• BIST 100

    9113,82%0,37
  • DOLAR

    32,37% 0,19
  • EURO

    35,00% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2325,32% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3946,20% 2,77

Ekrem İmamoğlu: “Doğru Karar Alalım, Seçimden Sonra Kim Yönetecekse o Devam Ettirsin"

İstanbul Yenileniyor' platformu ile dönüşümü sağlanacak Ferah Apartmanı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve hak sahiplerinin tanıklığında yıkıldı.

GÜNCEL 10.03.2023 13:17:25
Ekrem İmamoğlu: “Doğru Karar Alalım, Seçimden Sonra Kim Yönetecekse o Devam Ettirsin"

İstanbul Yenileniyor' platformu ile dönüşümü sağlanacak Ferah Apartmanı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve hak sahiplerinin tanıklığında yıkıldı. 

Deprem ve dönüşümün genel seçim konusu yapılmaması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, “Buyurun konuşalım. Aksaklıklar ne? Çağırın koşa koşa gelelim… Bu işin seçim takvimiyle ilgisi yoktur. O bakımdan bugün bir doğru karar alalım.

Seçimden sonra kim yönetecekse o devam ettirsin” dedi. Kurumların bir araya gelerek her gün yüzlerce konutu dönüştürebileceğini belirten İmamoğlu, “Bu şekilde baktığımızda inanın her gün onlarca, yüzlerce binanın yenilenmesine katkı sunan, onun altına imza atan insanlar oluruz.  İstanbul'umuzun buna çok acil ihtiyacı var. 24 seneyi ne yazık ki rölantide geçirdik, şimdi gaza basmalıyız” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu şirketleri; KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor platformu, tek yapı dönüştürme projesine 1967 yapımı Ferah Apartmanı’yla devam etti.   20 Nisan 2021’de riskli yapı ilan edilen 18 bağımsız birimli binanın yıkımı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve hak sahiplerinin şahitliğinde gerçekleştirildi. Yıkıma İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da tanıklık etti.

“EN ÜST SEVİYEDE DUYARLI OLMASI ŞART”

Ferah Apartmanı’nın yıkım işleminden önce basın mensuplarına açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tek yapı döşümünün önemini “Bir binanın dahi kaç cana mal olabileceğini, depremde hep beraber gördük, yaşadık” sözleriyle ifade etti. “Ne yazık ki artık binlerce binalarımız yıkıldı tabutlarımız oldu” diyen İmamoğlu, Adana ve Hatay’a tekrar giderek deprem bölgesinde incelemelerde bulunacağını açıkladı. İstanbul'un her binasını dönüştürmek için azami gayret içerisine olduklarını söyleyen İBB Başkanı, İstanbullara da çağrıda bulundu. Dönüşüm konusunda uzlaşma davetinde bulunan İmamoğlu, “Vatandaşlarımız uzlaşamaz, bu süreci uzatır ise var olan tehdide karşı inanılmaz derecede tedbirsiz davranmış olurlar. Çünkü depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. İnsanlarımızı tehdit eden binalarda oturmak, -Allah korusun- kendini ölüme bırakmak demektir. Burada bile uzlaşı zamanı, iki yıl gibi bir sürede süreç olgunlaştı… Vatandaşlarımızın en üst seviyede bu sürece duyarlı olması şart. Yani mali beklentiler ve bunun gibi birtakım hususlar üzerinden süreci uzatmak gerçekten büyük bir tehdittir. Anlaşma zeminini en üst seviyeye taşıma konusunda ben bütün İstanbullu hemşehrilerimi sorumluluğa davet ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“BU İŞİN SEÇİM TAKVİMİYLE İLGİSİ YOK

Güvenli konuta geçiş için el birliğiyle konuya eğilmek gerektiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Niçin bir arada çalışmamız gerektiğini, niçin bu kararların en hızlı şekilde sonuca evirilmesi gerektiğini; planlamasından alınacak birtakım mali imkanların sunulmasına, bazı yönetmelik konularının tek bir çatı altında yönetilmesinden bütün kurum, kuruluş ve STK'ları, şahısları tek çatı altında toplanmasına varana kadar deprem konseyi tarifimiz tam da zamanı kısaltmak, hızlandırmaya dönük bir adımdır. Buradan tekrar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere bütün ilgili bakanlıklara hala çağrı yapıyorum. Bakın demiyorum iki ay sonra seçim var. Biz çözeceğiz demiyorum. Çağrı yapıyorum. Çünkü bunun bugünü yarını yok. Bunun seçimi vesairesi de yok. Bir seçim vaadi sahası asla değil. Bugün bir araya mı gelelim? Buyurun gelelim. Buyurun konuşalım. Aksaklıklar ne? Çağırın koşa koşa gelelim. İstanbul'da yapalım. Seçim vaadi meselesi değildir. Bu işin seçim takvimiyle ilgisi yoktur. O bakımdan bugün bir doğru karar alalım. Seçimden sonra kim yönetecekse o devam ettirsin” diye konuştu. 

KİRALIK KONUTTA TEDBİR ŞART

Ekonomik koşullar ve yüksek kiraların var ettiği sorunlar nedeniyle sağlam olmayan yapıda kimsenin oturmaması gerektiğini belirten İmamoğlu, “Her binada oturmayı mutlaka kendilerine çözüm olarak görmesinler. İstanbul'un bir konut politikasına ihtiyacı var. İstanbul'un bir kiralık konut noktasında birtakım tedbir almalara ihtiyacı var. Bunlarla ilgili konut politikalarımız var… Çürük binayı yani ağır hasar almaya dönük tehdidi olan bir binayı hiç kimsenin kiraya verebilme hakkı olamaz. Bunu da engelleyici öneriler vardır. İşte bütün bunları bir masada konuşalım arzusundayız” dedi.

“BUNLARI DEPREMDEN SONRA DÜŞÜNMEMELİYİZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın depremden sonra kira desteğinde iyileştirmeye gittiğini anımsatan Başkan İmamoğlu, “İstanbul'da gelirin yok ise bir evin bakanlığın 1.500 lira olan kira yardımıyla ev bulması mümkün değil. Şu anda en ucuz ev onun beş altı katı. Böyle bir ortamda biz bu süreci destekleyelim dedik ve neredeyse bunun üç katı bir rakamı belirleyerek meclise sunduk. 4.500 lira kira yardımını meclisimize sunduk. Dün itibariyle 3.500 lira bir karar açıklandı bakanlık tarafından. Sevindiricidir, değerlidir. Teşekkür ediyoruz ama İstanbul için bu bile bir şey ifade etmiyor. Biz 4.500 lirayı aralık ayında sunmuştuk. Ortada deprem yoktu. Bunları depremden sonra düşünmemeliyiz. Yani 1.500 liranın bu şehirde hiçbir şey ifade etmediğini, bir buçuk senedir biliyoruz. 1.150’den1.500 liraya çıkartıldı yaklaşık bir buçuk sene önce. Pragmatik bir şekilde yenilemeli ve sürece katkı sunmalıyız. Bunu İstanbul'daki Deprem Konseyinde düşüneceğiz. Bakanlık da orada, vatandaş da orada, kurumlar da orada. Buna bu şekilde baktığımızda inanın her gün onlarca, yüzlerce binanın yenilenmesine katkı sunan, onun altına imza atan insanlar oluruz.  İstanbul'umuzun buna çok acil ihtiyacı var. 24 seneyi ne yazık ki rölantide geçirdik, şimdi gaza basmalıyız” ifadelerini kullandı. 

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

Ferah Apartmanı’nın sakinleri, 20 Nisan 2021’de riskli yapı ilan edilen binalarını yenilemek için 3 Ekim 2021’de istanbulyenileniyor.com’a başvurdu. Proje hazırlanarak 13 Eylül 2022’de hak sahipleri ile sözleşmeler imzalanmaya başlandı. 6 Ocak 2023’te hak sahipleriyle yüzde yüz uzlaşı sağlandı ve tahliyeler yapıldı. Yasal süreçler çerçevesinde doğalgaz, elektrik, su altyapı hizmetleri kesilen Ferah Apartmanı’nda bir kiracı bu kesintiler için 3 Şubat 2023’te mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. 21 Şubat 2023’te hak sahipleri adına verilen hukuk mücadelesi sonuçlandı ve yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.  Ardından 27 Şubat 2023’te ilgili kurumlarla elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin yeniden kesintisi yapıldı. 7 Mart 2023’te apartmandaki son kiracının da daireyi boşaltmasıyla riskli apartmandaki tahliye süreci tamamlandı.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Toplumun Sonucu Belirleyen Seçim Psikolojisi Nedir?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan Seçim Güvenliği Teminatı

Yıldızların Olasılığı Ne Kadar Gerçekleşir?

İsmail’den 3 Gündür Haber Yok

Dünyanın En İyi Otomobili Kia EV9, Prestijli Ödülleri Topluyor

İş ve Ekonomi Dünyasının 2024 Odak Noktası Uludağ Ekonomi Zirvesi

Sirkenin Soğuk Algınlığına Karşı Koruyucu Etkisi Herkesi Hayretler İçinde Bırakıyor

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Mersinde Serdar Soydan, Anamur da Hidayet Kılınç'tan Zafer İlanı

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Yükleniyor

Toplumun Sonucu Belirleyen Seçim Psikolojisi Nedir?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan Seçim Güvenliği Teminatı

İsmail’den 3 Gündür Haber Yok

Dünyanın En İyi Otomobili Kia EV9, Prestijli Ödülleri Topluyor

İş ve Ekonomi Dünyasının 2024 Odak Noktası Uludağ Ekonomi Zirvesi

Sirkenin Soğuk Algınlığına Karşı Koruyucu Etkisi Herkesi Hayretler İçinde Bırakıyor

Mersinde Serdar Soydan, Anamur da Hidayet Kılınç'tan Zafer İlanı

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13