mn TL ile bizim beklentimiz olan 351mn TL ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 323mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri beklentimizin üzerinde gelirken, vergi gideri tahminimize karşın Şirket vergi geliri yazmıştır. Mavi Giyim 2Ç2021'de ise 98,9mn TL ana ortaklık net dönem kar elde etmişti. Mavi Giyim'in satış gelirleri geçen yılın ikinci çeyreğine göre %107,5 oranında artarak 2Ç2022'de 2.236mn TL'ye (Beklenti: 2.362mn TL) ulaşmıştır. Satış büyümesinde fiyat artışının yanı sıra adet büyümesi de etkili olmuştur. Öte yandan, olumlu talep ortamı yüksek satışa dönüş oranları ve daha az indirim harcaması yapılmasını sağlarken, brüt kar da aynı dönemde %119,3 oranında artış kaydetmiş ve 1.243mn TL'ye çıkmıştır. Şirketin faaliyet giderleri ise %106 oranında artarak bu çeyrekte 816,7mn TL'ye çıkarken, FAVÖK 548,1mn TL gerçekleşmiş (Beklenti: 597mn TL) ve yıllık %111,1 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 0,4 puan iyileşerek %24,5'e yükselmiştir. Yılın ikinci çeyreğinde 66,4mn TL net finansman gideri kaydeden Şirket, 8,5mn TL vergi geliri yazmıştır.

İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 696,1mn TL'ye yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 129,9mn TL ana ortaklık net dönem karı yazılmıştı.

Şirket 2022 yılı beklentilerini revize etmiştir. Buna göre;





Karsan (KARSN, Nötr): 'Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde' vizyonu ile hareket eden KARSAN, e-ATA HYDROGEN'in dünya lansmanını Almanya'nın Hannover şehrinde düzenlenen IAA Transportation Fuarı'nda bugün gerçekleştirmektedir. Elektrikli ve Otonom
ürün ailesine Hidrojen Yakıtlı yeni aracını ekleyen Şirket, elektrikli mobiliteyi başka bir boyuta taşıma hedefi ve gayreti ile çalışmalarına devam etmektedir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Şirket, Nahco Management Services Ltd ve Planet Project Limited tarafından oluşturulan konsorsiyum, Nijerya'da faaliyet gösteren Lagos Havalimanı'nın dış hat yolcu ve kargo terminallerinin 20 yıl süreyle işletilmesi ve geliştirilmesi için açılan ihaleye teklif sunmuştur. Lagos Havalimanı 2021 yılında 1,6 milyonu dış hatta olmak üzere toplam 6,1 milyon yolcuya (2019 yılında 3,2 milyonu dış hatta olmak üzere toplam 7,6 milyon) hizmet vermiştir.

Yataş (YATAS, Sınırlı Pozitif): Bir dünya markası olma hedefiyle büyümesini sürdüren Yataş Grup, güçlü markaları Enza Home, Yataş Bedding ve Divanev'in yanı sıra bünyesine kattığı yeni markalarla yoluna emin adımlarla devam ediyor. B2B şeklinde hizmet veren Yataş Project ve Yataş Foam'ın yanı sıra yeni uyku markası Puffy ile 2022'ye güçlü bir giriş yaptı. Grup, geçen seneki toplam cirosunu 2022'nin ilk yarısında yakalayarak  2,7 milyar TL ciroya ulaştı. Bu başarılı adımlar neticesinde yılsonu hedeflerini revize eden Yataş Grup, 5 milyar TL olan ciro hedefini 6 milyar TL'ye çıkardı.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: 20 Eylül 2022'den geçerli olmak üzere rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı motorin grubunda 1,76 TL indirim meydana geldi. İndirim pompa satış fiyatlarına yansıyacak. (Kaynak: Foreks)



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ayes Çelik (AYES): Şirkette 75mn TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 15mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 15mn TL (%100 oranında) artırılarak 30,1mn TL'ye çıkarılmasına ve İç kaynaklardan karşılanacak olan 15mn TL tutarındaki sermayenin tamamının geçmiş yıl karlarından karşılanmasına karar verilmiştir.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin, %70 oranında bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ''Çerçeve Anlaşma Alım Sözleşmesi 2022 Havalı Hücre&Trafo Merkezi Çerçeve Anlaşma Alımı'' konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 1mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 19,9mn TL) İhale sonucu henüz açıklanmamıştır.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirketin portföyünde yer alan Samsun İli Çarşamba İlçesi Irmaksırtı Mahallesi 217 Ada 2 Parsel'deki 22.504,78 m2'lik arsa üzerine inşa edilen 10.000 ton fındık depolama kapasiteli 3.944 m2'lik lojistik deponun Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) alınmıştır.

Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirketin ürün satışları kapsamında 07.09.2022-19.09.2022 tarihleri arasında farklı şirketler ile 65,1mn TL tutarlı İplik sipariş sözleşmesi imzalanmış, peşinat tutarları nakden alınmış, kalan tutarların sevkiyattan önce tahsil edilmesi kararlaştırılmıştır.

Yünsa Yünlü Sanayi (YUNSA): 19 Eylül 2022 tarihi itibarıyla Şirketin personel sayısı, istihdamın planlı bir şekilde iş hacmine paralel olarak artırılması sonucunda kamuoyuna açıklanan son bilanço tarihindeki personel sayısına göre '%10 ve katları' referansını geçip 1.078 kişiye ulaşmıştır.
        

FAİZ PİYASALARI


Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 39 milyar TL'lik (%13'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 295 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,46 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,46-%3,52 bandında hareketin ardından %3,49 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
    

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Halim Altınışık'tan Stratejik Bir Vizyon Rüzgârlı Burun Anamur

21. Kromuzumu Kuzeyhan İçin Sahnelediler

Mersin Büyükşehir’den Lösemili Çocuklara Moral Desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ISO 10002 Belgesiyle Vatandaş Memnuniyetinde Zirvede

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

Başkan Seçer: Lösemi, Hepimizin Omuzlaması Gereken Toplumsal Bir Sorumluluk

Başkan Seçer, 4. Uluslararası Tarsus Festivali’nde Kadim Tatların Yenilikle Buluştuğu Gastronomi Show’a Katıldı

Tarsus’ta Renkli Başlangıç: 4. Uluslararası Tarsus Festivali Coşkuyla Başladı

Bozyazı’da Hortum Seraları Vurdu: Üreticiler Sabahı Zararla Karşıladı

Muhtar Bolluk 'Bozyazı Dereköyü’ne Yeni Mezarlık Hizmeti İçin İlk Kazmayı Vurduk'

Bilye Gibi Dolu Bahçeleri Vurdu

“21” Umut Kuzeyhan İçin Sahnede

Türkiye Şampiyonasına Anamur Ev Sahibi Oluyor

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Dr. Ayşe Nur Şen'in Turunç Çiçeği Kadınları Konuşuyor

Deniz'den , Kuzeyhan Dahın, 1 Dönümden 1 Dal Muz Ver, DMD hastalığı, Anamur muz kampanyası

AKOM, ‘Uzaktan İzleme Sistemi’ ile Müdahale Gücünü Artırdı

MERCEK’TE SAÇ RENKLENDİRME KURSU HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Ankara Konut Piyasasında Çarpıcı Artış: Satılık Stok 90 Bini Geçti

Ünal'ın AN Kitabı Googlenin Yapay Zekasında

Anamur’un Yer Altı Sırları: Nevzat Çağlar Karstik Şekillerin İzinde

Koyu Lacivert Jean Kombinleriyle Göz Kamaştırın

Pasyone ile Sneaker Modasına Ayak Uydurun

BIST 100 Günü Düşüşle Kapattı: Piyasalarda Temkinli Bekleyiş Sürüyor

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Büyükşehir’in Çocuk Kampüsleri Cumhuriyet Coşkusunda Tek Yürek Oldu

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

Cumhuriyetimizin 102. Yılı Anamur’da Coşkuyla Kutlandı

Neden Bazı Türk Erkekleri Eskortlara Gidiyor? İşin Aslı.

Yükleniyor

Mersin Büyükşehir’den Lösemili Çocuklara Moral Desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ISO 10002 Belgesiyle Vatandaş Memnuniyetinde Zirvede

Bozyazı’da Hortum Seraları Vurdu: Üreticiler Sabahı Zararla Karşıladı

Muhtar Bolluk 'Bozyazı Dereköyü’ne Yeni Mezarlık Hizmeti İçin İlk Kazmayı Vurduk'

Bilye Gibi Dolu Bahçeleri Vurdu

Deniz'den , Kuzeyhan Dahın, 1 Dönümden 1 Dal Muz Ver, DMD hastalığı, Anamur muz kampanyası

AKOM, ‘Uzaktan İzleme Sistemi’ ile Müdahale Gücünü Artırdı

Türkiye Beşik Gibi Sallanıyor: Mersin ve Çanakkale Peş Peşe Sarsıldı

Başkan Deniz'den Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Coşkuyla Sona Erdi

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
14.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.