• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Dr. Şeniz Ünal OPEN Global Komite Toplantısı’nda Türkiye’yi Temsil Etti

Obeziteye yönelik etkili yaklaşımların ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik küresel çapta faaliyet gösteren OPEN (Obesity Policy Engagement Network), 5-6 Ekim tarihlerinde Kopenhag’ta gerçekleştirdiği toplantılarda tüm dünya

SAĞLIK 18.10.2022 08:58:56 1797
Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Dr. Şeniz Ünal OPEN Global Komite Toplantısı’nda Türkiye’yi Temsil Etti
Haberi Sesli Oku

Obeziteye yönelik etkili yaklaşımların ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik küresel çapta faaliyet gösteren OPEN (Obesity Policy Engagement Network), 5-6 Ekim tarihlerinde Kopenhag’ta gerçekleştirdiği toplantılarda tüm dünyadan OPEN temsilcilerini bir araya getirdi. 

 

5 Ekim’de düzenlenen OPEN Global Komite Toplantısı’nda (Global Guidance Committee Meeting), OPEN Türkiye Genel Sekreteri ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ile OPEN Türkiye Komisyon Üyesi ve TOAD Hasta Temsilcisi Dr. Şeniz Ünal OPEN Türkiye’yi temsil etti.

 

Obezite ile ilişkili tüm hedef gruplar nezdinde hastalık farkındalığının sağlanması, obezitenin önlenmesi, tanı ve tedavisinin tüm obeziteli bireylere ulaşması gibi amaçlar çerçevesinde dünya üzerinde 12 ülkede faaliyet gösteren OPEN (Obesity Policy Engagement Network), 5-6 Ekim tarihlerinde Kopenhag’ta düzenlediği toplantılarda obezitenin küresel ölçekteki durumunu kapsamlı bir şekilde ele aldı. 

 

Etkinliğin ilk gününde OPEN’ın faaliyet gösterdiği dünya ölçeğindeki 12 ülkeden temsilcilerin katılımıyla OPEN Global Komite Toplantısı (Global Guidance Committee Meeting) gerçekleştirildi. Global Komite Toplantısı’na Avrupa Obezite Derneği (The European Association for The Study of Obesity - EASO), AB Politikaları Lideri Jacqueline Bowman, Dünya Obezite Federasyonu (World Obesity Federation) CEO’su Johanna Ralston, Obezite ile Yaşayanlar için Avrupa Koalisyonu (European Coalition for People Living with Obesity - ECPO) Yöneticisi Vicki Mooney, Obesity Action Coalition’un Başkanı Joe Nadglowski, The Obesity Society’nin (TOS) CEO’su Dr. Anthony Comuzzie gibi obezite alanında çalışmalar yapan öncü isimler katıldı.

 

Toplantıda OPEN Türkiye inisiyatifini Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ile OPEN Türkiye Komisyon Üyesi ve TOAD Hasta Temsilcisi Dr. Şeniz Ünal temsil etti. Toplantı kapsamında diğer ülkelerin çalışmalarının yanı sıra; OPEN Türkiye’nin ülke ölçeğinde ve global ölçekte yaptığı çalışmalar da ele alındı.

 

Toplantıya katılan OPEN Türkiye Genel Sekreteri ve TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı toplantı hakkındaki görüşlerini şu şekilde aktardı: “Obezite, çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalar 2030’a kadar 1.12 milyara varan insanın obeziteyle yaşayacağını gösteriyor. Üstelik, obezite yalnızca diğer ülkeleri değil; ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke Türkiye. Son 20 yıl içerisinde ise obezite prevalansının ülkemizde ikiye katlandığını gözlemliyoruz. Obezitenin sağlık alanındaki etkilerinin yanı sıra; ekonomik ve sosyal boyutunu da unutmamak gerekiyor. Bu noktada OPEN ve OPEN Türkiye’nin yaptığı çalışmalar oldukça kritik bir rol üstleniyor. Obezite farkındalığının sağlanması, mevcut durumun analiz edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için OPEN’ın düzenlediği bu anlamlı organizasyonda OPEN Türkiye adına yer almaktan gururluyuz. OPEN Türkiye öncülüğünde Türkiye’de yaptığımız çalışmalarla birlikte, OPEN ekibiyle global ölçekte de obezite sorununun çözümüne katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

 

Obezitenin kronik bir hastalık ve halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan OPEN Türkiye Komisyon Üyesi Dr. Şeniz Ünal ise, “Obezite sanılanın aksine bir şişmanlık durumu değil, halk sağlığı sorunu olarak nitelendirebileceğimiz kronik bir hastalık. Etkileri ve sonuçlarıyla da önlem alınmasını gerektiren bir konu. Yakın zamanda 161 ülkede yapılan bir araştırma, mevcut eğilimlerle devam edersek dünya ölçeğinde aşırı kilo ve obezitenin artacağını gösteriyor. Türkiye ise yüzde 67 ile Avrupa’da en yüksek fazla kilo ve obezite prevalansına sahip ülke olarak geçiyor. Bu etkileri minimuma indirmek oldukça kritik. Bu amaçla, 2022’de global ölçekte 12 ülkede obeziteye yönelik çalışmalar yapan OPEN platformunun bir kolu olarak OPEN Türkiye’yi hayata geçirdik. OPEN Türkiye olarak, obezitenin tanısı, tedavisi ve obezite farkındalığı sağlanması adına kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bu çalışmaları bugünkü organizasyonda ele almak ve ülkemizi temsil etmekten büyük gurur duyduk” dedi. 

 

Obeziteye global düzeyde çözüm bulmak için dünyanın her yerinden tüm OPEN paydaşlarını bir araya getiren toplantının önemini vurgulayan OPEN Türkiye ve TOAD Başkanı, EASO Seçilmiş Başkan ve Güney Bölgesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Yumuk ise OPEN Global Komite Toplantısı’nı şu şekilde değerlendirdi: “Obezitenin önlenmesi ve tedavisinde yeni yaklaşımların ilgili tüm paydaşların katılımıyla çok yönlü biçimde tartışılması, yeni çözüm yollarının arayışına girilmesi ülkemizin ve dünyanın geleceği için önemli bir ihtiyaç. Bu nedenle, OPEN’ın faaliyet gösterdiği 12 ülkenin temsilcilerini bir araya getirerek gerçekleştirdiği bu etkinliği oldukça değerli buluyorum. Bu etkinlikte elde edilen bulguların ise obezite probleminin çözümünde ciddi katkıları olacağı görüşündeyim”. 

 

Volkan Yumuk sözlerine şu şekilde devam etti: “OPEN Türkiye olarak, bu değerli toplantıya Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Komisyon Üyemiz Dr. Şeniz Ünal’ın temsilciliğinde katılım sağlayarak, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz çalışmaları ve yol planımızı detaylıca aktarma fırsatı bulduk. Diğer taraftan, Ocak ayında gerçekleştirmeyi planladığımız ve obezitenin mevcut durumunu paydaşlarımızla birlikte ele almayı hedeflediğimiz çalıştayımızın hazırlıklarına başladık. Bu çalıştayda elde ettiğimiz bulguları kamuoyunun bilgisine sunmak için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.”  

 

EASO AB Politikaları Lideri Jacqueline Bowman da “EASO olarak, OPEN’ın Avrupa Birliği bölgesinde sekretaryasını gerçekleştiriyoruz. Obezitenin tanısı, teşhisi, tedavisi ve takibi için etkili çözümler bulmak adına OPEN küresel ölçekte kritik bir görev üstleniyor. OPEN Türkiye de mevcut çalışmalarıyla etkili paydaşlarımızdan bir tanesi. Toplantıya sağladıkları değerli katkılardan dolayı OPEN Türkiye ekibine teşekkür ederim” dedi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Torosların Karı Üreticinin Yüzü Gülüyor

Anamur’da Hatalı Park Kaosu: Belediye Otobüsü Mahsur Kaldı, Trafik Felç Oldu!

Eminol Grup Profesyonel Yöneticilik Ile Ankara Profesyonel Site Yönetimi Neden Tercih Ediliyor?

Anamur’da Yeni Yılın İlk Sabahı Camilerde Karşılandı

​800 Milyon TL'lik Dev Şans Üç Şehre Güldü

Kaymakam Kemal Durudan Yeni Yıl Mesajı

Kükür Mahalle Sakinleri Bu Kayanın Altından Bildikleri Bütün Duaları Okuyarak Geçiyor

Mersin’de 2026'ya Karanlıkta Girecek 13 İlçede 3 Günlük Planlı Elektrik Kesintisi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Mersin Büyükşehir’in Hıyar Fidesi Desteği Hasatla Taçlandı!

Edebiyatın Çok Yönlü Kalemi Betül Fırat: 20 Eser ve Yeni Ufuklar

KAYIP ENGELLİ VATANDAŞ TERMAL DRONLA KURTARILDI!

BULVARDA YAYA GEÇİDİNİ KULLANMAYAN GENCE KAMYONET ÇARPTI!

MERSİN’DE EVLAT ACISI: ELEKTRİKLİ SOBA FACİASI 2 CAN ALDI

Antalya–Mersin Arası 5 Saate Düşüyor:

101 Suç Kaydı Olan "Suç Makinesi" Yenişehir'de Kapana Kısıldı!

Dijital Detoks: Modern Zamanın Yeni Lüksü mü?

Anamur’da Edebiyat Rüzgarı: Eser İnceleme Sanatı Masaya Yatırıldı

Mersin’de Kadınların Sesi Beyaz Perdede: Uçan Süpürge Festivali’ne Dev İlgi!

İnegöl Koltuk ve Yatak Odası Takımları Savenis.com’da!

Emekli Promosyonunda 60 Bin TL Dönemi Banka Banka Güncel Promosyon Listesi

Altın Fiyatlarında Tarihi Ralli: 26 Aralık 2025 Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar? Detaylar Haberimizde

Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi Gündemde Prim İndirimi ve Kısmi Emeklilik İmkanı Masada

Altın Fiyatlarında Son Durum Gram, Çeyrek, Ons ve Cumhuriyet Altını Ne Kadar Oldu?

EPDK’dan Yeni Yıl Kararı: Elektrik, Gaz ve Petrolde Cezalar Katlanıyor

E-Ticarette Yeni Dönem: 2026’da Cezalar El Yakacak

Vali Okul Müdürü Ender Kara'yı Bakan Tekinle Görüştürdü

HÜRRİYETÇİ SENDİKA MERSİN ŞUBE BAŞKANI ÖZDEMİR; ‘OKUL MÜDÜRÜNE SİLAHLI SALDIRI BİR SİSTEMİN ÇÖKÜŞÜDÜR!’

Fiyatlar Arttı, Kalite Düştü: Türk Tekstilinde “Made in Egypt” Krizi ve Yeni Kapı Suriye

Küresel Piyasalarda Metal Fırtınası: Altın ve Bakırda Tarihi Rekorlar!

Yükleniyor

Torosların Karı Üreticinin Yüzü Gülüyor

Anamur’da Hatalı Park Kaosu: Belediye Otobüsü Mahsur Kaldı, Trafik Felç Oldu!

​800 Milyon TL'lik Dev Şans Üç Şehre Güldü

Kükür Mahalle Sakinleri Bu Kayanın Altından Bildikleri Bütün Duaları Okuyarak Geçiyor

Mersin’de 2026'ya Karanlıkta Girecek 13 İlçede 3 Günlük Planlı Elektrik Kesintisi!

Mersin Büyükşehir’in Hıyar Fidesi Desteği Hasatla Taçlandı!

KAYIP ENGELLİ VATANDAŞ TERMAL DRONLA KURTARILDI!

BULVARDA YAYA GEÇİDİNİ KULLANMAYAN GENCE KAMYONET ÇARPTI!

MERSİN’DE EVLAT ACISI: ELEKTRİKLİ SOBA FACİASI 2 CAN ALDI

Antalya–Mersin Arası 5 Saate Düşüyor:

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.