• BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2324,75% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

AB gaz krizi ve stoklar

Mayıs ayında Gazprom, Belarus ve Polonya'dan geçen ve Almanya ile diğer Avrupa ülkelerine gaz sağlayan önemli bir boru hattını kapattı.

GÜNCEL 9.09.2022 12:52:52
AB gaz krizi ve stoklar

Kuzey Akım 1 kapanışı. Mayıs ayında Gazprom, Belarus ve Polonya'dan geçen ve Almanya ile diğer Avrupa ülkelerine gaz sağlayan önemli bir boru hattını kapattı.

Ardından haziran ayında, Nord Stream 1 üzerinden gaz dağıtımını yüzde 75 oranında azalttı - günde 170 milyon metreküp gazdan kabaca 40 milyon metreküpe indirdi.

Ardından, temmuz ayında Nord Stream 1'i bakım ihtiyacını gerekçe göstererek 10 gün süreyle kapattı.

Yeniden açıldıktan kısa bir süre sonra Gazprom, arızalı ekipman dediği için tedarik edilen miktarı 20 milyon metreküpe indirdi.

Şimdi boru hattı üzerinden Avrupa'ya tüm gaz tedarikini tamamen durdurdu.

Rusya, kış enerji kaynaklarının güvenilirliği konusunda zaten keskin bir tedirginliği arttıran bir hareketle onarım yapma gereğini öne sürerek Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz akışını durdurdu. Bakımın 31 Ağustos'tan 2 Eylül'e kadar 3 gün boyunca yapılması gerekiyordu.

Son aylarda gaz akışı beklenen seviyelerin yüzde 40'ına düşürüldü. Temmuz ayında, planlı bakım için akış durduruldu ve 10 gün sonra ancak kapasitenin yalnızca yüzde 20'sinde yeniden başladı ve Moskova, Almanya'nın Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle hayati ekipmanı sağlamadaki başarısızlığını suçladı.

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Polonya'ya gaz arzını tamamen kesti ve diğer boru hatlarından gaz akışını azalttı.

Avrupa gaz talebi

-Gerçek talep

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nün 'Doğal Gaz Programı' tarafından yayınlanan bir rapor, Avrupa gaz talebinin yaklaşık 2025 yılına kadar 2010 yılındaki seviyeye geri gelemeyeceği sonucuna varıyor. Dr. Anouk Honore, ülkelere ve sektörlere göre Avrupa gaz talebine ilişkin en kapsamlı bağımsız çalışmayı üretti:

Senaryolar, Avrupa bölgesindeki 35 ülkedeki doğal gaz talebinin 2010'da 594 Bcm'den 2020'de 564 Bcm'ye düştüğünü ve daha sonra 2030'da 618 Bcm'ye yükseldiğini gösteriyor. Yirmi yıl içinde sadece 24 Bcm çok karamsar görünebilir, ancak buna gerek yok. 2010-2013'te yaşanan keskin düşüşü unutun. 2013-2030 dönemine odaklanıldığında, daha sonra 88 Bcm ek gaz tüketilmesi bekleniyor.

Avrupa'da Enerji Kaynakları. Gazın daha çok enerji üretimi için kullanıldığı AB'de önemi arttı. Kaynak: Eurostat, IMF, Gazprom

Ters Senaryoda Gaz Akışları (BCM). Kaynak: Bruegel (2022), IMF, ENTSOG, GIIGNL, GIE, NPD

 Öngörülen talep

 

AB: Haftalık LNG İthalatı, 2022 fiili ve tahmini (Milyar metreküp). Kaynak: Bruegel (2022), IMF

 İngiltere, İrlanda, İspanya, Portekiz, İsveç ve Danimarka: Rus gazına çok az güvenerek, bu ülkeler böyle bir arz kesintisine uyum sağlayabilir. Düşük depolama kapasiteleri göz önüne alındığında, bu ülkelerde herhangi bir envanter birikmesi veya azalması, Avrupa'nın geri kalanı üzerinde çok az etkiye sahip olacaktır.

 Fransa, Hollanda ve Belçika: Bu ülkeler Rus gazına biraz bağımlıdır, ancak aynı zamanda LNG ithalat kapasitesine ve alternatif boru hattı tedarik yollarına doğrudan erişimleri vardır ve ayrıca uyum sağlayabilirler. Bu ülkelerde, komşu ülkelerdeki (Almanya ve Orta ve Doğu Avrupa) “korunan tüketimi” desteklemeye yardımcı olmak için stoklar minimum seviyelere düşürülür.

Türkiye: Türkiye, nispeten yüksek oranda Rus gazına bağımlı olan gaz yoğun bir ekonomidir (2020'deki toplam ithalatın yüzde 34'ü). Bununla birlikte, özellikle LNG ithalatı yoluyla, Rusya'daki açığın çoğunu karşılayacak ithalat altyapısına sahip görünüyor.

Finlandiya, Letonya, Litvanya, Estonya: Tarihsel olarak Rus gazına bağımlı olmalarına rağmen, bu ülkeler mevcut ve yakında piyasaya sürülecek olan alternatif ithalat kapasitesine sahiptir ve bu da fiziksel kıtlıklara uyum sağlamalarına ve bunlardan kaçınmalarına izin verecektir. Finlandiya'daki yeni yüzen LNG ithalat terminali ve Estonya'ya yeni bir boru hattının açılması göz önüne alındığında, bu ülkeler diğer ülkelere 2 milyar metreküp gaz daha ihraç edebilecekler.

Polonya: 2020'de doğal gazın yaklaşık yarısı Rusya'dan ithal edilirken, Polonya ekonomisi kömüre daha büyük bir tarihsel bağımlılık ile özellikle gaz yoğun değildir. Norveç'ten Danimarka üzerinden geçen yeni bir boru hattı, Ekim ayında açılacak ve ilk ithalat kapasitesi Ocak 2023'e kadar yıllık 2-3 milyar cm'ye yükselecek. Bu, Litvanya'dan yapılan LNG ithalatıyla birlikte, Rus gazının tam ikamesine izin vermelidir.

Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Slovenya: Bu ülkeler grubu aynı zamanda eksikliklerden de kaçınabilir. Bulgaristan'da, toplam gaz tüketimine göre Rus gazının payı yüksek iken, gaz genel enerji karışımında daha az önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca Yunanistan ve Türkiye üzerinden alternatif tedarik yollarına da sahiptir. Romanya, iç tüketim ihtiyaçlarının çoğunu karşılayabilecek önemli bir yerli gaz üreticisidir. Hırvatistan, Rus gazına bağımlı değil ve İtalya üzerinden bir boru hattına da sahip olan Slovenya'ya tedariki desteklediği varsayılıyor.

Almanya ve Avusturya: Her iki ülke de Rus gazına oldukça bağımlı. Komşu ülkelerle nispeten güçlü boru hattı ağlarına sahip olmalarına rağmen, Almanya da dahil olmak üzere darboğazlar mevcuttur. Komşu ülkelerle olan darboğazları dikkate alarak ENTSOG (2022) tarafından yapılan analize dayalı olarak Rus dışı gaz ithalat akışlarını yaklaşık olarak hesaplıyoruz. Bu yaklaşımı kullanarak, tüketimin yaklaşık yüzde 15'i (15bcm) oranında bir eksiklik meydana gelecektir.

İtalya: Yetkililer, önümüzdeki 12 ay içinde Rus gazının yalnızca yaklaşık beşte ikisini değiştirebileceklerini belirttiler ve bununla tutarlı yeni gaz ithalat anlaşmaları üzerinde anlaştılar. Bu varsayım aynı zamanda ENTSOG (2022) tarafından yürütülen simülasyonlarda ima edilen zımni ithalat kapasitesi ile de tutarlıdır. Bunu verili olarak kabul edersek ve stokların azaldığı varsayılırsa, yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 15'i kadar bir açık kalacaktır.

Çekya, Slovakya, Macaristan: Bu ülkeler Rus gazına yüksek oranda bağımlıdır ve ana alternatif tedarik yolları kısıtlı ülkelerden (Almanya, Avusturya, İtalya) geçmektedir. Bu onların girişlerini sınırlayacaktır. Önemli kıtlıkların ortaya çıkması ve bu bölgesel pazarı temizlemek için gereken fiyatın son derece yüksek olması muhtemeldir.

 Avrupa'nın doğalgaz ve LNG stok kapasitesi… Aşağıdaki tablo, 2021'deki AB gaz ithalat kapasitesini göstermektedir.

AB Gaz İthalat Kapasitesi ve Kaynağa Göre Arz 2021. Kaynak: Bruegel (2022), IMF, ENTSOG, GIIGNL, GIE, NPD

 Aşağıdaki şekil ülkelerin toplam depolama kapasitesini ve AB'nin toplam kapasitesine göre payını göstermektedir.

AB depolama kapasitesi (TWh ve pay) Kaynak: Avrupa Komisyonu

Avrupa Komisyonu'na göre, mevcut toplam AB gaz depolama kapasitesi 1110.7 TWh'dir (yaklaşık 113,7 bcm'ye eşdeğer), bu da Rusya'dan yapılan toplam yıllık gaz ithalatından daha azdır. Depolama kapasitesi AB genelinde eşit bir şekilde dağılmamıştır, beş ülke toplamın neredeyse dörtte üçünü oluştururken (Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda ve Avusturya), daha küçük AB üye devletlerinin yaklaşık üçte birinin depolama kapasitesi yoktur. Bazılarının komşu ülkelerde depolanan gaza erişim düzenlemeleri olmasına rağmen, kendi depolama kapasiteleri bulunmamaktadır.

AB'deki doğal gaz stokları, Rus akışının azalmasına rağmen Temmuz'u yüzde 69 dolu olarak tamamladı ve Ukrayna'nın işgalini takiben 1 Kasım için AB çapında yeni yüzde 80 hedefini tutturma yolunda ilerliyor.

GIE AGSI verilerine göre, AB genelindeki gaz tankları 31 Temmuz'da 73 milyar cm3 içererek, yıldan yıla 13 milyar cm daha yüksek ve beş yıllık ortalamanın yüzde 1 altında, 2022'nin başından bu yana en küçük boşluk seviyesinde.

Avrupa Gaz Altyapısı verilerine göre bloğun 113 milyar metreküp (bcm) toplam gaz depolama kapasitesi yüzde 80 oranında dolu.

AB bu seviyeye, kendi kendine empoze ettiği 1 Kasım tarihinden iki ay önce ulaşmış olsa da, toplam gaz depolama kapasitesi, bloğun yıllık yaklaşık 400 bcm olan toplam gaz tüketiminin sadece yüzde 25'inden biraz fazlasını karşılayabilir.

Gaz depolama tesisleri tamamen doldurulabilse bile, bu Avrupa ülkeleri için en fazla üç ay ve endüstriyel gaz kullanımı ve ev tüketiminin diğer üyelerden daha yüksek olduğu Almanya gibi büyük ekonomilerde daha da az bir süre için yeterli olacaktır.

 Gaz krizinden kaynaklanan büyüme sorunları. Avrupa - ve özellikle Almanya - tarihsel olarak enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Rus gazına çok bağımlı olmuştur.

Rusya, Temmuz ayında arzı kısıtlama niyetini açıkladığında, bir gün içinde Avrupa'da gazın toptan satış fiyatını yüzde 10 artırmıştı.

İngiltere Rusya'dan çok az gaz ithal etmesine rağmen, gaz fiyatları küresel olarak belirleniyor ve şu anda geçen yıl bu zamana göre yaklaşık yüzde 450 daha yüksek.

Analist Crystol Energy'nin CEO'su Carole Nakhle, 'Piyasa şu anda o kadar dar ki arzdaki herhangi bir kesinti gaz fiyatlarında daha fazla artışa neden oluyor' diyor: “Bu, Avrupa ekonomilerinde yavaşlamaya neden olabilir ve resesyona giden yolu hızlandırabilir”.

Avrupa Komisyonu, soğuk bir kışla birleştiğinde Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzının tamamen kesilmesinin, ülkeler önceden hazırlık yapmamaları halinde ortalama AB gayri safi yurtiçi hasılasını yüzde 1,5'e kadar azaltabileceğini söyledi.

 Avrupa ne yapıyor? Avrupa, yapabileceği tüm alternatif gaz kaynaklarını sıraladı: Amerika Birleşik Devletleri'nden gemi ile gelen LNG sevkiyatları ve Norveç ve Azerbaycan'dan daha fazla boru hattı gazı. Ancak LNG, boru hattı gazından çok daha pahalıdır.

Almanya, sera gazı emisyonlarını azaltmak için kapatacağı kömür santrallerini çalışır durumda tutuyor. Ayrıca, kapatacağı iki nükleer santrali yeniden etkinleştirme seçeneğini de koruyor.

27 ülkeden oluşan AB, önümüzdeki Mart ayına kadar gaz kullanımını yüzde15 oranında azaltma planını onayladı. Ancak bu koruma önlemleri şimdilik üye ülkelerde isteğe bağlı.

Ulusal hükümetler bir dizi önlemi onayladı: Rus gazı için fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalan kamu hizmetleri için kurtarma paketleri, zor durumda kalan haneler için nakit para ve vergi indirimleri.

Örneğin Almanya, tüketicilere yönelik 65 milyar avroluk (64,3 milyar dolar) üçüncü bir destek paketini onayladı. Bu tür harcamalar ulusal açıkları artıracak ama aynı zamanda ekonomistlerin bu yılın sonu ve gelecek yılın başı için öngördüğü gerilemeyi de yumuşatacak.

 Sonuç? AB, dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısıdır. Tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi bu nedenle hem enerji güvenliği hem de rekabet gücü için çok önemlidir. Tüm üye devletlerin likit gaz piyasalarına erişiminin sağlanması, AB Enerji Birliği'nin temel amacıdır. LNG kargoları dünya çapında çok çeşitli farklı tedarikçi ülkelerden temin edilebilmektedir; LNG, AB'nin gaz arzı çeşitliliğine gerçek bir destek verebilir ve dolayısıyla enerji güvenliğini büyük ölçüde iyileştirebilir.

Bugün, Batı Avrupa'da LNG ithalat terminallerine ve sıvı gaz piyasalarına erişimi olan ülkeler, olası arz kesintilerine tek bir gaz tedarikçisine bağımlı olanlardan çok daha dayanıklıdır. Küresel LNG pazarı, ABD veya Avustralya gibi yeni tedarikçilerin girişiyle dinamik bir gelişme yaşıyor.

AB'nin bugünkü gaz talebi yaklaşık 400 milyar metreküptür (bcm) ve şu anda benimsenen politikalara dayalı olarak, önümüzdeki yıllarda nispeten sabit kalacağı tahmin edilmektedir. Yurt içi gaz üretiminde beklenen düşüşün doğalgaz ithalatını da etkilediğini belirtmek gerekir. Bununla birlikte, 2030 enerji ve iklim hedeflerine ulaşmak için tasarlanan diğer politikalar, özellikle ısıtma ve sanayideki enerji verimliliği iyileştirmeleri nedeniyle gaz kullanımında azalmaya yol açabilir.

AB üyesi ülkeler, Rusya'dan gaz tedarikinde kesintiler nedeniyle kış mevsimi öncesinde doğal gaz tasarrufu sağlamak ve olası yeni duruma hazırlanmak için 26 Temmuz'da doğal gaz talebini son beş yıldaki ortalama tüketimlerine kıyasla bu kış gönüllü olarak yüzde15 oranında azaltma konusunda anlaşmaya vardılar.

Avrupa Konseyi'ne göre, önlemlerden bazıları, elektrik sektöründe gaz tüketiminin azaltılması, bazı endüstrilerde yakıt değişiminin teşvik edilmesi, ulusal bilinçlendirme kampanyalarının kabul edilmesi ve ısıtma ve soğutmanın azaltılmasına yönelik yükümlülüklerin uygulanmasını içeriyor.

Şimdi, Avrupa'nın yaklaşan kışı atlatabilmesi, kıtanın Kuzey Akım 1 üzerinden Rusya'dan nasıl daha fazla gaz alabileceğine, diğer tedarikçilerden sıvılaştırılmış doğal gaz şeklinde nasıl satın alabileceğine, bu kış hava koşullarının ne kadar şiddetli olacağına ve Avrupa ülkelerinin ne kadar gaz alabileceğine bağlı.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

İsmail’den 3 Gündür Haber Yok

Dünyanın En İyi Otomobili Kia EV9, Prestijli Ödülleri Topluyor

İş ve Ekonomi Dünyasının 2024 Odak Noktası Uludağ Ekonomi Zirvesi

Sirkenin Soğuk Algınlığına Karşı Koruyucu Etkisi Herkesi Hayretler İçinde Bırakıyor

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Mersinde Serdar Soydan, Anamur da Hidayet Kılınç'tan Zafer İlanı

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Yükleniyor

İsmail’den 3 Gündür Haber Yok

Dünyanın En İyi Otomobili Kia EV9, Prestijli Ödülleri Topluyor

İş ve Ekonomi Dünyasının 2024 Odak Noktası Uludağ Ekonomi Zirvesi

Sirkenin Soğuk Algınlığına Karşı Koruyucu Etkisi Herkesi Hayretler İçinde Bırakıyor

Mersinde Serdar Soydan, Anamur da Hidayet Kılınç'tan Zafer İlanı

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13