Ödemiş’te Düzenlenen Küçük Menderes Su Çalıştayı’na Üreticiler Yoğun İlgisi Gösterdi

Ödemiş’te Düzenlenen Küçük Menderes Su Çalıştayı’na Üreticiler Yoğun İlgisi Gösterdi

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen “Kuyu Kurumadan” su çalıştaylarının Küçük Menderes Havzası üzerindeki son toplantısı Ödemiş’te gerçekleştirildi.

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen “Kuyu Kurumadan” su çalıştaylarının Küçük Menderes Havzası üzerindeki son toplantısı Ödemiş’te gerçekleştirildi. Ödemiş ve Beydağ Belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı Projesi’nin de müjdesi verildi.

 

KEÇİ Derneği, Seferihisar, Efes Selçuk ve Foça’nın ardından Ödemiş’te de su çalıştayı düzenledi. Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Hizmet Birimi’nin katkılarıyla gerçekleşen toplantıya Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da katıldı. Çalıştay KEÇİ Derneği adına Baha Okar’ın konuşması ile başlarken, Mehmet Eriş ve Feridun Yılmazlar da birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

 

“BU SORUN DAYANIŞMA İLE ÇÖZÜLÜR”

Baha Okar konuşmasında KEÇİ Derneği olarak neden su konusuna odaklandıklarından bahsederken, Küçük Menderes Havzasına dair Bakanlık’ın gelecek tahminlerinden söz etti. Okar ayrıca diğer ilçelerde gerçekleştirilen çalıştaylardan farklı olarak bu çalıştayda, sorunun değişik boyutlarına dikkat çekmekten ziyade, sorunu tespit edip çözüme yönelen proje ve uygulamaların sunumuna ağırlık vermeyi tercih ettiklerini söyledi. Okar’ın ardından söz olan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de konuşmasında kullanılan su ile mevcut kaynak arasında açık olduğunu ve kaynakları gözeten bilinçli bir su kullanımı için bilimi referans alan bir planlamanın gerektiğini vurguladı. Eriş konuşmasında çeşitli kurumların arasındaki işbirliğine vurgu yaparken, “birbirimizle yarışarak değil, dayanışarak bu sorunu çözmemiz gerekiyor” dedi. Çalıştaya katılım gösteren Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da Beydağ Barajı’nın alarm verdiğini, artık suyu aradıklarını, akıllı yatırım ve planlamalarla sorunun çözüleceğine dair inancını koruduğunu ifade etti.

 

YAĞMUR DÜŞTÜĞÜ YERDE TOPLANACAK

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Alim Murathan gerçekleştirdi. Murathan sunumunda Küçük Menderes Havzası ve suyun durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi verirken, ovalarda çok büyük çökmelerin olduğunu ifade etti. Murathan önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yağmuru düştüğü yerde toplamak üzere Küçük Menderes Ovası’nda bir yağmur suyu hasadı projesini başlatacağı müjdesini verdi. Küçük Menderes Ovası’na yılda 650 milyon m3 su düştüğünü ve bu suyu toplamak istediklerini belirten Murathan, çiftçilerin bu projeyi desteklemeleri halinde büyük bir yağmur suyu hasadı projesi olacağını sözlerine ekledi.

 

Çalıştayda ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kılıç yanlış sulamanın neden olduğu sorunlar ve tarımsal üretimde suyun etkin kullanımı için çözüm önerileri ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Kılıç, basınçlı sulama yöntemlerinin ve açık kanallar yerine toplu basınçlı boru hatlarının kullanılmasını gerektiğini ifade etti. Murat Kılıç’ın ardından İZSU 2. Bölge Daire Başkanlığı’nda görevli Çevre Mühendisi Narin Polat Küçük Menderes bölgesinde Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi’yle geri kazanılmış atık suyun tarımsal amaçlı olarak kullanılmasına vurgu yaparak, İZSU’nun bölgedeki hedeflerinden ve mevcut durumdan bahsetti.

 

“OVA BİTTİ, SIRA DAĞDAKİ SUYA GELDİ”

Sunumların ardından çalıştayın ikinci bölümünde üreticiler, bölgede faaliyette bulunan dernekler ve su kooperatifi temsilcileri söz aldı. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu söz alarak, “Küçük Menderes Havzası’nda sorunlar Tire’ye gittikçe daha da artıyor. Tire’de sulamanın tamamına yakınında yeraltı suyu kullanılıyor. Ovada sondaj yasağı var ama dağda sondaj yasağı yok. Ovadaki suyu bitirdik, sıra dağdaki suyu bitirmeye geldi.” dedi. Ödemiş Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı ise konuşmasında salma sulamanın yasaklanması gerektiğini ifade etti.

 

Katılımcılar genel olarak Ödemiş’te ağırlıklı faaliyetin hayvancılık olduğunu ve bundan kaynaklı sılajlık mısır üretiminin fazla olduğuna dikkat çekerken, üretim planlaması olmadan yapılan hayvancılığın ve mısır üretiminin su kaynaklarının hızla tükenmesine sebep olduğunu vurguladı.

 

Küçük Menderes – Ödemiş “Kuyu Kurumadan” su çalıştayının ardından son çalıştay Çiğli’de düzenlenecek. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün de katılım göstereceği çalıştayda, gerek iklim krizinin gerek Gediz havzası boyunca tarımsal su kullanımı ve endüstriyel atıklar nedeniyle ortaya çıkan kirliliğin Gediz deltası için yarattığı tehdit ve bugünden alınması gereken önlemler değerlendirilecek.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

TikTok Üzerinden 1.2 Milyar Liralık Dolandırıcılık: 120 Şüpheli Gözaltında

Yenileme Yapmayanlar Dikkat!

İstanbul'un Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde elektrikler kesiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) da Yünetmelik Değişti

Kuzeyhan’ın Hayaline Ortak Ol: Bir Umut, Bir Kalp, Bir Adım!

Geleceğin Komutanları Jandarma Koltuğunda

Anamurlu Hacı Adayları Kutsal Yolculuğa Hazır

Genç Kız Yapay Zeka ile Gündemi Atatürk’e Sordu Sonra Gözyaşlarını Tutamadı

Anamur'da İnsan Ticareti Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Deniz’den Belediye Başkanlığını Devralan Deniz Okullara Sahne İstedi

Denizden Çocuklara Kutlama Mesajı

Mithat Ünal, AN Kitabının Okullardaki İmza Günlerine İmam Hatip Lisesinden Başladı

Anamurlu Minikler Kur’an-ı Kerim’i Öğrenmenin Mutluluğunu Yaşadı

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

Anamur'un Diyetisyeni Yıldız'dan Mayıs Ayında Motivasyonu Korumanın 5 Bilimsel Yolu!

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Kuşe Etiketler Can Barkod Güvencesiyle Sizleri Bekliyor

Anamur’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Teknoloji ve İnsanlık Arasındaki Efsanevi Dönüşüm

Kaymakam Bozdemir’in “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” Mesajı

Alden Hotel Cappadocia ile Kapadokya’da Büyüleyici Bir Konaklama Deneyimi Sizi Bekliyor

Anamur’un İçme Suyu İçin Acı Reçete

Anamur Ekspresten Herkese Editör Muhabirlik İmkanı

Kapadokya’nın Büyüleyici Atmosferini Grand Alfa Travel ile Keşfedin

TikTok Üzerinden 1.2 Milyar Liralık Dolandırıcılık: 120 Şüpheli Gözaltında

Yenileme Yapmayanlar Dikkat!

Karadeniz'de Fındık Üreticiler TMO ve Serbest Piyasayı Takip Ediyor

Güncel Akaryakıt Fiyatları Düşündürüyor

Depremler Küçük Çaplı da Olsa Devam Ediyor

İstanbul'un Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde elektrikler kesiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) da Yünetmelik Değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya'da Resmi Temaslarda Bulundu​

Enflasyon ve Döviz Kuru Dalgalanmaları Gündem Oldu

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Otomobil ve konut alımlarında cazip fiyat teklifleri ne anlama geliyor?

Kuzeyhan’ın Hayaline Ortak Ol: Bir Umut, Bir Kalp, Bir Adım!

Nevzat Çağlar,Veli Erdem ve Adil Ünal’dan Onurlandıran Ziyaret

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

Pulluda Doğa ile İç İçe Ücretsiz Mesire Keyfi Başladı

Pelvik Kontüzyon Nedir, Belirtileri, Tedavisi ve İyileşme Süreci​ Nasıldır?

Güneş Patlamaları yüzde 400 Arttı: Jeomanyetik Fırtına Riski Yükseliyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.