• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Kamerun Çıtayı Yükseltmek İçin Türkiye’den Yatırım Bekliyor

24 Eylül 2022 tarihinde Yenikapı etkinlik alanındaki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ‘Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu’, Türk ve Afrikalı iş insanlarının yoğun katılımına sahne oldu.

EKONOMİ 25.09.2022 12:41:00
Kamerun Çıtayı Yükseltmek İçin Türkiye’den Yatırım Bekliyor
Haberi Sesli Oku

24 Eylül 2022 tarihinde Yenikapı etkinlik alanındaki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ‘Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu’, Türk ve Afrikalı iş insanlarının yoğun katılımına sahne oldu. Mali Müşavir-Yazar Sadettin Turhan'ın sunuşuyla başlayan organizasyon, protokol konuşmaları, firma stant ziyaretleri ve B2B görüşmelerinin ardından gala yemeği ile sona erdi.  

 

Sunuş konuşmasında bugünü sadece bir başlangıç olarak gördüklerini söyleyen Sadettin Turhan, ‘Tarih boyunca Afrikalı dostlarımızla çok birlikte olduk, araya zaman girdi, bundan sonra tekrar birlikte olmanın adımlarını atacağız. Yakın geçmişte yaşamış olduğumuz pandemi ve diğer sıkıntılar, yeni bir fırsatın ilk adımıdır ve biz burada ilk adımı Kamerunlu dostlarımızla birlikte atıyoruz’ dedi. 

 

Önce Tanışalım, Sonra Konuşalım, Daha Sonra da Çalışalım 

Konuşmasının devamında, ‘Hayatın devam etmesi için ticaret şarttır. Her şeye ihtiyaç var, her şeyin fazlası var; biz ihtiyaçları temin etmeye, fazlaları vermeye talibiz’ ifadesini kullanan Turhan, B2B sisteminin kalabalıklar yerine daha az ve kaliteli insanların bir araya gelmelerine zemin hazırladığı için çok önemli olduğunu ve bu fırsatı oluşturduğu için Kamerunlu Majestelerine ve Sıraç Bey’e özel olarak teşekkürlerini ilettiğini belirtti. 

 

Afrika’daki Büyüme Eğilimi Dikkat Çekiyor 

Organizasyon Danışmanı ve Zorman Dış Ticaret Ltd. Şti. Başkanı Zorman Bayramoğlu açılış konuşmalarında, Dünya ekonomisinin nabzı Avrupa ülkelerinde atıyormuş gibi görünse de diğer ülkelerin de ciddi ekonomik sorunlarla uğraştığını, bu sorunların üstesinden gelebilmek için parlayan yıldız Afrika’nın değerli iş insanlarıyla el sıkışmak için burada bulunduklarını dile getirdi. 

 

Afrika’daki büyüme eğiliminin Dünya’nın geriye kalan kısmına göre çok daha fazla bir artışla devam ettiğini aktaran Bayramoğlu, ‘Avrupa’da, Uzak Doğu’da, Amerika’da ve Rusya’da savaş ve pandemi ekonomilerinden dolayı büyüme eğilimi çok küçük kaldı. Bugün burada, inşaat, tekstil, gıda, sağlık sektörlerindeki imalatçı ve sanayicilerimizle Afrika’daki iş insanlarını bir araya getirerek, bu eğilimin derecesini yukarı almaya çalışacağız’ ifadelerini kullandı.

 

Dünya 5’ten İbaret Değil; Biz de Varız

Organizasyon sponsorlarından Oco Group Kurucu Başkanı Ömer Coşkun, Afrika ile Türkiye arasındaki ticaretin dinamikleriyle ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘Esnaf bir aileden geliyorum ve şu anki konumumu da uluslararası esnaf olarak nitelendiriyorum. 80’li yıllardaki görünümümüzün çok ilerisindeyiz. O zamanlar Fransa’dan Türkiye’nin görünümü, şu an Türkiye’den Afrika’nın görünümü gibiydi. Geldiğimiz seviye gerçekten de umut vadediyor. Cumhurbaşkanının da dediği gibi Dünya beşten ibaret değil; artık biz de varız.’ 

 

Afrika’ya; Avrupa-Amerika ve Rusya’ya göre daha farklı saiklerle ihracat yapıldığını vurgulayan Coşkun, ikili ilişkilerin ve karşılıklı güvenin bu noktada belirleyici olduğunu, Afrika’da bankacılık sistemindeki henüz oturmamış bazı hususlardan dolayı oradaki iş insanlarının ellerindeki parayı bankada tutmak yerine mal almak istediği muhatabına ön ödeme olarak aktardığını, bu durumun da karşılarına, var olan uluslararası ticaret modelinden farklı bir tablo çıkardığını belirtti. Süreç içerisinde geliştirdikleri ilişkiler ağının bu yeni modeli verimli hale getirdiğini, bundan diğer Türk iş insanlarının da istifade etmesini istediklerini söyleyen Coşkun, zaman sonra Afrikalı dostlarına sadece mal satmakla yetinmeyip onlara üretmeyi de öğretmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

 

Barış, iş ve Vatan 

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Fahri Danışmanı Tarkan Deniz ise konuşmasında Kamerun hakkında önemli bilgiler verdi. Orta Batı Afrika ülkesi Kamerun’un, 402 Km Atlas Okyanusu kıyısıyla balıkçılık ve liman işletmeciliği anlamında bir cazibe merkezi olduğunu, TİKA’nın tecrübe paylaşım programı kapsamında orada kano üretim kooperatifi kurduğunu, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ortaya çıkan buğday krizini aşmak için alternatif bir ürünü devreye sokarak ekmek üretimine devam ettiklerini, bunun da Kamerunluların sosyal ve ekonomik hayatta pratik insanlar olduğunu gösterdiğini, tüm bunlara rağmen aradaki ticaretin istenen seviyede olmadığını, sloganları ‘Barış-iş-Vatan’ olan Kamerun için çok daha fazla çalışılması gerektiğini aktardı.  

 

Kamerun Birleştirir

Majesteleri Mbele Dombil de Kamerun’un tüm sektörleri kucaklayan ve onlarla çalışmak isteyen bir ülke olduğunu, bu yüzden yatırımcı ve iş insanlarının Kamerun’a gelmekten asla pişman olmayacaklarını, ülkelerinin coğrafyada birleştirici bir misyon üstlendiğini ve bunun da Türkiye-Kamerun ortaklığına ciddi katkılar sağlayacağını anlattığı kısa bir konuşma yaptı. 

 

Kamerun’un Türkiye’ye İhtiyacı Var

Kraliyet Vakfı’nın Türkiye sorumlusu S.M. Mekep sa'a ngon Ferdinand da konuşmasında, Afrika genelinde güzel işler yapacağına inandığı bu organizasyonun içerisinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, buradaki muhataplarının kendilerini kardeşleri gibi görmelerinin çok kıymetli olduğunu, Türkiye Afrika Ekonomik Operatörleri Başkanı olarak Türkiye’de resmi bir şube açmayı planladıklarını, süreç içerisinde organizasyonla bir kontrat imzalayarak daha kapsamlı birliktelikleri hedeflediklerini, Cumhurbaşkanlarıyla yaptıkları söyleşilerde Türkiye’nin ticari anlamda önemli açılımlar gerçekleştirdiği ve iki ülke arasındaki iş hacminin daha da büyümesi gerektiğine ilişkin konuların geçtiğini aktararak, bu tür organizasyonlara Kamerun’un ihtiyacı olduğunu, ülkelerinin gelişmesinde Türk dostlarının yardımlarını esirgemeyeceğine inandığını ifade etti. 

 

Serbest Ticaret Anlaşmasının Çerçevesi Belirleniyor 

Avukat Feyyaz Burus, uluslararası hukuk doğrultusunda sınır ötesi ticaretin bazı nüanslarla rahatlatıldığını, bu çerçevede Kamerun’la çifte vergilendirmenin önlenmesiyle serbest ticaret anlaşmalarında son aşamaya gelindiği, gerekli anlaşmaların imzalanarak ülkelerin ilgili birimlerine gönderileceğinin, Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca açıklandığını söyledi. Her iki ülke vatandaşlarının da karşılıklı olarak en çok kayırılan ulus sıfatına sahip olduğunu belirten Burus, tüccarların da paralarını ve mallarını herhangi bir kesintiye maruz kalmadan rahatlıkla Türkiye-Kamerun arasında taşıyabildiklerini dile getirdi. 

 

‘5 Milyon Dolarlık Ticaret Bekliyorum’

Son olarak HBS Uluslararası Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Sıraç Tanır, konuşmalarını yapmak üzere sahneye geldi ve şunları söyledi: ‘Bugün sizden 5 milyon dolarlık ticaret bekliyorum. Amacım, bu ülkeye 1 dolar girmesine vesile olabilmektir. Ülkemizin en büyük sorunu cari açıktır. Bu açığı kapatacak tek şey de ihracattır. Bugünden sonra 2023 yılı sonuna kadar 15 ülkeyle daha bu organizasyonları birlikte gerçekleştireceğiz.’ Satış yapılamasa dahi firmaların üzülmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Tanır, güven oluşturabilirseniz süreç içerisinde mutlaka alış-veriş de olur, diyerek konuşmasını tamamladı. 

 

Konuşmaların ardından Sıraç Tanır, Mekep sa'a ngon Ferdinand’a günün hatırası olarak Osmanlı Arması takdim etti. Hatıra fotoğrafı çekiminden sonra diğer salonlarda kurulan firma stantları, Organizasyon heyeti ve Kamerunlu misafirlerle birlikte ziyaret edildi. Butik bir fuar atmosferi sunan salonun diğer tarafında ise B2B görüşmeleri yapıldı. Türk ve Kamerunlu iş insanları akşam saatlerine kadar ticaretlerine yeni bir ivme kazandırabilmek için görüşmeler yaptılar. 

 

Gala yemeğiyle birlikte son bulan organizasyon, her iki ülkenin ticari ve kültürel manada yakınlaşması için önemli bir fırsat ve değer olarak kayda geçmiş oldu. 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!

Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı

Ramazan Bayramı Mesajları

AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım

ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı

Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı

ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI

Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"

Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe

HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor

Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor

Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi

Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin

Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?

Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?

Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor

2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Yükleniyor

loading

Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı

ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı

Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı

ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI

Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

Mikrobiyolojinin Güvenilir Temeli: Medexia ve Yüksek Kaliteli Besiyeri Çözümleri

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.