• BIST 100

    9701,55%0,01
  • DOLAR

    38,76% -0,02
  • EURO

    43,62% 0,60
  • GRAM ALTIN

    3897,83% -1,58
  • Ç. ALTIN

    6458,59% 0,00

Özener'den Korkutan Tesbit: “Marmara’da kırılması beklenen üç fay segmenti var”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 17 Ağustos 1999 Depremi’nin 23’üncü yıl dönümü için düzenlenen basın toplantısında, “Hacmini bilmediğimiz bir kap

GÜNCEL 18.08.2022 08:39:09 1403
Özener
Haberi Sesli Oku

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 17 Ağustos 1999 Depremi’nin 23’üncü yıl dönümü için düzenlenen basın toplantısında, “Hacmini bilmediğimiz bir kap olduğunu düşünün. Onun içine akan suyun ne kadar olduğunu biliyoruz ama ne zaman dolacağını bilmiyoruz. İşte Marmara’da gerçekleşmesi beklenen deprem için de bunu söyleyebiliriz. Kabın ne zaman dolacağını bilmesek de deprem ve sonrasında yaşanacaklar için önlemlerimizi almayı sürdürmeliyiz” dedi. KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ise yaptıkları güncel bir araştırma sonucunda Batı Marmara Fay Segmenti’nin yılda yaklaşık 11 milimetrelik bir hızla hareket ettiğini tespit ettiklerini ifade etti.

 

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’üncü yılında Türkiye’nin deprem gerçekliği Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde (KRDAE) düzenlenen basın toplantısında ele alındı. KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener öncülüğünde düzenlenen, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, KRDAE BDTİM Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altuncu Poyraz’ın da yer aldığı toplantıda, KRDAE’nin deprem ve tsunami takibi için yaptığı güncel çalışmalar ve gelişmeler basın mensuplarına anlatıldı.

 

“TÜRKİYE HER YIL ORTALAMA 2.5 SANTİMETRE GÜNEY BATI’YA DOĞRU HAREKET EDİYOR”

Türkiye'nin depremselliğini 500'e yakın sensörle ölçtüklerini ve Türkiye’de 500'e yakın irili ufaklı fay hattının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Özener sözlerine şöyle devam etti; 

 

“Türkiye’nin neredeyse her yerinde deprem tehlikesi var. Herhangi bir zamanda herhangi bir yerde deprem olabilir. Burada ince bir nokta var. Türkiye aslında sabit değil, her sene yaklaşık 2.5 santimetre Güney Batı yönünde hareket ediyor. Depremlerin tekrarlama aralıkları da çok farklı. 100 kilometrelik bir fay 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir ama enerji birikmesi gerekiyor. Son depremden günümüze geçen süreye bakılmalı ve fayın en son ne zaman kırıldığı iyi incelenmeli. Erzincan’ın doğusunda bir sismik boşluk var; Yedisu segmenti, oranın da deprem potansiyeli yüksek. Marmara’da ise kırılması beklenen fay üç farklı fay segmentten oluşuyor. Tekirdağ’da batı segmenti üzerinde yapılan çalışmada enerjinin yarısının aktığı görüldü. Biriken enerji göz önünde bulundurulduğunda Marmara’da 7.0 ve üzeri büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Kandilli Rasathanesi olarak 1999’da tüm Türkiye’yi sadece 30 cihazla izliyorduk. Şu an 258 tane kayıt istasyonuna sahibiz ve tüm Türkiye’yi 475 sensörle takip ediyoruz1999 ve öncesinde yeterince sismik cihazımız yoktu, şu an Marmara Denizi’nde bulunan deniz tabanı sismometre cihazlarıyla 0.2 büyüklüğündeki depremleri bile çözümleyebiliyoruz. Yani depremler artmadı, bizim algımız gelişti.”

 

“DEPREM DENİZDE OLURSA YÜKSEK YERLERE GİTMELİSİNİZ”

Prof. Dr. Haluk Özener Türkiye’de denizlerde oluşan depremlerin tsunami riski barındırdığını bir kez daha hatırlattı. KRDAE Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi’nin (BDTİM) 7/24 depremlerle birlikte başta Ege ve Akdeniz olmak üzere tsunami risklerini takip ettiğini ve Türkiye’de AFAD’a, bölgede ise abone olan 13 farklı ülke/kuruma tsunami erken uyarı mesajı gönderdiğini dile getiren Prof. Dr. Özener, “Türkiye’nin bir deprem ülkesi olmasıyla birlikte tsunami riski de göz ardı edilmemeli. Biz 7/24 Ege, Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi’ni kapsayacak şekilde Türkiye ve çevresinde meydana gelen depremleri ve bunların sonucunda denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili kurum ve kuruluşlara ‘deprem bilgi mesajı’ ve ‘tsunami erken uyarısı’ gönderiyoruz. Çevremizde okyanuslar değil, denizler de olsa tsunami asla göz ardı edilebilecek bir tehdit değil. Çünkü 40 santimetre yüksekliğinde su hareketi bile ayaklarınızı yerden keserek boğulmaya yol açabilir. Bazen deprem sonrasında geri çekilen deniz suyunu izleyen insanların olduğu videolar görüyorum. Denizde bir deprem olduğunda kıyıdaysanız önlem olarak kıyıdan uzaklaşarak daha yüksek yerlere gitmenizi öneririm” ifadelerini kullandı.

 

5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü için KRDAE olarak Türkiye ve dünyadan uzmanların katılacağı bir konferansın düzenleneceği bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Özener, bu etkinliğin tsunami konusunda farkındalık ve bilgi birikimine katkı sağlamasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

“YILDA 11 MİLİMETRE HIZLA HAREKET EDİYOR”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ise Japon bilim insanlarıyla birlikte yapılan yeni bir araştırmaya değindi. Araştırmada Marmara Denizi’ne 15 deniz dibi sismograf sistemi yerleştirildiğini ve bunların yaklaşık beş yıldır veri topladığını ifade eden Prof. Dr. Pınar, analizlerin ardından Marmara Denizi’ndeki fay segmentlerinin çok farklı özelliklerinin tespit edildiği bilgisini paylaştı:

 

“Araştırmada Marmara Denizi’nde bulunan farklı fay segmentlerinin doğrultu, eğim, derinlik ve bunların deprem üretme potansiyellerinin farklı olduğu belirlendi. Marmara Denizi’ne deniz dibi sismograf sistemi gibi yine deniz dibi ölçümler yapan jeodezik araçlar yerleştirildi. Bu cihazlarla yapılan çalışmalarda aslında Batı Marmara Fay Segmenti’nin yılda yaklaşık 11 milimetrelik bir hızla hareket ettiği tespit edildi. Bu tespit sürekli hareket eden bir fayın sismik enerji toplamadığını da bize gösteriyor. Dolayısıyla fayın en azından üst kısmı sismik enerji biriktirmiyor. Fakat aynı fayın biraz daha derinlerine baktığımız zaman özellikle 20-22 kilometrelerde depremlerin meydana geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla Batı Marmara Fay Segmenti’nde akma meydana gelmiş olsa da büyük deprem üretme potansiyeline hala sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak yılda 11 milimetrelik bir hareket olması önemli bir akmaya da işaret, nispeten daha düşük bir sismik enerji açığa çıkma ihtimali olduğunu da düşünebiliriz.”

 

KRDAE BDTİM Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altuncu Poyraz ise Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüz yüze olduğunu bilmesi, depremden korkmaktansa yapısal ve yapısal olmayan hasarlar konusunda farkındalığın artması gerektiğine işaret etti.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur’un Mistik Dağları: Sislerin Ardındaki Sırlar

Bilinçaltının Gücü: Zihinsel Potansiyelinizi Keşfetmeye Hazır mısınız?

Ruhsal Arınma ve Nefes Teknikleriyle İçsel Dinginliğe Yolculuk

Anamur’da Sağlığa Doğru Bir Yolculuk

Elifin Fantastik Kaçış Hikayesi

Geleceğe Işık Tutan Görüşler

Sanatla Büyüyen Özel Çocukların Yaratıcı Dünyası Adana'da Sergilendi

Adana'da Sağlıklı Yaşam İçin En İyi Yürüyüş Rotaları

Görünmeyen Canlıların Dünyası: Mikroskobik Yaşamın Sırları

Yıllardır Saklanan Sır Gün Yüzüne Çıkıyor

Geleceği Kodlayan Çocuklar: Minik Parmaklardan Büyük Kodlar

Merkez Bankalarının Belirleyici Rolü

Çin Ekonomisindeki Yavaşlama Küresel Dengeleri Sarsıyor

Yapay Zekâ ve İşgücü Piyasası: Değişimin Eşiğinde Bir Dünya

Yeşil Dönüşüm Yeni Bir Dönemin Kapısını Aralıyor

Gıda Güvencesi ve Tarım Ekonomisi: Küresel Krizin Ayak Sesleri

Türkiye'de dijital platformlara yönelik yeni düzenlemeler: Kullanıcılar için sonuçları

Tere’den Gençlere Barış Manço Çağırısı

Kenwood ile Mutfakta Pratik ve Lezzetli Çözümler

Hamdard: Doğal ve Sağlıklı Yaşamın Güvenilir Adresi

Anamur Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümünde Yeni Dönem

Emre’ye Askerlik Kınası

Mamure Kalesi’nde Bahar Temizliği 

19 Mayıs Anamur, Gençlik ve Spor Bayramı, öğrenci gösterileri

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da ‘Toros Ezgileri’ Coşkusu

Anamurda Kaybolan Zeytin Sahilde Bulundu

Anamur’da Gönüllülerden Sokak Hayvanlarına Mama Seferberliği

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

PKK'nın feshi ile Türkiye ekonomisinde olumlu etki 

Yükleniyor

Tere’den Gençlere Barış Manço Çağırısı

Emre’ye Askerlik Kınası

Anamur’da Aile Yılı Kapsamında Anneler Günü Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Anamur’dan Filistin’e Tam Destek

Kaymakam Bozdemir'den Anlamlı Anneler Günü Mesajı

Kosmos 482 Düşüşe Geçti Mersin de Risk Altında

Haydi Anamur Gazze İçin Zulme Karşı Tek Yürek Ol

Jandarma Zehir Tır da 680 Litre Sıvı Metamfetamin Ele Geçirdi

Trafiği Tehlikeye Sokan Motosikletli Jandarma’dan Kaçamadı

Anamur’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Deniz’den Belediye Başkanlığını Devralan Deniz Okullara Sahne İstedi

Denizden Çocuklara Kutlama Mesajı

Mithat Ünal, AN Kitabının Okullardaki İmza Günlerine İmam Hatip Lisesinden Başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.