• BIST 100

    9477,99%-0,38
  • DOLAR

    38,83% -0,01
  • EURO

    44,04% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4134,76% 0,64
  • Ç. ALTIN

    6677,01% 0,77

Pandemi sonrası siber saldırılar arttı

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, günümüzde de kullanılan şifreleme sistemi kriptografi ile ilgili bilgiler ve tavsiyeler bulundu.

GÜNCEL 22.12.2022 08:46:38 741
Pandemi sonrası siber saldırılar arttı
Haberi Sesli Oku

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, günümüzde de kullanılan şifreleme sistemi kriptografi ile ilgili bilgiler ve tavsiyeler bulundu.

Kriptografinin iki kişi veya taraf arasında güvenli haberleşmeyi amaçlayan ve bilginin istenmeyen kişilerce anlaşılamayacak hale dönüştürülmesini sağlayan şifreleme bilimi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, “Eski Yunanca kryptos (gizli) ve grapheia (yazma) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelir. Kriptografinin tarihi neredeyse yazının icadı kadar eski olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bazı bilim insanları yazının icadının da bir tür kriptografi yani gizli haberleşme olduğunu düşünüyor.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, kriptografinin bilinen en eski örneklerinden birinin de MÖ Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından kullanıldığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Jül Sezar askerleriyle bugün kendi adıyla anılan Sezar şifrelemesini kullanarak haberleşiyordu. Bu şifrelemede her harf, alfabede kendinden üç sonraki harf ile değiştirilerek ortaya anlamsız bir mesaj çıkarılıyordu. Örneğin “Üsküdar” mesajı, bu yöntemi bilmeyen kişilerce anlamsız olan “ZUNZGÇT” metnine dönüştürülüyordu. Şifreyi bilen kişilerse “Zunzgçt” şifreli metnini harfleri kendilerinden üç önceki harflerle değiştirerek tekrar “Üsküdar” açık mesajını elde ediyordu. Benzer ve basit bir şifreleme yöntemi de harflerin alfabedeki herhangi bir harfle yer değiştirdiği şifreleme yöntemidir. Bu şifreleme yönteminde şifreyi kırabilmek için örneğin Türkçe’de 8, 841, 761, 993, 739, 701, 954, 543, 616, 000, 000 gibi inanılmaz fazla sayıda farklı olası durum söz konusu olsa da dillerin harf frekans istatistikleri kullanılarak bu kripto sistemler saniyeler içerisinde çözülebilmektedir.”

'Almanlar 20. yüzyılda Enigma’yı icat etti'

Artık ilkel kalan bu ve benzer şifreleme yöntemlerinin yerini 20. yüzyılda meşhur şifreleme makinesi Enigma gibi elektromekanik cihazların aldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, “Almanlar tarafından icat edilen Enigma, İkinci Dünya Savaşı’nın seyri içinde oldukça önemli bir role sahipti. Aynı harfi kullanıldığı pozisyona göre farklı harflere ya da farklı harfleri aynı harfe dönüştürebilen Enigma’nın kusursuz ve kırılamaz olduğu düşünülüyordu. Enigma için yaklaşık 160 kentilyon farklı olası ayar vardı ve ayarlar günlük olarak değiştiriliyordu. Bu esnada İngiltere’deki Bletchley Park’ta aralarında bugün bilgisayar bilimlerinin ve yapay zekanın babası olarak anılan Alan Turing’in de bulunduğu bir ekip Enigma’yı kırmak için çalışıyordu. Sonunda bilinen ilk bilgisayarlardan olduğu kabul edilen Bombe isimli bir cihaz geliştirerek Enigma’nın şifresini kırmayı başardılar. Tarihçiler bu olayın savaşın iki sene daha erken bitmesine ve milyonlarca insanın hayatının kurtulmasına sebep olduğunu düşünüyor.” diye konuştu.

'Kriptografi günümüzde de kullanılıyor'

Tarihte daha çok askeri ve diplomatik alanlarda kullanılan kriptografinin günümüz bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla çok geniş bir yelpazede kullanılmaya başladığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, “Bugün cep telefonu uygulamalarıyla mesajlaşırken, web sitelerinden alışveriş yaparken, internet bankacılığı kullanırken, blok zincir teknolojisini kullanırken ve akıllı ev sistemlerini kullanırken kriptografi kullanmaktayız. Yine elektronik imza kullanarak bir belgeyi imzalarken veya elektronik olarak kimlik doğrulaması yaparken kriptografi kullanıyoruz.”  dedi.

Kriptografinin öncelikli olarak güvenli haberleşme ve iletişim için kullanıldığına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, “Günümüz bilgi çağında çok fazla sayıda ve büyüklükte veriyi sürekli olarak bir yerlere iletiyoruz. Bu iletişimler sırasında da güvenliğimizi sağlamak için kriptografi kullanılıyor. Kişisel gizliliğimizi, ev ve araç güvenliğimizi, finansal güvenliğimizi sağlamak amacıyla kullandığımız ürünlerde kriptografiden faydalanılıyor. Ayrıca kimlik doğrulama, belge imzalama amaçları için de kriptografiden yararlanıyoruz. Örneğin e-posta veya sosyal medya hesapları için belirlediğimiz parolalar veri tabanlarında bizim belirlediğimiz halleri ile saklanmazlar. Kriptografik hash fonksiyonları denen özel fonksiyonlarla karmaşık ve anlamsız görünen ifadelere dönüştürülüp saklanıyorlar.” diye konuştu.

'Pandemi sonrası siber saldırılar arttı'

Son yıllarda özellikle Covid-19 pandemisi sonrası birçok şirketin uzaktan çalışmaya başlamasıyla siber saldırıların müthiş derecede hızlandığına ve çoğaldığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, “Bu türdeki şirket ya da kurumlara yapılan saldırıların büyük kısmı güvenlik açıklarını hedef alırken, kişilere yönelik olarak da çoğunlukla sosyal mühendislik ve oltalama saldırıları gerçekleştiriliyor. Kişileri herkesçe bilinen web sitelerinin sahte benzerlerine yönlendirerek şifrelerini elde etmeye çalışmak sıkça kullanılan bir yöntemdir. Sosyal medya ve e-posta hesaplarının şifreleri bu yöntemle sıkça çalınmaya ve değiştirilmeye çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, şifrelerimizi seçerken başkaları tarafından bilinen veya tahmin edilebilecek olan bilgilerimizi içermemesine dikkat etmemiz gerektiğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: 

“Doğum tarihimiz, tuttuğumuz takım, plaka kodu gibi bilgiler şifre seçimi için oldukça risklidir. Örneğin Wi-Fi şifreleri için yaygın kullanılan veya birçok kişi için anlamlı olabilecek çok sayıda şifreyi hızla deneyen programlar vardır. Şifrelerin uzunluğu da güvenlik için önemli bir kriterdir. Kısa şifrelerin kırılması çok daha kolay oluyor. Bu yüzden birçok web sitesi şifrelerin uzunluğu, büyük harf, küçük harf ve özel karakter gerekliliği gibi şartlar koyuyor. En güvenli şifre seçimlerinden biri kişinin yalnızca kendisi için anlamlı olan, 8 veya daha fazla karakter içeren ve hem büyük hem küçük harf hem de rakam veya özel karakterden oluşan yeterli uzunluktaki şifrelerdir.”

'Sitelerin orijinal olduğundan emin olmak gerekiyor'

Bir web sitesine veya mobil uygulamaya şifremizi girerken bu sitenin orijinal olduğundan emin olmamız gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Temiz, “Güvenilir bir alıcıdan gelmeyen mesaj ve e-postalardaki linklere tıklamamamız veya tıklarken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ayrıca halka açık Wi-Fi ağlarının da doğası gereği güvensiz olduğu unutulmamalı. Bu tür ağları kullanırken VPN kullanılmalı veya kullanılamıyorsa kimlik bilgileri ya da kredi kartı ile işlem yapılmamalı.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Ege’de Başlayan Hareket, Türkiye’ye Yayılıyor: Anadolu Elazığlılar Federasyonu Kuruldu

Trafik Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Anamur Belediyesi Edebiyat ve Kitap Günleri Başlıyor

Gençliğin Cumhuriyetin Bekçisi Olması

Atatürk’ün Gençlik Vizyonu ve Eğitim Reformları

Gençliğe Emanetin Tarihsel Arka Planı

Atatürk ve Gençliğe Hitabe’nin Önemi

Atatürk’ün Gençlik Vizyonu ve Eğitim Anlayışı

Gençliğe Emanet Edilen Gelecek: Sorumluluk ve Vazife Bilinci

Cumhuriyetin Kuruluş Felsefesi ve Gençliğin Rolü

Atatürk’ün Gençliğe Olan İnancı ve Güveni

Cumhuriyet Meydanına Kortej Yürüyüşü

Gençliğin Ata’ya Cevabı

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi

Türkiye Cumhuriyetini İlelebet Yaşatacak

“Geçti” kelimesi, bir olayın tamamlandığını, yaşandığını belirtir.

“Renkli” kelimesi, hayatın canlılığını ve çeşitliliğini ifade eder.

Kutlamalar, özel günlerin coşkusunu yaşatan etkinliklerdir.

Bayram, toplumsal birlik ve beraberliği pekiştiren, kutlama ve anma günleridir.

Spor, bireylerin fiziksel sağlığını desteklemenin yanı sıra disiplin, takım çalışması ve mücadele ruhunu da kazandıran önemli bir faaliyettir.

“Ve” bağlacı, iki farklı kavramı birleştirerek bütünlüğü sağlar

“19” rakamı, Türk milletinin kaderini değiştiren yılın ilk adımıdır.

Anamur, Akdeniz'in serin sularına nazır, tarihiyle, doğasıyla ve kültürüyle büyüleyici bir ilçe

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

Balık: Mavi Suların Sessiz Misafiri

Deniz: Sonsuzluğun ve Huzurun Adı

Deniz: Sonsuzluğun ve Huzurun Adı

Gemi: Mavi Yolculuğun Sessiz Kahramanı

Kaptan: Dalgalara Meydan Okuyan Ruh

Yükleniyor

AGC, AGF’nin 12. Üyesi Oldu 

AGF’li Gazeteciler Anamur’a Hayran Kaldı 

Muhtar Bolluk’un Hizmetlerini Dinleyen Kaymakam Dereköyün Fahri Hemşerisi Oldu

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun Anamur Gezisine Anamur AGC Ev Sahipliği Yapacak

Traktörle Çarpışan Motosiklet 3 Can Aldı

Tere’den Gençlere Barış Manço Çağırısı

Emre’ye Askerlik Kınası

Anamur’da Aile Yılı Kapsamında Anneler Günü Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Anamur’dan Filistin’e Tam Destek

Kaymakam Bozdemir'den Anlamlı Anneler Günü Mesajı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Deniz’den Belediye Başkanlığını Devralan Deniz Okullara Sahne İstedi

Denizden Çocuklara Kutlama Mesajı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.