• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Piyasalara analitik bakış

Borsa İstanbul'da BİST100 endeksi günü %0,66 kazançla 4.360,28 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 4.412,18 puana taşıdı.

GÜNCEL 9.11.2022 06:49:26 568
Piyasalara analitik bakış
Haberi Sesli Oku

Dün Ne Oldu…

Borsa İstanbul'da BİST100 endeksi günü %0,66 kazançla 4.360,28 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 4.412,18 puana taşıdı. Bankacılık Endeksi %0,76, Sınai Endeks %0,16 değer kazandı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi 10 baz puan azalarak %14,65 ve 10 yıllık tahvil faizi 14 baz puan artarak %12,71 seviyesinden günü tamamladı.  Güne 18,49 seviyesinde başlayan Dolar/TL, gün içinde 18,61 sınırını aşarken, Euro/TL 18,46-18,78 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 603,7 seviyesinden işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bazı banka CEO'ları ile ayrı ayrı görüşerek eleştiri alan politikalarda kararlı olduğu mesajını vermeye devam ettiği belirtildi. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim'de 47,9’a geriledi. Böylece ihracat pazarlarında talep koşulları art arda üç ay zayıflarken Ekim'deki bozulma Kovid-19 salgınının ilk dalgasının yaşanmakta olduğu Haziran 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.

Türk lirasının üretici fiyat endeksi bazlı reel değerinin 5 yılın zirvesine çıkması sonrasında 'değerli TL' durumu yeniden gündeme girerken, İngiliz banka Barclays de makro ekonomik göstergeler açısından bunun sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. Yüksek enflasyon ortamında, reel efektif döviz kurunu tarihi trendlerinde tutabilmek için Türk lirasının yıl sonuna kadar yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen banka yetkilileri mevcut cari açığı kapatmak için de ilave ayarlamaların gerekli olabileceğini ifade etti.

ABD'de gerçekleşen Kongre seçimlerinde, halihazırda Demokratların elinde tuttuğu sayısal üstünlüğün Cumhuriyetçilere geçmesi durumunda uygulamaya konulacak mali politikalar açısından kilitlenme yaşanabileceğine işaret edilmesi ile, siyasi haber akışının önem kazandığı günde Dow Jones Endeksi, %1,02 artış ile 32.160 puana, S&P500 Endeksi %0,56 artışla 3.828 puana, Nasdaq Endeksi %0,49 artışla 10.616 puana yükseldi. Almanya'da sanayi üretimi eylülde aylık %0,6 ile beklentilerin üzerinde artması ve Avro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi de son zamanlarda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve düşen enerji fiyatlarının etkisi ile kış aylarında kıtada gaz krizini önleyeceği beklentileriyle kasımda yükseldi. Avrupa Borsaları günü yukarı yönlü seyirle kapattı.

ABD'de Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu tarafında yayımlanan raporda genel iyimserlik endeksinin gerilediği belirtilirken küçük işletmelerin üçte birinin en büyük endişe kaynağı olarak enflasyonu gösterdiği belirtildi. ABD'deki küçük işletmeler arasındaki iyimserlik, satış görünümünün kötüleşmesi ve bazı enflasyon göstergelerinin hızlanmasıyla Ekim ayında son dört ayda ilk kez geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, ekonomik büyümeye yönelik risklere rağmen faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini belirtti. AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise niceliksel sıkılaştırmanın 2023'te er ya da geç başlayacağını ifade etti. Guindos yüksek belirsizlik ortamında faiz artışlarında verilere bağlı hareket etmenin en iyi yaklaşım olacağını söyledi.

Bugün Ne Bekliyoruz…

Yeni güne başlarken Asya Borsalarında negatif yönlü bir seyir izleniyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,01 artıda. Dolar/TL 18,57, Euro/TL 18,72 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 109,67 seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesi 1,0060 sınırında. Brent petrol 94,99 dolardan, altının onsu 1.708,88 dolardan ve gramı ise 1.019 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında ABD’de de Toptan Stoklar ve DoE Petrol Stokları verileri takip edilecek.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…

6,11x olan BİST100 cari F/K çarpanı 7,8x olan 5 yıllık ortalamasına göre %22,2 iskontolu. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki ıskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

Ekim ayında %3,54 artan TÜFE’nin Ekim 2022 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Kasım ayında %3,05, 2022 yılı sonunda %67,78 ve 12 ay sonrasında %37,34 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2022 sonunda 19,8212 ay sonrasında ise 23,61 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2022 sonunda 49,2 milyar dolar, 2023 yılında ise 29,7 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2022 ve 2023’te sırasıyla %5,1 ve %4,2 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %11,22, 3 ay sonrasında %9,41 ve 12 ay sonrasında ise %15,53 olması beklenmektedir.

 

Rapor için Tıklayınız

https://www.bmd.com.tr/application/files/6716/6797/6126/Piyasalara_Analitik_Bakis_09.11.2022.pdf

Kaynak BMD
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur Kaymakamı Duru: Hafızlarımız, Kur’an’ın Muhafızlarıdır

Promosyon Powerbank ile Yeni Nesil Tanıtım Avantajı

Baskılı Kupa Bardak Modellerinde En Yeni Trendler

Alice Walton'un Serveti Türkiye'nin üçte Biri Ailesinin Serveti ise Ülkemizin 1,5 katı. Walton Ailesinin serveti ise 432 milyar dolarla Türkiye'yi yaklaşık 1,5 kat geçiyor.

Meteorolojiden Kuraklık Sendromu Uyarısı; ‘Ateş Topu” Senaryosu Kapıda mı?’

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Ankara’da Modern Diş Tedavisi Deneyimi

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

Cinayet Şüphelisi Jandarmadan Kaçamadı

Korucuk Yangını Kontrol Altına Alındı 16 Vatandaş Dumandan Etkilendi

İbrahim Kaya Ormanı Ciğerlerimizi Yakanlara İthaf Olsun

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Deprem Sonrası Balıkesir Artçılar Sürüyor

Döviz ve TL İlişkisinde Son Durum Ne?

Bankacılık ve Tarım Verileri Bu Zirve Ele Alındı

Karahan’dan Enflasyonda Yılsonu Hedefimiz Yüzde 24

AK Parti 24. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan R.Tayyip Erdoğan Katıldı

BTC'nin Yükselişi Sürdürülebilir mi?

Gece Meteor Seremonisi Nasıl İzlenmeli?

Mithat Ünal’dan Zaman Mekân Kitabı AN Büyük İlgi Görmeye Başladı

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

Silifke’de Kritik Orman Yangını Alarmı

Anamur’da Nöbetçi Eczane

‘Savaş Bitmezse, Trump Rus Ekonomisini Çökertebilir’

Anamur Elektrik Bakım Kesintisi

Brezilya ve Çin Liderlerinden Rusya-Ukrayna İçin Diplomatik İnisiyatif

BM’den “Dijital Uçurumu Kapatalım Çağırısı

Dünyamızın Hayatı Tehlikede

Çin’in Büyük Hamlesi: ABD’ye Paralel Kendi Küresel Düzenini Kuruyor

Yükleniyor

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

Cinayet Şüphelisi Jandarmadan Kaçamadı

Korucuk Yangını Kontrol Altına Alındı 16 Vatandaş Dumandan Etkilendi

İbrahim Kaya Ormanı Ciğerlerimizi Yakanlara İthaf Olsun

Deprem Sonrası Balıkesir Artçılar Sürüyor

Gece Meteor Seremonisi Nasıl İzlenmeli?

Silifke’de Kritik Orman Yangını Alarmı

Anamur Elektrik Bakım Kesintisi

INTERPOL Tarafından Kırmızı Bültenle Aranan Dolandırıcı, JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
8.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
9.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
10.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.