• BIST 100

    10871,08%0,16
  • DOLAR

    41,96% 0,20
  • EURO

    48,86% 0,00
  • GRAM ALTIN

    5297,50% -1,19
  • Ç. ALTIN

    8940,57% -2,00

Obezite insan ömrünü kısaltıyor

Obezitenin görülme sıklığının hem Türkiye hem de dünyada hızla arttığını dile getiren Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydın İnan, “Obez hastaların ortalama yaşam süreleri sağlıklı insanlara göre daha

SAĞLIK 18.11.2022 10:46:32 1514
Obezite insan ömrünü kısaltıyor
Haberi Sesli Oku

Obezitenin görülme sıklığının hem Türkiye hem de dünyada hızla arttığını dile getiren Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydın İnan, “Obez hastaların ortalama yaşam süreleri sağlıklı insanlara göre daha kısadır” dedi.

 

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen obezitenin kronik bir hastalık olduğunu belirten Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydın İnan, “Değişen yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları, gelişen teknoloji ile hareketsiz bir yaşam tarzına dönülmesi, spor yapma alışkanlığının azalması gibi faktörler alınan fazla kalorinin harcanmamasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı. 

 

DENGELİ VE YETERLİ BESLENİLMELİ

Hayatın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerektiğini ifade eden Prof. Dr. İnan, “Aldığımız ve harcadığımız enerji belli bir denge içerisinde bulunmalıdır. Alınan kalorinin harcanandan daha fazla olması durumunda fazla enerji vücudumuzda yağ olarak depolanmaktadır. Bu durum sağlığımızı olumsuz etkilemeye başlayacaktır. Obezite gelişmesinde beslenme alışkanlıklarına ek olarak genetik faktörler, yaş, cinsiyet, sosyokültürel faktörler, metabolik bozukluklar, hormon bozuklukları, doğumlar gibi faktörler de rol oynamaktadır” diye konuştu.

 

HER 5 KİŞİDEN 1’İNDE OBEZİTE GÖRÜLÜYOR

Obezitenin yaşam kalitemizi olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Aydın İnan, “Obezitenin görülme sıklığı hem Türkiye’de hem de dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son 25 yıl içinde hızlı bir artış göstermektedir. Ülkemizde 2019 verilerine göre obez bireyler toplumun yüzde 21.1’ini meydana getirmektedir. Kadınların yüzde 24,8'i obez, yüzde 30,4'ü aşırı kiloludur. Erkeklerin ise yüzde 17,3'ü obez, yüzde 39,7'si aşırı kiloludur. Obezite, gelişmiş ülkeleri olduğu kadar gelişmekte olan ülkeleri de etkilemektedir” dedi.

 

DEPRESYON GÖRÜLME RİSKİ ARTIYOR

Obezite hastalarında artmış meme, uterus, serviks, kolon, özofagus, pankreas, böbrek, endometrium, tiroid ve prostat kanseri riski gibi problemler söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. İnan, obez hastaların ortalama yaşam sürelerinin 12 ila 15 yıl daha kısaldığına dikkat çekti. Ayrıca obez hastalarda psikiyatrik problemlerin de arttığını kaydeden Prof. Dr. İnan, obezite hastalarında depresyona meyil meydana geldiğini, hiçbir yandaş hastalığı olmasa bile kişinin başkalarına muhtaç hale gelebildiğini ifade etti.  

 

MULTİDİSİPLİNER BİR TEDAVİ

Obezite tedavisinin multidisipliner olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İnan, “Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı obeziteye neden olabilecek hastalıklar yönünden araştırma yaparken, psikiyatri uzmanı psikolojik faktörleri değerlendirmekte, beslenme ve diyet uzmanı tedavinin her aşamasında devrede olmaktadır. Cerrahi tedavi gereken hastalarda ise genel cerrahlar tarafından uygun ameliyat gerçekleştirilmektedir” şeklinde konuştu. 

 

MİDE BALONU GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM

Diyet ve egzersizin tedavi alan hastalarda vazgeçilmez olması gerektiği vurgulayan Prof. Dr. İnan, “Diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen hastalarda mide balonu, cerrahi olmayan tedavi yöntemleri içinde düşünülebilir. Mide balonu yenilen yemek miktarının azalması, uzun süre tokluk hissi vermesi sayesinde enerji alımının azalmasını sağlamaktadır ancak geçici bir yöntemdir” dedi.

 

HANGİ HASTALAR CERRAHİ İÇİN UYGUN?

Tek başına diyet, tek başına egzersiz veya her ikisi bir arada olsa da dengeli yeme alışkanlığı kazanılmadığı sürece obezite hastalığının tedavisinde yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. İnan, morbid obezitede cerrahi dışı yöntemler ile kalıcı olarak kilo vermenin ancak yüzde 2 hastada gerçekleştiğini, bu nedenle morbidobezitenin en etkili tedavisinin cerrahi olduğunun altını çizdi. 

Prof. Dr. İnan, “VKİ’nin (vücut kitle indeksi) 40’ın üzerinde olduğu kişilerde morbid obezite hayatı ciddi şekilde tehdit ettiğinden bu hastalar cerrahiye adaydır. VKİ 35-40 arası olduğu halde yandaş bir hastalığı (hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, hiperlipidemi, uyku apnesi gibi) bulunan, VKİ 30 – 35 arasında olup da tip 2 diyabet veya metabolik sendromu olan hastalarda cerrahi kararı alınmalıdır” dedi.

 

OPERASYONLAR KAPALI YÖNTEMLE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Prof. Dr. Aydın İnan, obezite cerrahisi ile ilgili şunları söyledi:

“Obez hastalar diyet ve egzersizle kilo verebilseler bile çoğunlukla bu kalıcı olmamaktadır. Morbid obezlerde tek kanıtlanmış uzun dönem kilo verme yöntemi cerrahi tedavidir. Cerrahi kararı öncesinde hastada gerekli muayene ve tetkikler yapılmaktadır. Obezite cerrahisi ile obez hastalar uygun yeme alışkanlığı kazanmakta ve egzersiz yapmaya başlamaktadırlar. Bu da uzun dönemde kilo verebilmek için kendi kendilerine bir kontrol mekanizmasının geliştirilmesini sağlamaktadır. Birçok ameliyatta olduğu gibi obezite cerrahisini de laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirmekteyiz. Hastalarımızda karında bir kesi olmadan sadece trokar adı verilen aletlerin giriş deliklerinin yerlerinde küçük kesiler yapılmaktadır.”

 

EN SIK UYGULANAN İKİ YÖNTEM

Laparoskopik ameliyatların açık cerrahiye göre daha az ağrı, daha kısa iyileşme süresi, daha az akciğer ve bağırsak problemi görülmesi gibi üstünlükleri olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Aydın İnan, en sık uygulanan iki obezite cerrahisi yöntemini şöyle anlattı:

 

Tüp mide: Kısıtlayıcı bir ameliyat olan sleeve gastrektomi ameliyatını laparoskopik olarak gerçekleştirmekteyiz. Ameliyat beş küçük delikten yerleştirilen aletlerle yapılmaktadır. Midenin yaklaşık yüzde 80’i çıkarılmakta, mide bir tüp haline gelmektedir. Böylece herhangi bir şekilde bağırsaklara bir müdahalede bulunulması ve bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakılması söz konusu değildir. Ameliyat sonrasındaki hedef; fazla ağırlıkların yüzde 80’inin verilmesidir. Obeziteye bağlı problemler ise ameliyat sonrasında ya tamamen düzelmekte ya da iyiye doğru gitmektedir.   

 

Gastrik bypas: Bu ameliyat yönteminde küçük bir mide boşluğu bırakılmakta, alınan yiyeceklerin midenin büyük bir kısmının, oniki parmak bağırsağının ve ince bağırsakların başlangıç kısmının devre dışı bırakılması ile ince bağırsağın mide ile bağlantı yapılan kısmına doğrudan geçmesi gerçekleşmektedir. Bu ameliyat şekli hem kısıtlayıcı hem de emilim bozucu bir ameliyattır. Hem hastalar fazla yiyememekte hem de yiyeceklerin sindirim enzimleri ile karşılaşması gecikmektedir.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Mide Balonu Nedir? Kimlere Uygun, Nasıl Uygulanır ve Ne Beklemeli?

Türkiye Beşik Gibi Sallanıyor: Mersin ve Çanakkale Peş Peşe Sarsıldı

ANAMUR BAĞIMLILIKLA MÜCADELE VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ, TROPİKAL VE TARIM FUARI’NDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Başkan Deniz'den Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Anamur Kaşdişlende Feci Kaza Öğretmen Yaşamını Yitirdi, Bir kişi Ağır Yaralı

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Coşkuyla Sona Erdi

Müftülerden Gazipaşa Müftüsü Başar'a Taziye Ziyareti

HSK Adayları Seçim Süreci Tartışılıyor

Yüzyılın Konut Projesi Açılıyor

Meteorolojiden Sarı Kod Hava Durumu Uyarısı

İmamoğluna Casusluk Soeruşturması

Siber Suçlarla Mücadelede Büyük Başarı: Son 1 Haftada 189 Şüpheli Yakalandı

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Uzman Ortopedist

EcoCar İle Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama Deneyimini Yaşayın

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Böyle Açıldı

Mehmet Türe’den Anamur Tarım Fuarı Açıklaması: “8+2=2 Olmaz!”

Bozyazı İlçe Jandarma Komutanı Akgünden Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk’a Anlamlı Plaket

MRS Fuar Yetkilisi Bülent Erkul’dan Genel Fuar Değerlendirmesi

Kaymakam Kemal Duru, Karaağa ve Lale Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Başkan Durmuş Deniz, Muhtarlar ve Din Görevlileriyle 82 Sosyal Tesisleri’nde Buluştu

Kaymakam Kemal Duru’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü Mesajı

KAÇAK AVCILAR JANDARMADAN KAÇAMADI

Karan Ailesinden Anlamlı Bağış

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Uzman Ortopedist

SGK’dan Yapay Zeka Destekli Sahte Emeklilik Denetimi

Kaliteli Kurabiye Nasıl Anlaşılır? İpuçları ve Öneriler

Araç Kış Bakımı ve Kıştan Önce Yapılması Gerekenler

British Shorthair Fiyatları ve Sahiplendirme Süreci

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

Yükleniyor

Türkiye Beşik Gibi Sallanıyor: Mersin ve Çanakkale Peş Peşe Sarsıldı

Başkan Deniz'den Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Coşkuyla Sona Erdi

Müftülerden Gazipaşa Müftüsü Başar'a Taziye Ziyareti

HSK Adayları Seçim Süreci Tartışılıyor

Meteorolojiden Sarı Kod Hava Durumu Uyarısı

İmamoğluna Casusluk Soeruşturması

Siber Suçlarla Mücadelede Büyük Başarı: Son 1 Haftada 189 Şüpheli Yakalandı

Mehmet Türe’den Anamur Tarım Fuarı Açıklaması: “8+2=2 Olmaz!”

MRS Fuar Yetkilisi Bülent Erkul’dan Genel Fuar Değerlendirmesi

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
6.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
14.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.