• BIST 100

    11061,73%1,50
  • DOLAR

    42,46% -0,08
  • EURO

    49,42% 0,17
  • GRAM ALTIN

    5809,22% 0,80
  • Ç. ALTIN

    9290,85% -0,37

Küresel piyasalar

Asya piyasasında açıklanan güçlü makro veriler sonrasında yükselişler hızlandı.

GÜNCEL 31.03.2023 05:50:59 821
Küresel piyasalar
Haberi Sesli Oku

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de dün büyüme, PCE ve işsizlik başvuruları takip edildi. Açıklanan 2022 4.Çeyrek büyüme rakamı %2,6 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek PCE ise beklentilerin hafif üzerinde %4,4 olarak açıklandı. Ayrıca, Almanya’da açıklanan TÜFE rakamı yıllık bazda %7,4 seviyesinde gerçekleşirken, açıklanan rakam 7 ayın en düşük rakamı oldu. Açıklanan veriler sonrasında Dolar Endeksi 102 seviyesini test ederken, paritede yükselişin hızlandığı görüldü. Dün öne çıkan bir diğer gelişme ise, ABD Başkanı Joe Biden’ın bankacılık düzenlemelerinin sıkılaşmasına yönelik çağrısı oldu.

Başkan Biden, bankacılık riskini azaltacak önlemlerin Hazine Bakanlığı öncülüğünde alınması gerektğini belirtti. Ayrıca, Donald Trump döneminde görece daha küçük bankalara yönelik gevşetilen kuralların eski haline getirmesi sağlanacak. Fed yetkililerinden de bankacılık sektörüne yönelik görüşler takip edildi. Fed yetkilisi Collins, bankacılık sektörünün güçlü olduğunu hatta yaşanan gelişmelerin kredi konusunda sıkılaşmaya yol açıp enflasyonist baskıların azalmasına neden olabileceğini ifade etti. Fed’in enflasyonu kontrol altına alabilmesi için daha yapacak çok işlerinin olduğunu söylerken ve enflasyonun hala yüksek düzeyde olduğunu hatırlattı. Böylece, ABD hisse senedi endekslerinde yükselişler devam etti.

S&P 500 endeksi %0,57 artışla 4.050 seviyesine yükseldi. Endeks bilişim sektörü öncülüğünde artışına devam ediyor. Nasdaq %0,73 artışla 12.013, Dow Jones endeksi tarafında ise %0,73 artışla 32.859 seviyesinde gerçekleşti. Avrupa’da major endekslerinde de yukarı yönlü trend korundu. DAX Endeksi günü %1,26 artışla 15.522, FTSE 100 endeksi %0,74 artışla 7.620 ve CAC 40 endeksi ise %1,06 artışla 7.263 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,56, 2 yıllık tahvil faizler ise %4,11 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi aşağı yönlü trendini korudu ve günlük bazda 10 baz puan azalışla 19,02’ye geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya ve Çin tarafından açıklanan makro veriler takip ediliyor. Japonya’da Tokyo TÜFE verisinde beklenti yıllık bazda %3,2 iken %3,3 seviyesinde açıklandı.

Çekirdek tarafta da beklentinin hafif üzerinde %3,4 seviyesinde açıklandı. Çin cephesinde ise İmalat PMI verisinde beklenti 51.6 iken 51.9 olarak açıklandı. Açıklanan makro veriler sonrasında Asya piyasalarında alıcılı bir seyir takip ediyoruz. Nikkei endeksine %1,13, Hang Seng endeksinde %0,97, Kospi endeksinde %1,1 ve Nifty endeksinde ise %1,16’lık yükselişler takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde de ılımlı pozitif seyir takip ediyoruz. Bugün ABD’de kişisel gelir, kişisel harcamalar, PCE Deflator ve Michigan üniversitesi beklentileri yakından takip edilecek. Fed’in yakından takip ettiği PCE Deflatör verisine yönelik piyasa beklentisi aylık bazda %0,3 yıllık bazda ise %5,1 artış göstereceği yönünde. Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta ABD’de S&P Global PMI verileri, Fabrika Siparişleri, JOLTS Açık İş Başvuruları, Dış Ticaret Dengesi, ADP Tarım Dışı İstihdam, Saatlik kazançlar ve Tarım Dışı İstihdam verileri yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise S&P Global PMI verileri takibimizde olacak.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün %0,34 azalışla 4.926,41 seviyesinden başlangıç yaptı. Seans açılışının ardından gelen tepki alımlarıyla endekste toparlanma eğilimi hız kazanırken, seans kapanışına doğru gelen sert satışlarla endeks %0,95 azalışla 4.896 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi %3,12, sanayi endeksi ise %0,56 azalış görüldü. BIST 100 endeksinde işlem hacmi ise 51.7 Milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Buna ek olarak, dün TÜİK tarafından Ekonomik Güven Endeksi açıklandı. Şubat ayında 99,1 seviyesinde gerçekleşen veri Mart ayında 0,3 puan azalışla 98,8 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Dün küresel piyasalarda görülen pozitif seyre rağmen BIST 100 endeksi küreselden negatif ayrıştığını takip ettik. Küresel piyasalardaki olumlu risk algısının desteğiyle BIST 100 endeksinde açılışta tepki alımları görülebilecek olsa da kritik ABD PCE verisi öncesinde alımların sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bugün Şubat ayı Dış Ticaret Dengesi verisi açıklanacak. Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta başında yurt içinde TÜİK tarafından açıklanacak olan Mart ayı TÜFE verisi dikkat çekiyor. TÜFE için piyasa beklentisi aylık bazda ortalama %2,85 artışla yıllık %51,23 seviyesine yükselmesi yönünde. TÜFE verisine ek olarak İmalat PMI ve Hazine Nakti Dengesi verileri yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi ve ABD’de bugün açıklanacak enflasyon verilerine odaklanan tahvil ve döviz piyasalarında dün görece sakin bir seyir hakimdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,57 seviyesinde yatay seyrederken Almanya 10 yıllık tahvil faizi 4 bp yükselişle %2,37 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin Eurobond getirilerinde ise dün tüm vadelerde sınırlı yükseliş gözlendi. Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 3 bp artışla %8,58 seviyesine yükselirken Türkiye’nin 5 yıllık CDS’I 527 bp seviyesinde yatay seyretti. Döviz tarafında, ECB’nin Fed’e kıyasla daha şahin bir tutum içerisinde olması EUR/USD paritesinin 1,09’un üzerine yükselmesine neden olurken, Dolar/TL sınırlı yükseliş eğilimini devam ettirerek 19,17 seviyesinden işlem gördü. Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 5,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken; 2 yıllık tahvil faizi 3 bp azalışla %13,14, 10 yıllık tahvil faizi ise 26 bp düşüşle %10,58 seviyesinden günü tamamladı.

TL likidite tarafında TCMB 20 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 65 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 245 milyar TL seviyesine yükseldi. Ayrıca TCMB aynı gün valörlü swap işlemlerinden 9,7 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB verilerine göre 24 Mart ile biten haftada DİBS stoku 57,9 milyar TL artışla 2,13 trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 290 milyon TL artışla 19 ,03 milyar TL seviyesine yükseldi. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı %0,89'a azaldı.Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda yaklaşık 1,6 milyar $ azalış izlenirken, gerçek kişilerde 996 $ milyon artış ,tüzel kişilerde ise 669 milyon $ azalış görüldü.

Resmi Gazete’de yer alan KKM düzenlemesi ile TCMB destekli KKM’lerde daha önceden kaldırılan faiz tavanı Hazine destekli KKM’lere de uygulanmış oldu. Böylece Hazine destekli TL Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerindeki azami faiz uygulaması sona erdi. SPK yayımlamış olduğu bültende, iki şirketin toplam 52.790.000 TL nominal Değerli payını halka arzını, 5 şirketin toplam 2.129.676.110 TL iç kaynaklardan sermaye artırımına ilişkin pay ihraç belgesini onayladı. SPK, halk arzda uygulanacak olan satış yöntemlerinde de değişikliğe gitti. Halka arz edilen payların piyasa değerinin 750 milyon TL’nin altında olması durumunda halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanmasını zorunlu kıldı. TVF yaptığı açıklamada, finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO'nun sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla çekirdek sermayelerinin toplam 111,7 milyar TL artırılması için gerekli çalışmalar tamamlandığını belirtti.

TCMB'nin haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcı hisse senedi piyasalarından çıkışını sürdürdü. Geçen hafta yabancı yatırımcılar net 113 milyon dolar satış yaptı. Devlet iç borçlanma senetlerinde ise geçen hafta yabancı yatırımcı 25.1 milyon dolar net alıcı tarafta yer aldı. Şirket borçlanma senetlerinde ise 3.8 milyon dolar net satış gerçekleştirdi yabancı yatırımcı. Böylece yabancı yatırımcının son 3 haftalık hisse senedi piyasasından net çıkışı 377.4 milyon dolara ulaştı. Fitch Ratings Türk bankalarına depremin etkilerini değerlendirdiği raporda afetin vurduğu bölgelerde bankaların sınırlı riski olduğunu ve notlarının etkilenmesinin olası görülmediğini belirtti. Kurum, afetin finansal maliyetinin 100 milyar doları bulabileceğini ve ilk çeyrekte yakın vadeli ekonomik büyümeyi baskılamasının beklendiğini kaydetti. Bu rakam Türkiye’nin 2023 için öngörülen GSYH’sinin yüzde 10,6’sına karşılık geliyor.

Ford, nikel işleme tesisi kurmak için Endonezyalı mineral madenciliği şirketi PT Vale Indonesia Tbk ve Çinli Zhejiang Huayou Cobalt ile 4,5 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Anlaşmayla Endonezya'da sürdürülebilir nikel üretiminin artırılması ve elektrikli araç bataryalarının daha uygun fiyatlı hale gelmesine yardımcı olunması için 3 tarafın işbirliği yapacağı kaydedildi. Fitch'in banka düzenlemelerine ilişkin yayımladığı son raporuna ilişkin açıklamasında, bankacılık sektöründeki son çalkantının, Basel standartlarından muaf veya bu standartların özel gerekliliklerine tabi olan ABD'deki büyük bölgesel bankalar için düzenlemelerin sıkılaştırılmasını hızlandırabileceği kaydedildi.

Dünya Bankası Grubu İcra Direktörleri Kurulunun, grubun başkanlığına başka aday gösterilmediği için ABD'nin adayı Ajay Banga'yı değerlendireceği bildirildi. Dünya Bankasından yapılan açıklamada, Dünya Bankası Grubu Başkanlığı için aday gösterme süresinin 29 Mart'ta sona erdiği aktarıldı. Açıklamada, söz konusu pozisyon için sadece bir kişinin aday gösterildiği, ABD'li Ajay Banga'nın bu pozisyon için değerlendirileceği kaydedildi. FTX’in eski CEO’su Bankman-Fried, Ocak ayı başında çıktığı duruşmada dolandırıcılık ve kara para aklama dahil 8 ayrı suçu kabul etmedi ve 'Çinli yetkililere rüşvet verdiği' iddiasının da aralarında bulunduğu yeni suçlamaları reddetti.

Aselsan (ASELS, Pozitif): Şirketin dün gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında 2022 yılı dağıtılabilir net karının brüt 400 mn TL'lik (1 TL'lik pay başına 17,54 kuruş, çıkarılmış sermaye üzerinden brüt %17,54) kısmının, (net 360 mn TL - 1 TL'lik pay başına 15,79 Kuruş, çıkarılmış sermaye üzerinden net %15,79) nakit kâr payı olarak ve çıkarılmış sermaye üzerinden %100 oranına tekabül eden 2,28 mlr TL'lik kâr payının ise bedelsiz pay olarak ortaklara dağıtılmasının 26 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşecek olan 48. Olağan Genel Kurul toplantısında teklif edilmesine karar verildi. Nakit temettü cephesinde kararlaştırılan miktarın son kapanışa göre temettü verimliliğini %0,33 olarak hesaplıyoruz. Nakit kar payı dağıtımı 22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak olup, bedelsiz payların ise yasal sürecin tamamlanması sonrası dağıtılması hususlarının da genel kurul toplantısında teklif edilmesi kararlaştırıldı.

İŞ Bankası (ISCTR, Pozitif): Şirket genel kurulu pay başına A grubu için brüt 108,29 TL, B grubu paylar için 4,34TL, C grubu paylar için ise brüt 0,92 TL, net 0,83 TL kar payı dağıtımının 03.04.2023 tarihinde dağıtılmasını onayladı. Dağıtılan kar payı C grubu hisseleri son kapanış fiyatına göre %6,8 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Sabancı Holding (SAHOL, Pozitif): Şirket genel kurulu kurulu pay başına brüt 1,75 TL, net 1,57 TL kar payı dağıtımının 03.04.2023 tarihinde gerçekleştirilmesini onayladı. Açıklanan kar payı tutarı hissenin son kapanış fiyatına göre %4,29 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Naturelgaz Sanayi (NTGAZ, Pozitif): Şirket genel kurulu pay başına brüt 3,042 TL, net 2,74 TL kar payı dağıtımının 04.04.2023 tarihinde gerçekleştirilmesini onayladı. Açıklanan kar payı tutarı hissenin son kapanış fiyatına göre %8,78 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Vergide Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

Mecliste 13 Mükellefin Taşınmazı İçin Belediye’ye Devir Görüşülecek Yoğun Gündem Yarın

Kodsuz Yapay Zeka Ajanı Geliştirme

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

BIST 100 endeksi, dünya ortamına göre temkinli

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

YEREL FOTOĞRAFÇILARIN GÜN BATIMI BULUŞMASI SANATSEVERLERİ BİR ARAYA GETİRECEK

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR SAHİL BANDINDA YENİLENME PROJESİ TAMAMLANIYOR

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Kozak: ‘ İthalata Giren Büyük Marketler Yerli Muza Büyük Darbe Vuruyor'

Ekonomi De Temkinli Ve Çok Katmanlı Bir Hareketlilik Hissi Var

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Kartvizit Baskı Nedir? İş Dünyasında İlk İzlenimi Güçlendiren Profesyonel Rehber

Kaşe Yaptırma Nedir? Resmî Kimliğinizi ve İş Akışınızı Güçlendiren Pratik Rehber

Mersini Temsil Eden O Öğretmen Ankarada Öne Çıktı

Emniyet Personelinden Kızılay’a Anlamlı Destek: Kan Bağışıyla Umut Oldular

İlyas Yılgör 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması Ödülleri Dağıtıldı

Anamur’da Tarımda Growtech 2025’in Yenilikçi Teknolojileri Üreticiye Güç Katacak

Mersin Jandarması 8 İlçede 9 Bin 362 Kişiyi Sorguladı

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

Anamur’da Hafta Sonu Kültür ve Spor Etkinliği Yoğunluğu

Anamur Sahil Şeridinde Kış Temizliği Başladı

Anamur'da Yol Onarım Çalışmaları Başladı

Muz Üreticileri Yeni Sezon Öncesi Destek Bekliyor

Kaymakam Kemal Duru Kırsal Mahallelerin Sorunlarını Dinliyor

Kaymakam Kemal Duru, Mahallelerde Vatandaşla Buluşmaya Devam Ediyor

Bulut: 'Yerli Üretim Güçlenecek, Üreticimizin Yüzü Gülecek"

Yükleniyor

Mecliste 13 Mükellefin Taşınmazı İçin Belediye’ye Devir Görüşülecek Yoğun Gündem Yarın

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Emniyet Personelinden Kızılay’a Anlamlı Destek: Kan Bağışıyla Umut Oldular

Mersin Jandarması 8 İlçede 9 Bin 362 Kişiyi Sorguladı

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.