Tarih: 17.10.2022 07:39

Asya piyasalar haftaya düşüşle başladı

Facebook Twitter Linked-in

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki 11:00 TRY Bütçe Dengesi (Eyl)   3,59B 15:30 USD New York Empire State İmalat Endeksi (Eki) -5 -1,5

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya piyasalar haftaya düşüşle başladı”

Geçtiğimiz hafta öne çıkan toparlanma çabası ardından Asya piyasaları haftaya negatif başladı. Küresel büyümeye yönelik endişeler ve Çin ile ABD arasında yükselen tansiyon risk iştahındaki düşüşte etkili başlıklar olarak takip edildi.

Japonya ve Hong Kong endekslerinde düşüşler 1%’i geçerken, Çin’de kayıp 0,1% ile sınırlı kaldı. Bilanço sezonunun takip edildiği ABD’de ise endeks vadelileri pozitif bölgede tutundu. Dolar endeksi sakin seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% bölgesinin hemen altında yoğunlaştı.

ABD’deki güçlü enflasyon beklentileri ile birlikte Fed’in hem Kasım, hem Aralık ayındaki toplantılarında 75’er baz puan faiz artırma ihtimali ön plana çıktı.

ABD

“Empire State imalat endeksinde baskı sürüyor”

 

ABD’de agresif faiz politikasının uygulanma sürecinde Fed’in geri atma ihtimalini en çok kuvvetlendirecek faktör büyüme üzerinde oluşabilecek büyük bir baskı gibi görülüyor. Dolayısıyla imalat ve hizmet aktivitesine ilişkin rakamlar yakından takip ediliyor. Faizler artmaya devam ederken, son iki aydır gerileyen Empire State imalat endeksinin nasıl bir seyir izleyeceği hafta başında takip edilecek.

 “Durgunluk döneminde bilanço sezonu sürüyor”

ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine rağmen agresif faiz artırımları devam ediyor. Piyasa ekonominin sağlıklı işleyişine ilişkin ipuçları ararken, bir taraftan da şirketlerin faiz kararları ile mevcut ekonomik koşullardan ne zaman ve ne ölçüde etkilenebileceği merak ediliyor. Bu nedenle ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin bilanço sezonu yakından takip edilecek. Bilançolar bu haftanın ikinci yarısında bankalar ile yoğunlaşıyor. Bilanço takvimine ulaşmak için tıklayınız.

Bugün açıklanacak Bank of America bilançosuna ilişkin raporumuza ulaşmak için tıklayınız.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Borsa endeksi Cuma günü %2.07 yükseliş ile haftayı güçlü kapadı. 3650 direncinden vazgeçmeyen endeks ısrarlı duruşunu koruyor. Geçen haftanın son günlerden Banka hisselerindeki hareketlilik dikkat çekici oldu. Endekse destek veren bir faktör oldu demek mümkün. Önümüzdeki günlerde bankalarda bu canlılık endeksi taşıyabilir. Diğer yandan BIST100 dışı hisselerdeki ilgi ve canlılıkta dikkat çekmeye devam ediyor. Teknik olarak 3650 seviyesinin üzerine yerleşmemiz durumunda endekste yukarı hareket güçlenebilir. Aşağıda  3500 desteğini yakın destek olarak izliyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

TUPRS: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, Şirketimizin Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden kredi notu 'B' olarak teyit edilmiş, görünümü ise 'Negatif'ten 'Durağan'a yükseltilmiştir.

TUKAS: Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'ne maliki olduğumuz İzmir ili, Torbalı ilçesi, Çaybaşı Mahallesi, Aydın Caddesi N51 Torbalı /İZMİR adresinde bulunan fabrikamızın bina ve arsası üzerine 1. derecede 114.400.000.-TL (Yüzondörtmilyondörtyüzbin Türk Lirası) bedelle  29.11.2019 tarih ve 23619 yevmiye no ile tesis edilen ipotek meblağına 500.000.000.-TL (Beşyüz Milyon Türk Lirası) ilavesi ile 614.400.000.-TL (Altıyüzondörtmilyondörtyüzbin Türk Lirası)'na yükseltilmesine, Ayrıca Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'ne maliki olduğumuz Manisa ili, Akhisar ilçesi, Süleymanlı OSB Mahallesi, Zeytin Sokak N4/1 Akhisar/MANİSA adresinde bulunan fabrikamızın bina ve arsası üzerine 1. derecede 100.000.000.-TL (Yüz Milyon Türk Lirası) bedelle 14.03.2019 tarih ve 5158 yevmiye no ile tesis edilen ipotek meblağına 500.000.000.-TL (Beşyüz Milyon Türk Lirası) ilavesi ile 600.000.000.-TL (Altıyüz Milyon Türk Lirası)'na yükseltilmesine karar verilmiştir.

GUBRF: 17.02.2021 tarihli Kamuyu Aydınlatma Platformu açıklamasıyla İskenderun'daki mevcut NPK tesisimizin modernize edilerek kapasite artışına gidileceği bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştı. İlgili yatırım revize edilerek, İskenderun Sarıseki Tesislerimize Sıvı ve Toz Gübre üretim tesisi kurulması planlanmaktadır.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

ESEN: 14.10.2022 tarihinde bağlı ortaklığımız Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.payları ile ilgili olarak 16,10 - 17,21 TL fiyat aralığından 5.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlem ile birlikte Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. sermayesindeki paylarımız 14.10.2022 tarihi itibariyle %75,846 sınırına ulaşmıştır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —