Tarih: 21.11.2022 06:34

Sabah stratejisi

Facebook Twitter Linked-in

Amerikan borsalarında geçen hafta kar satışları hakimdi. Hafta genelindeki geri çekilmeler %0,1 ile %1,6 arasında gerçekleşti. Ek olarak, ABD tahvil faizleri de hafta içinde düşüş eğilimindeydi. 5 yıllıklarda %3,83, 10 yıllıklarda ise %3,67 gündeme geldi.  Diğer taraftan Perşembe günü Fed yetkililerinin enflasyonu dizginlemek için faizlerin daha yüksek seviyelerde olması gerektiğine yönelik söylemleri ile faizlerde yeniden bir miktar yükseliş oldu. Dolar endeksinde (DXY) hafta başında 105 test edildi ve haftalık kapanış 107'den gerçekleşti. Bugün ise Çin'in bazı kentlerinde koronavirüs vakalarının artmasının risk iştahını düşmesiyle 107,4'e doğru yükseliş eğiliminde. Avrupa'da ise piyasalar (Euro Stoxx 50 %+1,5) pozitif taraftaydı. Yurtiçi tarafta da BİST-100 Perşembe günkü geri çekilmeye rağmen haftayı artıda kapattı. 4.784 seviyesine kadar ivme kaydeden endekste kapanış 4.527 seviyesinden gerçekleşti ve haftalık %1,6 artış kaydedilmiş oldu. Ortalama işlem hacmi 109,9 milyar TL'yi gösterdi. Bankacılık hisselerine ek olarak FROTO, HEKTS ve TOASO hisselerindeki yukarı yönlü hareketler endeksin yükselişinde etkili olurken havacılık ve perakende hisseleri negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında, ABD ve Avrupa vadelileri satıcılı seyrediyor. Asya'da ise, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %1,5 civarında satıcılı. Yurtiçinde yataya yakın hafif satıcılı bir açılış bekliyoruz. Haftalık makro takvimde Perşembe günü TCMB'nin faiz kararını takip edeceğiz. Sonrasında Moody's'in Türkiye'nin kredi notu değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. ABD'de ise haftanın son 2 işlem gününde borsalar tatil nedeniyle kapalı olacak. Öncesinde, FOMC toplantı tutanakları ve PMI verileri ön plana çıkıyor.


    


MAKROEKONOMİ

   
TCMB tarafından kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı. Anket katılımcılarının, yıl sonu TÜFE ile 12 ay sonrası TÜFE beklentilerini sınırlı yukarı yönlü revize ettikleri gözlenmekte. Daha uzun vadedeki TÜFE beklentilerinde ise sınırlı düşüş var. Seyahat gelirlerindeki ve ücret ödemeleri gider kalemindeki revizyonla birlikte bu yıl sonu cari açık beklentisinin sınırlı iyileştirildiği görülüyor. Bununla birlikte gelecek sene büyümesi hafif aşağı çekilmesine karşın cari açık beklentisinin sınırlı artırılması tercih edilmiş. Her ne kadar son dönemde sanayi üretimi beklentilerden daha zayıf bir görünüm sergilese de gerek turizmdeki görünüm gerekse iç talebin gücünü koruduğunun gözlenmesiyle büyüme tahminleri bu sene için hafif iyileştirilmiş.


Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

Yurt içinde ise, bugün ekim ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri ve yurt dışı üretici fiyat endeksi ile eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksi, yarın kasım ayı tüketici güven endeksi ve perşembe günü kasım ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek. Cuma günü bunun yanında, TCMB tarafından yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu yayınlanacak.

 

ŞİRKET HABERLERİ

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji'nin Güneş Paneli Üretimi amacı ile kurulan bağlı ortaklığı Peak PV Solar Teknolojileri A.Ş. için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne yapılmış olan yatırım teşvik başvurusu onaylanmıştır. 2023 yılı ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedeflenen güneş paneli üretimi için toplam yatırım tutarı 238mn TL olarak açıklanmıştır.

Kontrolmatik Teknoloji Enerji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirketin yüksek teknoloji odaklı ve dikey entegrasyon yatırım stratejisi kapsamında bağlı ortaklığı Pomega Enerji 'nin almış olduğu Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda; LFP katot aktif materyal üretimi yapmak için 5.000Ton/Yıl kapasiteli üretim tesisi kurulmasına karar verilmiş olup, yatırım miktarının yaklaşık 1,4 milyar TL olması öngörülmektedir. Kurulmasına karar verilen tesiste, üretimde Türkiye'de mevcut olan Lityum-Karbonat ve DemirFosfat tuzları kullanılması hedeflenmekte olup böylece, yıllık yaklaşık 120mn USD ithalatın önüne geçilerek ülke ekonomisine katkıda bulunması beklenmektedir.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Sinosure sigortası kapsamında, Şirket ile Bank of China Ltd. Shenzhen Branch, Bank of China Ltd. Grand Cayman Branch, Bank of China Ltd. Hungarian Branch, The Export-Import Bank of China (birlikte 'Orijinal Kreditörler') ve Bank of China Turkey A.Ş. (Aracı Banka) arasında 200mn EUR tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredinin nihai vadesi Aralık 2027, yıllık faiz oranı EURIBOR + %1,40 olup, sigorta primi ve diğer peşin maliyetler dâhil toplam maliyeti ise yıllık EURIBOR + %2,76'dır.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Aztek Teknoloji (AZTEK): 
Şirket ile Samsung Elektronik arasında Premium segmentteki Samsung TV ürünlerinin ve projeksiyon cihazlarının perakende ve bayi kanalı satışı konusunda distribütörlük sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme kapsamında şirketin açmış olduğu ve açacağı perakende mağazalardaki bahis konusu ürünlerin satışı ve oluşturulacak bayi yapılandırmasının Samsung Satış/Dağıtım sistemine dahil edilmesi konusunda şirket yetkilendirilmiştir.

Hedef Girişim (HDFGS): Şirketin Yönetim Kurulu; RE-PİE Portföy Yönetimi tarafından Kurulan Ace Games Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Katılma paylarına 18,6mn TL tutarında girişim yatırımı yapılmasına karar vermiştir. Fon, Ace Academy Teknoloji paylarına yatırım yapmak ve oyun teknolojileri başta olmak üzere büyüme potansiyeline sahip girişimlere yatırım yapmayı hedeflemektedir.

Pera Gayrimenkul (PEGYO): Şirket'in 18.11.2022 tarihli Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda, şirket nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla varlıkların satış yöntemi yerine, şirket çıkarları çerçevesinde 'Sat ve Geri Kirala' (Sell and Leaseback) yöntemi ile finansman sağlanmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede geçmişten gelen faaliyet kaynaklı borçların kapatılması, kısa-orta vadede likiditenin arttırılması amacı ile Denizli İli, Merkezefendi İlçesi, Sümer Mahallesi, 6226 Ada, 1 Parsel; 510 m2 yüzölçüm gayrimenkulünün 5,85mn Türk Lirası bedelle 'Sat ve Geri Kirala' (Sell and Leaseback) yöntemiyle satılması ve sözleşme vadesi sonunda geri alınması için Şirket ile Vakıf Finansal Kiralama A.Ş. arasında Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalanmıştır. Gayrimenkul, satış işleminin tamamlanmasını müteakip (24 ay) portföye yeniden dahil edileceğinden, bu işlemin normal bir Maddi Duran Varlık Satışı gibi değil de bir finansman işlemi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Şekerbank (SKBNK): Şekerbank Türk Anonim Şirketi ile bağlı ortaklığı Şeker Finansman Anonim Şirketi'nin 30.06.2022 tarihi itibariyle düzenlenmiş mali tablolar esas alınarak aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 18, 19 ve 20. Maddeleri ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun birleşmeye ilişkin ilgili hükümleri, Bankacılık Kanunu'nun ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri: II-23.2 sayılı Birleşme ve Bölünme Tebliği'nin hükümleri çerçevesinde kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine ilişkin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurum'u uygunluğu akabinde onayı alınmak üzere 18.11.2022 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmuştur.

FAİZ PİYASALARI


Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,50'den %10,53 seviyesine yükseldi. TCMB cuma günü 62 milyar TL'lik (%10,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST'te kotasyon yoluyla 2,7 milyar TL (%12'den, 3 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 157 milyar TL oldu.


Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 165 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 210 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —