• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,38% 0,26
  • EURO

    48,74% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4843,18% 0,11
  • Ç. ALTIN

    7935,99% 0,00

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı açıkladı

Başkan Böcek, “Raflara kaldırılan bir plan olmayacak”

GÜNCEL 13.09.2022 11:37:52 705
Antalya Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı açıkladı
Haberi Sesli Oku

Başkan Böcek, “Raflara kaldırılan bir plan olmayacak”

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı açıkladı. Antalya’nın 2050 yılında karbon nötr olması ve iklim krizine dirençli bir kent olması konusunda atılacak somut adımları ve yol haritasını belirlediklerini söyleyen Başkan Böcek, “Hiç şüpheniz olmasın ki bu eylem planı hazırlanıp raflara kaldırılan bir plan olmayacaktır” dedi. 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın tanıtım toplantısı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, Demir Enerji Kurucu Ortağı Caner Demir, TV Yapımcısı Güven İslamoğlu, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

SÖYLEM DEĞİL EYLEM ZAMANI 

Toplantının açılışını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın ve geleceği için hayati önem taşıyan bir günü yaşadıklarını söyledi. “Antalya Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı tanıtmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Böcek, “Dünya kenti Antalya’nın iklim krizinden göreceği zararın ulusal ve uluslararası boyutlarda olacağının farkındayız. Tarımın ve turizmin başkenti Antalya’mızın temel dayanağının ve en kıymetli hazinesinin çevre değerleri olduğunun da bilincindeyiz.

İklim hakkında söylem değil eylem zamanıdır. Planlama ve uygulamaların hayata geçirilme zamanıdır” dedi. 

 

SÖZLEŞME İMZALAYAN İLK BÜYÜKŞEHİRİZ

Göreve geldikleri günden bu yana bu sorumluluk ve bu bilinçle hareket ettiklerinin altını çizen Başkan Muhittin Böcek, şunları söyledi: “Yerel yönetimlerin küresel ısınmaya karşı birlikte mücadele vermelerine rehberlik eden Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne üye olan Türkiye’deki ilk büyükşehir belediyesiyiz. İklim değişikliğine uyum kapsamında peyzaj, tarım, ulaşım, enerji yönetimi, çevre sağlığı, su yönetimi, deniz kirliliği ve kontrolü, çevre eğitim ve bilinçlendirme gibi birçok alanda örnek uygulamaları kent genelinde yürütmeye ve yaygınlaştırmaya devam etmekteyiz.” 

 

15 ÇEVRE ÖDÜLÜ

Başkan Muhittin Böcek, maliyeti her ne olursa olsun temiz enerji yatırımlarına, çevre dostu ulaşım araçlarına, akıllı yapılara, yeşil şehir uygulamalarına, uzun vadeli çevre ve doğa dostu projelere yatırım yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Son 3 yılda yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde alınan 14 çevre ödülünün çevreye karşı hassasiyetlerinin en önemli kanıtı olduğunu vurgulayan Başkan Böcek, “Türkiye Sağlıklı Kentler Birliğinden, Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezimiz için layık görülen 15. çevre ödülümüzün de bilgisini çok yeni almış bulunmaktayım. Başarılarımızın bu denli takdir edilmesi ne kadar doğru işler yaptığımızı göstermekte ve bizleri daha da güçlendirmektedir” diye konuştu. 

Başkan Muhittin Böcek, bu ödüllere ilave olarak TSE tarafından verilen “İklim Dostu Kuruluş Belgesi’ni Türkiye’de alan ilk belediye ve ilk kamu kurumu olmanın da gururunu yaşadıklarını ifade etti.

 

2050 YILINDA KARBON NÖTR

“Şimdi sıra Antalya’yı iklim dostu kent yapmakta” diyen Başkan Böcek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nötr karbon Antalya hedefimiz için kılavuzluk yapacak eylem planımızı hazırladık. Antalya’nın 2030 yılında yüzde 40 karbon azaltımı, 2050 yılında karbon nötr olması ve iklim krizine dirençli bir kent olması konusunda atılacak somut adımları ve yol haritasını belirledik. Eylem planımız, iklim değişikliğine bağlı olabilecek zararların önlenmesine veya en aza indirmek için tedbir alınmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca ortaya çıkabilecek fırsatlardan yararlanılmasına da olanak sağlayacaktır.” 

 

RAFTA KALMAYACAK

Başkan Böcek konuşmasını şöyle tamamladı: “Hiç şüpheniz olmasın ki bu eylem planı hazırlanıp raflara kaldırılan bir plan olmayacaktır. Eylem planımız ilk büyükşehir meclisimize sunulacak ve uygulanmak üzere stratejik planlarımıza geçecektir. Kimler göreve gelirse gelsin Antalya’nın geleceği için bu eylem planını esas alarak çalışacaktır. Aldığımız bu sorumluluğumuzun Antalya’mıza, ülkemize, insanlığa ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.” 

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU

Daha sonra ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin İklim Değişikliği konusunda yaptığı çalışmaları anlatan bir tanıtım videosu yayınladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, katılımcılara Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğine yönelik çalışmalarını anlattı. Atasoy, eylem planının bir plan çerçevesinde hazırlandığını belirterek, “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak ilk olarak İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’nü kurduk. 2022 yılında ise İklim Değişikliği Daire Başkanlığını kurduk. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı hazırlayarak, Antalya halkına sunuyoruz” dedi. 

 

GES SAYISI 18’E ÇIKACAK

Antalya yılın 365 gününün 300 günü güneş alan bir kent olduğunu anlatan Atasoy, “Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımlarını çok önemsiyoruz. Şu an 11 tane GES’imiz var. 2023 yılında GES sayımızı 18’e çıkartmak için planlamalarımızı yaptık. GES yatırımlarımız tarıma ve çiftçiye önemli bir destek sağlıyor. Antalya’daki 51 sulama kooperatifimizin elektriğinin yüzde 74’ü GES’lerden karşılanıyor. Aylık olarak 141 bin 395 hanenin tükettiği enerjiye eş değer elektrik üretiyoruz” diye konuştu. 

 

KAPSAMLI ÇALIŞMA

Demir Enerji Kurucu Ortağı Caner Demir de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını anlatarak, “Antalya’da 4.25 ton gibi bir sera gazı salımı var. Bu rakam Türkiye ortalamasının altındadır. Burada ağırlıklı olarak binalar ve ulaşım sektöründen kaynaklı bir sera gazı envanteri ön plana çıkıyor. İklim değişikliğine yönelik uyum çerçevesinde yeşil alanların arttırılması, su kullanımının yönetilmesi, halk sağlığı ve afetlerin yönetimi, altyapı ve tarımsal faaliyetlerde iklim değişikliğine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor”  ifadelerini kullandı. 

 

DÜNYA İLE BARIŞIK OLMAK ZORUNDAYIZ

Toplantıda, TV yapımcısı, Doğa Aktivisti Güven İslamoğlu da “İklim Krizi bize ne anlatmak istiyor ?” başlıklı bir sunum yaptı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak dünyayı bekleyen tehlikeleri çarpıcı örneklerle anlatan İslamoğlu, dünyanın bizlere söylemek istediklerini yorumladı. “Dünya şu anda bir meteor çarpmasına eşit yok oluşun eşiğinde” değerlendirmesinde bulunan İslamoğlu, “Bu dünyada yaşamak istiyorsak dünya ile barışık olmak zorundayız” dedi. 

 

EKOLOJİK YIKIMLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Ekolojik bir yıkımla karşı karşıya olduğumuzu ifade eden Güven İslamoğlu, “Bunun nedenleri aşırı nüfus, yaşam şekli, fosil yakıtlarına bağımlılık ve beslenmedir. Son 120 yılda Dünya’nın ekseni 12 metre kaydı. Bunun iki ana sebebi var. Buzulların erimesiyle karaların üstüne binen yükün azalması, küresel ısınmayla birlikte yer altı sularının aşırı kullanımıdır. Dünya ısındığı zaman kendi mekanizması var. Aşırı yağışlar, iklim değişikliği gibi etkenler bu sistemin harekete geçmesi ve kendini soğutmak için gösterdiği etkidir. Antalya’nın çok önemli bir doğa yapısı var. Buna sahip çıkılması gerekiyor. Antalya’nın dağlarını koruması gerekiyor. Çok önemli sedir ormanları var” diye konuştu.

Güven İslamoğlu, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Programın sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Güven İslamoğlu’na ve Caner Demir’e plaket takdim etti. 

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Mehmet Türe: İYİ Parti Döneminde Etik Değerler Öne Çıkacak

NASA: Ay Dünya’dan Yılda Yaklaşık 3,8 cm Uzaklaşıyor

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Ozon Tabakası Koruma Gününde Viyana Sözleşmesi Gündemde

Fed Toplantısında Bağımsızlık Tartışması Gerginlik Yarattı

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Bozyazıda Önünde 4,5 Dönüm Bahçesi İle Satılık Lux Ev

Anamur’da 4-6 Yaş Kur’an Kurslarında Yeni Dönem Coşkusu Mersin

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Türkiye'nin güvenilir insan kaynakları ve işe alım platformu olan Secret CV

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Lokman Hekimin Çırağı Sinema Yolculuğu Başlıyor

Kurtsan Robot Kol Kapatma: Esneklik ve Üstün Performans

Ankara Botoks Merkezi Profesyonelleriyle Kırışıklıklara Elveda

Kaymakam Duru’dan Öğrencilere Emniyet Kemeri Uyarısı

Bozyazı’da Mutluluğa İlk Adım: Zeynep Uysal ile Gökhan Kurt Nişanlandı

​Gezegenimizdeki Gerçek Su Miktarı Geleceğe Dair Endişeleri Artırıyor

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Endüstriyel Temizlikte Yeni Nesil Yaklaşımın Öncüsü Tahawash ile Fark Yaratın

Motorcu Küçük Dayı Yeni Yerinde

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kardeş Kent Bingen, Ekim ayında Anamur Belediyesi’ne Hasta Nakil Ambulansı Hibe Edecek.

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

Kaymakamlıktan Su Kaplumbağalarına Can Suyu

Bozyazı Gölevezi ve Kavutu Gülnar 8. Ekonomi Sempozyumunda

Gökyüzünde Gizemli Işıklar Anamurda da Dikkatli Gözlemcilerin Takibindeydi

Yükleniyor

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

Başkan Deniz, Bingen TH Bingen Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Fakültesi’ni Gezdi

Kanlı Ay Gecesi Anamurda Deprem

Gökyüzünde Nadir Bir Şölen: Bozyazıdan Gözlemlenen Kanlı Ay Tutulması

Anamur’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkkulu Kutlandı

Şahinden Kimlik Kartı Değişimi İçin Son Çağrı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Süper Lig'de Sürpriz Lider: Konyaspor Zirvede!

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 5 3 0 2 5 11
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Alanyaspor 5 2 1 2 2 8
8.Samsunspor 5 2 1 2 1 8
9.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.İstanbul Başakşehir 4 1 1 2 1 5
12.Kasımpaşa 5 1 3 1 -2 4
13.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
14.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
15.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
16.Fatih Karagümrük 5 1 4 0 -7 3
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 5 0 5 0 -6 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.