• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Piyasalarda faiz iyimserliği, Asya borsaları karışık seyretti

ABD’de zayıf bilançoların da neden olduğu faiz beklentilerindeki düşüş, aynı zamanda piyasaları destekleyen etken olarak karşımıza çıkıyor. Asya tarafında karışık bir seyir oluşurken, Hong Kong endeksi 1,75% yükselişle dikkat çek

GÜNCEL 27.10.2022 06:21:39 589
Piyasalarda faiz iyimserliği, Asya borsaları karışık seyretti
Haberi Sesli Oku

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00 TRY Türkiye Ekonomik Güven Endeksi (Eki)   94,3
10:00 TRY Ticaret Dengesi (Eyl)   -11,19B
10:30 TRY TCMB Enflasyon Raporu    
15:15 EUR ECB Para Politikası Beyanatı    
15:15 EUR Faiz Oranı Kararı (Eki) 2,00% 1,25%
15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Eyl) 0,20% 0,30%
15:30 USD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Eyl) 0,50% -0,20%
15:30 USD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (3. Çeyrek) 2,40% -0,60%
15:30 USD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Fiyat Endeksi (çeyreklik) (3. Çeyrek)   9,10%
15:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 225K 214K
15:45 EUR ECB Başkanı Lagarde'ın Basın Konferansı    

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Piyasalarda faiz iyimserliği, Asya borsaları karışık seyretti”

ABD’de zayıf bilançoların da neden olduğu faiz beklentilerindeki düşüş, aynı zamanda piyasaları destekleyen etken olarak karşımıza çıkıyor. Asya tarafında karışık bir seyir oluşurken, Hong Kong endeksi 1,75% yükselişle dikkat çekti. Japonya’da ise sınırlı kayıplar izlendi.

ABD endeks vadelileri ise Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan bilançosuna rağmen Fed beklentilerinden destek buldu. Meta hisseleri kapanış sonrası işlemlerde 20% civarında kayıp yaşarken, Nasdaq vadelileri Asya seansında 0,45% yukarıda seyretti.

ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,02% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise iki günlük sert düşüş ardından Asya seansında sakin seyretti.

Fed’in önümüzdeki hafta 75 baz puan faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken, Aralık için daha önce 75 baz puan artırım yönündeki tahminler zayıf veri ve bilanço akışı eşliğinde tekrar 50 baz puana geriledi. Kanada Merkez Bankası’nın 100 baz puan faiz artırması beklenirken, 50 baz puanlık faiz artırımı beyan etmesi de bu tahminleri destekleyen yan etkenlerden biri oldu.

Özellikle teknoloji şirketlerinin zayıf bilançoları ile hafta başında ABD imalat ve hizmet aktivitesinde daralmayı gösteren veriler, Fed’in resesyon riskine karşı kayıtsız kalmayacağı beklentisiyle bu tabloyu karşımıza çıkardı.

Petrol fiyatları ise ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in İran ile nükleer müzakerelerin kısa sürede çözülemeyeceğini belirtmesi ve ABD ihracatının etkili şekilde arttığını gösteren raporla birlikte yükseliş eğilimi gösterdi.

ABD

“Resesyonun şimdilik sona ermesi bekleniyor”

ABD’de üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin üç okuma gerçekleşecek. Bunun ilki olması nedeniyle en önemlisi sayılan öncü verisi, Perşembe günü açıklanacak. Piyasa beklentisi, ilk ve ikinci çeyrekteki daralma ile ortaya çıkan resesyonun üçüncü çeyrekte sona ereceği yönünde. Ancak 2023’te tekrar resesyon yaşanacağına ilişkin güçlü beklentiler devam ediyor. Dolayısıyla piyasa bir taraftan buna ilişkin ipuçlarını da takip ediyor olacak.

“Dayanıklı mal siparişlerinde Boeing desteği gelebilir”

 

ABD’de büyüme verisiyle aynı anda Eylül ayına ilişkin dayanıklı mal siparişi rakamları açıklanacak. Eylül ayında gerileyen siparişlerin, parlak bir ay geçiren Boeing’in satış rakamlarından destek alarak ivme kazanması bekleniyor.

Ulaşım sektörünün hesaplama dışı tutulduğu çekirdek veride de toparlanma bekleniyor. Ancak önceki ay 0,3% artış göstermesinin ardından, çekirdek veriye göre daha zayıf bir artış yaşanma ihtimali bulunuyor.

“Durgunluk döneminde bilanço sezonu sürüyor”

ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine rağmen agresif faiz artırımları devam ediyor. Piyasa ekonominin sağlıklı işleyişine ilişkin ipuçları ararken, bir taraftan da şirketlerin faiz kararları ile mevcut ekonomik koşullardan ne zaman ve ne ölçüde etkilenebileceği merak ediliyor. Bu nedenle ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin bilanço sezonu yakından takip edilecek. Bilançolar bu haftanın ikinci yarısında bankalar ile yoğunlaşıyor.

EURO BÖLGESİ

“Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırım beklentisi”

 

Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü gerçekleştireceği beyanatta 75 baz puanlık faiz artırım ihtimali ana senaryo olarak karşımıza çıkıyor. Bu karar oldukça güçlü bir senaryo olduğu için sürpriz olarak nitelendirmek güç olacaktır. Ancak Banka’nın parasal sıkılaşma yönünde atabileceği adımlar hala net değil. Dolayısıyla 75 baz puanlık faiz artırımı dışındaki kararlar ile tahvil alımlarına yönelik olası değişiklikler yakından takip edilecek. Euro Bölgesi enflasyonu Eylül ayında 9,9% ile rekor kırdı.

ŞİRKET HABERLERİ

TOASO: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kurumsal Yönetim  İlkelerine  uygun olarak derecelendirme yapmak üzere faaliyet izni  bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. (SAHA) tarafından yapılan çalışma sonucunda,  26.10.2022 tarihi itibariyle  Şirketimizin Kurumsal Yönetim  Derecelendirme Notu 9,27 (% 92,69) olarak  güncellenmiştir. 

THYAO: Ortaklığımız Yönetim Kurulu'nca, imkanlar ve pazar koşullarına bağlı olarak Irak'ın Kerkük ve Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehirlerine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.

GENIL: Şirketimiz ile Üretim Tesisimizin yer aldığı ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) elektrik dağıtım şirketi olarak görev yapan ASO 2. OSB Başkanlığı arasında üretim tesisimizde üretilecek enerjinin dağıtım sistemine bağlanması konulu bir anlaşma imzalanmıştır. Söz konusu anlaşmanın konusu, 26.09.2022 tarihli Özel Durum Açıklaması'nda (https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1065156) belirtilen iki aşamalı olarak gerçekleştirilmesi planlanan Güneş Enerjisi Santrali projesinin 1,6 MW'lik kısmını oluşturan üretim tesisimizde üreteceğimiz elektrik enerjisinin dağıtım sistemine bağlanmasıdır. Anlaşma'nın imzalanmasıyla Üretim Tesisimize güneş panellerinin yerleştirilmesi sürecine geçilmiş olup, 26.09.2022 tarihli duyuruda belirtilen zaman içerisinde 1,6 MW kapasite ile üretimin gerçekleştirileceği öngörülmektedir.

BASGZ: 01.08.2022  tarihli açıklamamızda kamuoyuna duyurulduğu üzere yaklaşık iki milyon abone ile Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde faaliyet gösteren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Sakarya Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin ana ortağı olan AKCEZ Enerji Yatırımları San.ve Tic.A.Ş.'nin paylarının %50'sinin, Şirketimiz payı hisse satış sözleşmesinden sonra belirlenmek üzere, Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile birlikte satın alınmasına karar verilmiş ve hisse satış sözleşmesi 29.07.2022 tarihinde imzalanmıştır.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

ESEN: Güriş grup lider şirketlerinden Güriş Holding A.Ş., Güriş Holding bütünsel vizyonu ve ekonomik dayanışması ve yatırımcılarının desteklenmesi amaçlı, Şirketimizin dolaylı ilişkili firması ve Güriş Sanayi Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Parsan Makina Parçaları Sanayii ve Tic. A.Ş.’nin payları ile ilgili olarak 24/10/2022 - 24/10/2022 tarihinde 57,25 – 57,30 TL fiyat aralığından 8.000,00 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 0 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi tarafımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte PARSAN Makina Parçaları Sanayii A.Ş. sermayesindeki paylarımız 24/10/2022 tarihi itibariyle %0,1556 sınırına ulaşmıştır. İşlemin detaylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Türkiye'nin Yükselen Hosting Markası Verigom

Air India'ya Ait Boeing 787 Dreamliner Ahmedabad'da Düştü: 240'tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

İsrail’den İran’a "Rising Lion" Operasyonu: Nükleer ve Askeri Hedeflere Hava Saldırısı 6 Karar Komutanı Öldürüldü

Anamur TSO’dan Mersin Ekonomi Zirvesi'ne Katılım: Anamur'un Sorunları Gündeme Taşındı

Air India Boeing 787 Kazası—En Az 30 Ölü

San Antonio’daki Aşırı Yağış ve Sel: 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Graz, Avusturya’daki Okul Saldırısı—Milli Yasa Devam Ediyor

ABD—İran Nükleer Görüşmeleri Yeniden Başlıyor

ABD Ordusunun 250. Kuruluş Yıldönümü Geçit Töreni Planlanıyor

Meteoroloji Uyarısı: Britanya’da Altıncı Fırtına Alarmı

Amerika Borsalarında Soft Düşüş, Boeing Kaybı

ABD’den Taliban’a Maruz Kalan Afganlara Göçmen Belirlemesi

NYT Connections Bulmacasında #732 Çözümü Açıklandı

2025 Film Festivalleri Takvimi Açıklandı

Türkiye–Azerbaycan “Atatürk 2025” Tatbikatı Nahçıvan'da Başladı

Marmara’da Sismik Hareketlilik Tedirgin Ediyor

Resmi Gazete'de Yapı Denetimi Yönetmeliğinde Yenilik

IAEA İran’a Cevap Niteliğinde Sert Bildiri Yayımladı

Orta Doğu’daki Tansiyon Piyasalara Yansıdı

Air India Uçağı Ahmedabad'da Düştü: Bilanço Ağır

Graz, Avusturya’daki Okul Katliamı Milli Yas İlan Edildi

NATO Zirvesi Roma’da Toplandı: “Savunma Harcamaları Artmalı”

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: Küresel Bilinç

Dünya Kupası Dart Turnuvası Frankfurt’ta Başladı

Air India Uçağı Ahmedabad’da Binaya Çarptı

Los Angeles’ta Göçmen Karşıtı Protestolar Tırmanıyor

ESA’nın Solar Orbiter Misyonu Güney Güneş Kutbunu İlk Kez Gördü

Japonya’nın Tottori Karpuzu Başkent’te Tanıtıldı

Osaka Expo’sunda Finlandiya Günü Kutlamaları

Çin Uçak Gemisi Fujian Sarı Deniz’de Tatbikata Çıktı

Yükleniyor

Air India'ya Ait Boeing 787 Dreamliner Ahmedabad'da Düştü: 240'tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

Air India Boeing 787 Kazası—En Az 30 Ölü

Başkan Durmuş Deniz: "Bayram Kültürünü Yaşatmaya Kararlıyız"

Başkan Deniz; "Memurumuzu Enflasyona Ezdirmedik"

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Büyükşehir Belediyesi Anamur ve Bozyazı’da Yol Konforunu Artırıyor

Z Kuşağı Argo Terimleri ve TikTok Trendleri Sosyal Medyada Gündemi Sarstı!

Müftü Fidan, Engelli Bireylerle Buluştu

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.