Tarih: 12.09.2022 06:24

Sabah stratejisi

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz hafta ABD borsalarında olumlu bir hava hakimdi. Son 4 haftada ilk haftalık yükseliş kaydedildi. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %2,7 ve %3,5 artışla haftayı kapattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise bir önceki haftaya göre %4,1 yükseliş kaydetti. Tahvil faizlerinde de yükseliş devam etti. 2 yıllıklar %3,58 ile son 14 yılın en yüksek seviyesini test etti. Fed'den 75 baz puanlık faiz artırma beklentileri de %90'lara yaklaştı. Avrupa'da ise piyasalar genel olarak yataydı. Alman DAX endeksi %0,3'lük haftalık yükseliş kaydetti. İngiltere'de ise FTSE haftalık olarak %1 yükseldi. Dolar endeksi (DXY) hafta içinde 110,8'i test ettikten sonra Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı sonrasında EUR'nun güçlenmesini takiben haftayı %0,6'lık gerilemeyle 109'dan kapattı. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 olumlu ayrıştı. 3.546 seviyesine kadar yükseliş kaydeden endekste kapanış 3.521 seviyesinden gerçekleşti ve haftalık %9,3 yükseliş kaydedilmiş oldu. Ortalama işlem hacmi 107,8 milyar TL ile rekor kırdı. Bankacılık hisseleri ile EREGL ve BIMAS hisselerinde yükseliş endekse katkıda ön plandaydı. Bugüne bakıldığında, yarınki kritik enflasyon verisi öncesinde ABD vadelileri yatay seyrediyor. Çin'de bugün piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak. Nikkei ise %1 artıda. Yurtiçinde Avrupa vadelilerindeki olumlu görüntüye de paralel alıcılı bir açılış bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde ödemeler dengesi ile işsizlik oranını takip edeceğiz. Yurtdışında ise Almanya'dan ödemeler dengesi, İngiltere'den ise sanayi üretimi verisi izlenecek.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   

ECB'nin geçen hafta faizleri 75 baz puan artırarak şahin mesajlar vermesinin ardından, ECB Başkanı ve üyelerinden de kararlı ve şahin mesajlar gelmeye devam etmekte. ECB Başkanı Lagarde, Banka'nın, enflasyonu %2'ye indirme konusunda kararlı ve fikir birliği içinde olduğunu belirtti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Knot ise, faizde 75 baz puanlık artışın kuvvetli bir sinyal olduğunu ancak daha fazla adımın da atılması gerektiğini ve enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar faiz artışlarının devam edeceğini vurguladı. Öte yandan, ECB üyelerinin, Banka'nın 5 trilyon euroluk tahvil portföyünü ele almak için müzakereleri başlatma konusunda anlaşma sağladığına ilişkin haber akışı dikkat çekmekte. Buna göre üyelerin, bilanço küçültme görüşmelerini ekim ayı başında başlatmayı kararlaştırdığı ve söz konusu adımın 2023 yılının ilk çeyreğinde yürürlüğe girebileceğini değerlendirdikleri görülmekte. 

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

 
Yurt içinde ise, bugün temmuz ayı cari işlemler dengesi, iş gücü istatistikleri, dış ticaret endeksleri ve inşaat maliyet endeksi, yarın temmuz ayı sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endeksleri verileri, perşembe günü ağustos ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi, konut satışları, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve temmuz ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri ve cuma günü ise temmuz ayı konut fiyat endeksi ve temmuz ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri takip edilecek. Cuma günü ayrıca TCMB tarafından ağustos ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. Bunun yanında, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tahvil ihraçları (bugün 10 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihracı, yarın 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ve 5 yıl vadeli kira sertifikası ihracı) takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ 

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Fitch Ratings ('Fitch') Anadolu Efes'in BB+ olan uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden kredi notunda negatif izlemeyi devam ettirmiş, ulusal kredi notunu ise en yüksek derece olan AAA(tur) olarak korumuştur.

Aydem Enerji (AYDEM, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulunun 11 Mayıs 2022 tarihinde almış olduğu geri alım kararı kapsamında; 9 Eylül 2022 tarihinde, toplam 1.65mn USD nominal değerde Şirketimiz Eurobond'ları (XS2368781477) geri alınmış olup, işlemin toplam tutarı 1.25mn USD'dir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket tarafından 09.09.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 6,94 TL - 6,96 TL (ağırlıklı ortalama 6,948 TL) fiyat aralığından toplam 600.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmıştır. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,385'e ulaşmıştır.


Konut: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 13 Eylül Salı günü itibarıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacaklarını belirtti.

Otomotiv:  Otomotiv Sanayi Derneği(OSD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Otomotiv üretimi Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre %13,3 oranında azalarak 92 bin 625 adede geriledi. Otomotiv ihracatı yıllık %21,9 düşüşle 64 bin 515 adet oldu. Otomotiv pazarı ise %13,7 düşüşle 52 bin 256 adette kaldı.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ZRGYO.E payları 12/09/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 11/10/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Batısöke Söke Çimento (BSOKE): Şirket aktifinde bulunan iştiraki, Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye  ait sermayesinin  yaklaşık %30,02'sine tekabül eden ve toplamda 36.025 adet nama yazılı payın tamamının tüm hak ve yükümlülükleri ile beraber ana ortaklığı Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş'ye devri amacıyla, bir pay devir sözleşmesi ('Pay Devir Sözleşmesi') imzalamıştır. Pay devir bedeli olarak 8,7mn USD'nin devrin tamamlandığı tarihteki TCMB Döviz Alış Kuru karşılığı bedeli kararlaştırılmıştır.

Pay Devir Sözleşmesi'ne konu paylar, Devre Konu Şirket'in AKBANK T.A.Ş. ile yaptığı kredi sözleşmesi ve şirket ile yapmış olduğu pay rehni sözleşmeleri nedeni ile AKBANK T.A.Ş. lehine rehinli olup, pay devir işlemlerinin, AKBANK T.A.Ş'nin devre izin vermesi şartıyla 30.09.2022 tarihine kadar gerçekleştirilmesinin planlandığı açıklanmıştır.

Gezinomi (GZNMI): Bir bankanın aktifinde yer alan, Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otelin, 120mn TL bedel ile satın alınması amacıyla teklif verilmesi için yönetim kurulu kararı alınmıştır.

İşbir Holding (ISBIR): Bağlı Ortaklığı İşbir Sünger Sanayi A.Ş., İzmir Torbalı sünger üretim tesisinin çatısına, tesisin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak 1.572 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi (anahtar teslimi) kurulumu için Nurol Solar Enerji Üretim A.Ş. ile anlaşma imzalandığını, 2023 yılı içerisinde faaliyete geçmesi planlanan GES proje tutarının 1,1mn USD olacağını bildirmiştir.   

MLP Sağlık (MPARK): Şirket, 09.09.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 45,24 TL - 47,22 TL (ağırlıklı ortalama 45,79 TL) fiyat aralığından toplam 7.760 TL nominal değerli MPARK payları geri almıştır. Bu işlemlerle birlikte, 09.09.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 3.450.000 TL olup, bu payların sermayeye oranı %1,6584'e ulaşmıştır.

Netaş Telekominikasyon (NETAS): Şirket, Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) ile imzalanan WiFi-5 Home Gateway Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında akıllı ev teknolojileri için yüksek hız ve performansta kablosuz internet bağlantısı sunan WiFi-5 destekli fiber modem tedariği için Türk Telekom'dan bu hafta içinde aldığı siparişe ek olarak 1,53mn ABD Doları tutarında yeni bir sipariş almıştır.
 
Orge Enerji (ORGE): Şirketin, Kocaeli'nde inşası devam etmekte olan Gebze - Darıca Metro Projesi'nin, OG&CER Odaları Elektrifikasyon İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 1,1mn EUR+KDV ve 9,4mn TL+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirket lehine sonuçlandığı İşveren Eze İnşaat A.Ş. tarafından bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 400 günde tamamlanması planlanmaktadır. 04.08.2022 tarihli açıklamada ise, Şirketin, aynı projenin Depo ile Gar Arası Çift Tüneller Elektrifikasyon İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 1,6mn EUR+KDV ve 14,6mn TL+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak İşveren Eze İnşaat A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Böylece ihale olunan proje toplam büyüklüğü 2,7mn EUR+KDV ve 23,6mn TL+KDV tutarına ulaşmış bulunmaktadır.

Pardus Girişim Sermayesi (PRDGS): Şirketin girişim yatırımlarından Erham Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 09.09.2022 tarihinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısında, diğer hususların yanı sıra, Şirket'in mevcut 55.000.000 TL tutarındaki sermayesinin tamamı nakden karşılanmak üzere 100mn TL artırılarak 155mn TL'ye artırılmasına ve mevcut unvanının ASY Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu sermaye artırımına, Şirketin paylarının halka arzına ilişkin izahname ekinde yer alan fon kullanım raporuna uygun olarak, Şirketin halka arzdan elde etmiş olduğu fon ile katılınmaktadır.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG): Şirket, Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Güneş Enerjisi Santrali  kurulumunda gerekli ekipmanlar ve montajları işi ihalesine katılım sağlamıştır. İhale Komisyon Kararı'na göre ihaleye ekonomik açıdan en uygun fiyat teklifini 46,34mn  TL bedel ile Şirket vermiştir.

Türk İlaç (TRILC): Türk İlaç ve serum üretim tesisinin Irak GMP tescil işlemleri onayına istinaden, tramadol hidroklorür etkin maddesini içeren Tramturk 100 mg/ 2 ml ampul adlı ürünü için Irak' ta yetkili distribütörü tarafından 5mn adet resmî sipariş geçilmiştir.Siparişin finansal tablolara yansıyacağı tutar 4mn USD tutarındadır.
        

FAİZ PİYASALARI


Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 34 milyar TL'lik (%13'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 292 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %3,31 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,24-%3,33 bandında hareketin ardından %3,32 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 70 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 195 baz puana varan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —