Tarih: 15.09.2022 09:07

Xi, Tacikistan Devlet Başkanı Rahman ile görüştü

Facebook Twitter Linked-in

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Semerkant Devlet Konuk Evi’nde Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir görüşme yaptı.

Xi Jinping, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 30 yıl içinde ikili ilişkilerde atılım niteliğinde ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Xi, Tacikistan’ın bağımsızlığını, egemenliğini ve güvenliğini korumasına kararlılıkla destek veren Çin’in, bu ülkenin güvenebileceği ve dayanabileceği bir komşusu, dostu ve ortağı olduğunu kaydetti.

Günümüzde uluslararası ve bölgesel durumlarda derin ve karmaşık değişikliklerin meydana geldiğine dikkat çeken Xi Jinping, Çin ve Tacikistan’ın karşılıklı desteklerini sürdürmek suretiyle ikili ilişkilerde daha fazla somut netice alınmasını hızlandırması gerektiğini ifade etti.

Xi, Çin’in Tacikistan’la somut işbirliğini güçlendirmeye, bu ülkeden tarım ürünleri ithalatını genişletmeye, ikili ticaretin boyutunu genişletmeye ve seviyesini yükseltmeye, altyapı, su koruma, ulaştırma ve taşımacılık gibi alanlardaki işbirliğini ilerletmeye, yeşil teknoloji, dijital ekonomi ve yapay zekâ alanlarındaki işbirliğini yürütme yollarını araştırmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Xi Jinping, Çin’in Tacikistan’ın da aralarında bulunduğu Orta Asya ülkeleriyle “Çin + Beş Orta Asya Ülkesi” görüşme mekanizmasına ilişkin işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra, terörle mücadele işbirliğini derinleştirmeye, bölgenin barış ve huzurunu ortaklaşa korumayı arzuladığını sözlerine ekledi.

İmamali Rahman, görüşmede Tacikistan’ın Tek Çin ilkesini kararlılıkla izleyeceğini, Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu görüşünde ısrar ettiğini ve Çin’in temel çıkarlarına ilişkin konulardaki tutumunu desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Çin’in Tacikistan’ın önemli stratejik ortağı olduğunu vurgulayan Rahman, Çin’le üst düzey iletişimi yoğunlaştırmanın yanında, ülkenin kalkınma deneyimlerinden istifade etmeyi arzuladıklarını kaydetti.

Tacik lider, Çin ile ekonomi ve ticaret, tarım, ulaşım, endüstriyel kapasite ve yeşil ekonomi gibi alanlardaki somut işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

İmamali Rahman, Çin’le Birleşmiş Milletler, Shanghai İşbirliği Örgütü, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ve ‘‘Çin + Beş Orta Asya ülkesi’’ görüşme mekanizması gibi farklı çerçevelerdeki eşgüdüm ve işbirliğini güçlendirmeyi, güvenlik işbirliğini derinleştirmeyi ve bölgenin güvenlik ve istikrarını birlikte korumayı istediklerini ifade etti.

Rahman, son olarak, Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nin başarıyla düzenlenmesi temennilerini iletti.

İki lider, görüşmede Afganistan’daki son durum hakkında da fikir alışverişinde bulundu.

Diğer yandan, Çin ile Tacikistan arasında dijital ekonomi, yeşil kalkınma ve ulaştırma gibi farklı alanları kapsayan işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —