• BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Sabah stratejisi

ABD'de dün açıklanmış olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları (açıklanan 190bin, beklenti 214bin) ekonomideki soğumaya rağmen istihdamın devam ettiğine işaret ederken Fed'in önümüzdeki dönemde faiz artırım hızında değişiklik y

GÜNCEL 20.01.2023 06:29:13
Sabah stratejisi

ABD'de dün açıklanmış olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları (açıklanan 190bin, beklenti 214bin) ekonomideki soğumaya rağmen istihdamın devam ettiğine işaret ederken Fed'in önümüzdeki dönemde faiz artırım hızında değişiklik yapmayabileceği sebebiyle resesyon endişelerini destekler nitelikteydi. Diğer taraftan, Fed üyelerinden Brainard ve Williams kısıtlayıcı para politikalarının bir süre devam edileceği mesajını verdiler. Amerikan 5 yıllıkları %3,38, 10 yıllıkları ise %3,32'ye kadar geri çekildi. Amerikan endeksleri %0,7-%0,9 arasında geriledi. Avrupa'da da piyasalar genel olarak satıcılıydı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,9 düşüş kaydetti. Yurtiçi tarafta ise dün TCMB beklentiler dahilinde politika faizini sabit tuttu. BİST-100 ise dar bir bantta hareket etti. Gün içi en yüksek 5.453 seviyesi test edilirken kapanış 5.422'den gerçekleşti. Günlük yükseliş de %0,7 olarak hesaplandı.   BİST-100'deki 46 hissenin pozitif bölgede kapattığı endekste THYAO, GUBRF ve SISE endekse en olumlu etki eden hisseler olarak ilk 3'te yer aldı. Bugüne bakıldığında Avrupa vadeli eskide, ABD vadelileri ise artıda seyrediyor. Asya'da da genel olarak olumlu bir görüntü var. BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Bugünkü veri takviminde yurtiçi Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nın TSİ 15:00'te basın toplantısında Merkez Bankası'nın ihracatçılar için hazırladığı destek paketiyle ilgili açıklamaları izlenecek. Yurtdışında ise Almanya'da ÜFE, ABD'de 2. el konut satışları verileri takip edilecek. Ayrıca, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması bulunuyor. ABD'de açıklanacak son çeyrek finansalları arasında enerji şirketi Schlumberger'ın sonuçları önemli olabilir.




  Makroekonomi


ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 14 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, hafif artış beklentilerine karşın 205 bin kişi seviyesinden 190 bin kişi seviyesine gerilemeyle son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

ECB'nin 14-15 Aralık tarihli toplantısına ilişkin tutanakları yayınlandı. ECB, geçen ayki toplantısında faizleri 50 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlatmıştı. Karar metninde, faiz artışlarının devam edeceğine ilişkin sinyal verilirken, faizlerin halen önemli ölçüde ve kademeli olarak artmaya devam etmesi gerektiği belirtilmişti. Dün yayınlanan tutanaklar ise, üyeler arasında geçen ayki toplantıda uzlaşma olmadığına ve bazı üyelerin faizlerin 75 baz puan artırılmasını istediklerine, buna karşın üyelerin çoğunluğunun faizlerin 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandığına işaret etti. Ayrıca 75 baz puanlık faiz artırımı isteyen üyelerin, faiz oranlarının 75 baz puandan az artırılmasının yanlış mesaj verebileceğini ve %2 enflasyon hedefi ile tutarsızlık algısına yol açabileceğini değerlendirdikleri gözlendi. Öte yandan ECB Başkanı Lagarde, dün Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında yaptığı konuşmasında, Banka'nın faizleri artırmaya devam edeceğini, faizleri sınırlayıcı bölgeye çıkaracaklarını ve enflasyonda %2 hedefine döndürmek için faizleri uzun bir süre sınırlayıcı bölgede tutacaklarını belirtti. Ayrıca Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin olarak küçük bir daralmanın artık resesyondan daha olası olduğunu belirterek, son haftalarda gelen haberlerin çok daha olumlu hale geldiğini ve endişelendiklerinden çok daha iyi olduğunu belirtti. Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde iş gücü piyasasının hiç bu kadar canlı ve hareketli olmadığını da ifade etti.

Yurt içinde ise, TCMB'nin PPK toplantısı izlendi. TCMB, yılın ilk toplantısında politika faizini %9 seviyesinde sabit tuttu, bununla birlikte Kurul, ''mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirdiğine'' ilişkin ifadeye metinde yer vermedi. PPK toplantısı ardından 26 Ocak'taki yılın ilk Enflasyon Raporu ve Başkan'ın açıklamaları piyasa katılımcıları tarafından takip edilecek.

Küresel ekonomiye ilişkin olarak önceki metne göre daha olumlu bir değerlendirme yapıldığı görülmekle birlikte, gelişmiş ülke ekonomilerine ilişkin resesyon endişelerinin sürdüğü yinelenmiş. (Doğal gaz fiyatlarındaki gevşemenin de etkisiyle Avrupa'da son açıklanan verilerin dipten dönüşe işaret etmesi ve Çin'de tedbirlerin kaldırılmasının yanı sıra açıklanan son verilerin daha sınırlı yavaşlamaya işaret etmesi gibi gelişmeler yıla önceki öngörülerden daha iyi bir görünümle başlandığını gösteriyor.) Türkiye ekonomisinin büyüme görünümüne ilişkin olarak da, bir önceki metne göre daha olumlu bir resim çizildiği gözlenmekte. Bu kapsamda, dış talepteki zayıflamaya karşın, iç talepteki olumlu seyre dikkat çekilmekte. Buna göre, yılın son çeyreğine dair göstergelerin zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin ''iç talepteki görece güçlü seyir ile telafi edildiğine'' işaret ettiği ifade edilmekte. Bunun yanında, büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının ''yılın tüm aylarına yayılarak'' devam etmekte olduğu belirtilerek, turizm faaliyetlerinin sezon dışında da hizmet gelirleri kapsamında olumlu katkıda bulunduğu vurgulanmış. Ayrıca ''imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığının görülmekte olduğu ve istihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmekte olduğuna'' ilişkin ifade korunmuş. Diğer yandan, cari denge üzerindeki riskleri canlı tutan unsurlara, iç tüketim talebinin de eklendiği ve cari denge açısından bir risk unsuru olarak değerlendirildiği görülmekte. Bu kapsamda, ''iç tüketim talebi'', enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığının cari denge üzerindeki riskleri canlı tuttuğu belirtilmiş. Öte yandan, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için ''uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin görülmeye başlandığı'' belirtilmekte. Böylece, uygulamaya alınan tedbirlerin enflasyondaki iyileşmede olumlu etkilerinin somut olarak görülmeye başlandığı vurgulanmış.  Ayrıca Kurul'un, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiği yinelenirken, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğine ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceğine ilişkin ifadesi korunmuş. Bu kapsamda TCMB'nin, ''fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi'ni tüm unsurlarıyla uygulayacağı'' vurgulanmış.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, aralık ayı ikinci el konut satışları verisi TSİ 18'de takip edilecek. Ayrıca TSİ 21'de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller'ın ve TSİ 17'de Philadelphia Fed Başkanı Harker'ın konuşmaları, Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, Almanya'da aralık ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 10'da açıklanacak. Kasımda ÜFE, özellikle enerji fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle aylık bazda %3,9 gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşımıştı, yıllık bazda ise %34,5'ten %28,2 seviyesine yavaşlayarak eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %45,8'den gerilemeyi sürdürmüştü. Aralıkta da ÜFE'nin, enerji fiyatlarının desteğiyle düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, İngiltere'de iç talebin seyrine ilişkin olarak aralık ayı perakende satışlar verisi TSİ 10'da takip edilecek.

Diğer yandan, TSİ 13'te ECB Başkanı Lagarde'ın Dünya Ekonomik Forumu'nda gerçekleştireceği konuşma da, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından TSİ 10'da aralık ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE'nin kasım ayında aylık artış hızı %1,34'ten %2,28'e hızlanırken, yıllık ise %103,79'dan %83,66'ya gerileyerek ağustos ayında ulaştığı rekor seviyeye olan %118,94'ten yavaşlamayı sürdürmüştü.

Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10'da kasım ayı tarımsal girdi fiyat endeksi yayınlanacak. Ekim ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, aylık %2,90'dan %2,68'e yavaşlarken, yıllık ise eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %138,15'ten %134,76 seviyesine gerilemişti.

Bunun yanında, TOBB kurulan ve kapanan şirketler aralık ayı istatistikleri TSİ 10'da yayınlanacak.
 
Şirket haberleri 

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Ilgaz İnşaat A.Ş.'nin Ankara/Polatlı ve Mersin'de bulunan şubelerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ankara İli Polatlı İlçesinde bulunan fabrikasına, Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santralleri yapılması hususunda Ilgaz İnşaat A.Ş.'den sipariş almıştır. Sipariş bedeli vergiler hariç toplam 420bin USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile sipariş bedeli vergiler hariç 7,9mn TL)

Ayrıca Şirket'in %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen '' İTM-429 Referanslı 154kV Çorlu TM Yenileme Yapım İşi'' konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyat verilerek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 112,6mn TL'dir.
 
Kızılbük GYO (KZBGY, Sınırlı Negatif): Sinpaş GYO sahip olduğu 72mn TL'lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 300mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %24'ünü oluşturuyor. KZBGY hisseleri dün %5,08 düşüş kaydetmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket, katılmış olduğu Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından düzenlenen 'Doğubayazıt Kompresör İstasyonu Atık Baca Gazı Isısının Enerji Dönüşümü Projesi' işi ihalesinde vergiler hariç 349,8mn TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. sırada yer almıştır.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Negatif); Tümosan (TMSN, Sınırlı Negatif): Rekabet Kurulu tarafından, traktör üretim ve pazarlama sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4.maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak, şirketin de içinde bulunduğu sektördeki birçok şirket nezdinde soruşturma açılması için alınan karar kapsamında soruşturma çalışmaları başlatılmıştır.

Bilindiği üzere Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılması, soruşturmaya konu şirketlerin 4054 sayını Kanun'u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket'in döviz cinsinden kredi riskinin azaltılması ve bilanço ve finansal durumunun güçlendirilmesi suretiyle, planlanan yatırımların gerektirdiği sermaye ihtiyacının sağlanması amacıyla; 6.000mn TL olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 2.500mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamının nakden karşılanmak suretiyle 3.500mn TL nakit (bedelli) olarak (%140 oranında) artırılarak 6.000mn TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir.

Sektör haberleri

SPK: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bülbüloğlu Vinç Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzını onayladı.

Ayrıca, Kurul, bireysel yatırımcıların ilk halka arzlardan taleplerinin daha fazla karşılanmasını, sınırlı sayıda yatırımcısı bulunan ya da fonun önemli bir kısmına sahip az sayıda yatırımcının olduğu serbest ve/veya özel fonların, payların ilk halka arzından bireysel yatırımcı aleyhine olabilecek şekilde fazla pay almamalarını teminen kararlar aldı. Buna göre; halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemleri kapsamında; serbest ve/veya unvanında özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı kapsamında sayılabilmesi için yatırımcı sayısının 50'den az olmaması ve herhangi bir yatırımcının toplam fon katılma payı sayısının %20'sinden fazlasına sahip olmaması koşullarının bir arada sağlanması gerekecek. Bu şartları sağlamayan serbest ve/veya özel fonlar bireysel yatırımcı olarak değerlendirilecek. Daha önce kurumsal yatırımcı kapsamından sayılan, aktif toplamının 50mn TL, yıllık net hasılatının 90mn TL, öz sermayesinin 5mn TL'nin üzerinde olması kıstaslarından en az ikisini taşıyan kuruluşlar artık kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilmeyecek. Daha önce halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde, halka arz edilen payların piyasa değerinin 100mn TL ve altında olması durumunda Borsa'da Satış yönteminin uygulanmasına ilişkin hükümdeki tutar 250mn TL olarak uygulanacak.

Diğer şirket haberleri

Beşiktaş Futbol Yatırımları (BJKAS): Beşiktaş Futbol, 1 Eylül 2022 - 30 Kasım 2022 döneminde (2. çeyrek) 100,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 67,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Beşiktaş ikinci çeyrekte 52,9mn TL brüt zarar kaydederken (geçen yılın aynı çeyreğinde 14,8mn TL brüt kar), yatırım faaliyetlerinden bonservis satış karı kaynaklı elde edilen net 48,3mn TL'lik gelir ve 97,5mn TL'lik net finansman gideri kaydetmiştir.

Şirket'in Haziran-Kasım 2022 dönemi altı aylık ana ortaklık net dönem zararı 71,2mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde de 73,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

Fenerbahçe (FENER): Fenerbahçe Futbol, 1 Eylül 2022 - 30 Kasım 2022 döneminde (2. çeyrek) 110mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 214,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Fenerbahçe ikinci çeyrekte 36,4mn TL brüt kar kaydederken (Geçen yılın aynı çeyreğinde 91,3mn TL brüt zarar), yatırım faaliyetlerinden bonservis satış karı kaynaklı elde edilen net 17,9mn TL'lik gelir ve 93,7mn TL'lik net finansman gideri kaydedilmiştir.

İlk çeyrekteki zarar rakamına karşın Fenerbahçe, Haziran-Kasım 2022 dönemi altı aylık 252,9mn TL ana ortaklık net dönem kârı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 40,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Galatasaray Sportif (GSRAY): Galatasaray, 1 Eylül 2022 - 30 Kasım 2022 döneminde (2. Çeyrek) 266,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 96,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Aynı dönemde Galatasaray 200,1mn TL brüt zarar kaydederken (2021 ikinci çeyrek 4,1mn TL brüt kar), yatırım faaliyetlerin net 7,3mn TL gelir ve finansman tarafında da 21,5mn TL net gelir kaydedilmiştir.

Galatasaray'ın Haziran-Kasım 2022 dönemi altı aylık ana ortaklık net dönem zararı 254,3mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde de 59,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
 
Boğaziçi Beton (BOBET): Artan enerji maliyetlerinin karşılanması amacıyla; Aldo Enerji San. ve Tic. A.Ş. ('Danışman') arasında, 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin 5-1 (h) maddesi kapsamında 'lisanssız' güneş enerjisi santrali (GES) kurulmasına yönelik Danışmanlık anlaşması imzalanmıştı. 'Sözleşme' kapsamında 'Danışman'; GES'in kurulabileceği arazinin bulunması, EPDK ve Enerji Piyasası ile ilgili diğer mevzuat kapsamında gerekli başvuralar için dokümantasyonun hazırlanması, çağrı mektubunun alınması, bağlantı anlaşmasının imzalanması, imar planı değişiklikleri ve onaylanması vb. konularında danışmanlık faaliyetinde bulunacaktır. ' Bu kapsamda Kayseri ili Felahiye İlçesi'nde GES yapılması için Danışman firma tarafından yapılan başvurular sonucu Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş. tarafından Şirkete Çağrı Mektubu ulaşmıştır. Çağrı Mektubunun ulaşması ile birlikte Şirket Yönetim Kurulu'nun 19.01.2023 tarihli almış olduğu karar doğrultusunda Kayseri ili Felahiye İlçesi'nde satın alacağı yaklaşık 200 dönümlük arazi üzerine; üretilecek enerjinin büyük kısmının artan enerji maliyetlerinin karşılanması amacı ile kendi tüketiminde kullanılmasına, kalan kısmının ise satışına yönelik 15 MW büyüklüğünde GES yatırımı yapma kararı almıştır. Bu kapsamda Aldo Enerji ve  San.Tic. A.Ş. firması ile  mühendislik, tedarik ve inşaat   sözleşmesi( EPC) imzalanmıştır. Şirket, söz konusu yatırım ile artan enerji maliyetlerini karşılamasının yanı sıra tüketim sonrası üretilen fazla elektriğin şebekeye satışı nedeniyle gerçekleşecek gelir ile kârlılığını artıracaktır. Yapılacak yatırımın yaklaşık 15mn $ olması öngörülmektedir. Yatırım finansmanının Şirket özkaynakları ve uzun vadeli banka kredileri ile karşılanması planlanmaktadır. Söz konusu yatırım için; GES santralinin kurulacağı saha için ÇED raporu alınması ve yatırım teşvik uygulamalarında sağlanan destek unsurlarından faydalanılabilmesi amacıyla ilgili başvuru/teşvik kapsamı içerisinde resmi kurum ve kuruluşlara gerekli başvuruların yapılmasına karar verilmiştir.

Burçelik Vana (BURVA): Şirket ile yurtdışındaki bir müşteri ile 350bin USD tutarlı, Nisan 2023 tarihine kadar teslim edilecek Vanaların Temini konusunda anlaşılmış olup, söz konusu sözleşme dün itibari ile imzalanmıştır.

Despec Bilgisayar (DESPC): Şirket ile Hikvision'ın bir yan kuruluşu olan ve flash bellek alanında bağımsız Ar-Ge ve üretim kapasitesine sahip 2017 yılında Çin'de kurulan Hangzhou Hikstorage Technology Co. Ltd ile güvenilir depolama ürünleri markası Hiksemi ürünlerinin Türkiye'de satışı konusunda distribütörlük sözleşmesi imzalanmıştır.

Diriteks Diriliş Tekstil (DIRIT): Şirket adına kayıtlı olan Isparta İli Gönen İlçesinde kain 121 ada 5 parselde kayıtlı 40.662 m2 de yer alan Fabrika binası 31.05.2022 tarihinde Isparta İcra Dairesi'nin 2021/47976 esas sayılı dosyasına istinaden 1.derece ipotek sahibi Halkbank tarafından satışa çıkarılmış ve 3. kişi tarafından 19mn TL bedelle satın alınmış idi. Bilindiği üzere ilgili karara şirket tarafından itiraz edilmiş ve Isparta İcra Hukuk Mahkesi'nde 2022/320 sayılı esas dosyası ile mahkeme süreci başlamıştı. Sözkonusu davanın bugün duruşması yapılmış ve bir sonraki duruşmanın  23.02.2023 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştır.

Kalekim (KLKIM): Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu 19.01.2023 tarihinde şirket merkezinde toplanarak, yapılan müzakere neticesinde,

1- Artan doğal gaz ve elektrik fiyatları gözetilerek, hem maliyet düşürme hedeflerimiz hem de sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında, öncelikli olarak grup içi ihtiyacın karşılanması amacıyla, Yerköy Kale Seramik Özel OSB adresinde 5 farklı parselde 171.477,07m² alanın 99.520,07m²'sinde 5MWe (MegaWattİnvertör), Balıkesir fabrika çatısına ise 0,96MWe olmak üzere toplam 5,96 MWe kurulmasına,

2- Bu alanda, alternatif tekliflerin de değerlendirilmesi suretiyle, şirket kaynakları ve yeşil finansman imkanları değerlendirilerek, yaklaşık 6,0 milyon USD'lık yatırım yapılmasına, toplantıya katılanların oybirliği ile karar verilmiştir.

Ayrıca Şirketimizin Yerköy Kale Seramik Özel OSB adresindeki Şubesi için ÇED uygunluk başvurusu tamamlanmıştır.

Plastikkart Akıllı Kart İletişim Sistemleri (PKART): Şirket ile Türkiye'de yerleşik ve halihazırda iş ilişkisinin devam ettiği üç banka arasında, toplam değeri 33,6mn EUR'ya ulaşan çerçeve akıllı kart satış anlaşmaları imzalanmıştır. Söz konusu anlaşmalar kapsamında yapılacak sevkiyatların üç yılda tamamlanması planlanmaktadır.

Türk Prysmian Kablo (PRKAB): 17.01.2023 tarihinde EKAP üzerinden elektronik ihalesi yapılmış olan TEİAŞ'ın 'HKABY.10 Referanslı, (Akbelen-Mersin Termik) Brş N - Mersin-1 GIS TM 154 kV, 1600mm², 3,40 km + 3,55 km (İki Ayrı Güzergâh) XLPE İzoleli Yeraltı Güç Kablosu Bağlantı Projesi' yapım işi ihalesi kapsamında şirket tarafından verilen teklifin en düşük teklif olduğu öğrenilmiştir. Değerlendirme süreci devam etmektedir. İhale bedeli 218,8mn TL + KDV'dir.

Yeo Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket, Polonya'da iş geliştirme ve operasyonel amaçlar ile yer almak için 25bin Zloty bedelle %100 bağlı ortaklık şeklinde bir şirket devralmıştır.
Ayrıca, 7 yatırımcı sahip oldukları 14,4mn TL'lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 96mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %15'ini oluşturuyor.

Faiz piyasaları

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 17 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 142 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler görüldü. 

Günlük özet piyasa verileri


Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Yükleniyor

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13