• BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları beklentileri aşan 4Ç22 büyüme verisinin Fed’in sıkılaştırmacı para duruşu karşısında ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapabilecek potansiyele sahip olmasını göstermesi sonucunda alıcılı seyir izledi.

GÜNCEL 27.01.2023 06:04:54
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları beklentileri aşan 4Ç22 büyüme verisinin Fed’in sıkılaştırmacı para duruşu karşısında ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapabilecek potansiyele sahip olmasını göstermesi sonucunda alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde dün açıklanan büyüme verisine göre ABD ekonomisi, 4Ç22’de yıllık bazda beklentilerin üzerinde %2,9 büyüdü. Ekonominin en büyük bölümünü oluşturan kişisel tüketim ise %2,1 ile tahminlerin altında bir artış gösterdi. ABD’de yeni konut satışları konut kredisi faizlerindeki düşüşle 3. ayda da yükseldi. Bu durum, konut sektörünün istikrar kazanmaya başladığını gösterirken, devam eden bilanço sezonunun etkisiyle risk iştahında canlanma sinyalleri görüldü. 10 yıllık ABD Hazine getirisi, beklenenden iyi gelen GSYİH verisinin ardından yükselerek %3,49 ve 2 yıllık tahvil faizleri %4,18 oldu. VIX endeksi ise düşüş eğilimini sürdürerek 18,73 seviyesine geriledi.

Nasdaq endeksi %1,76 artış kaydederek 11.512,41 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi %1,10 değer kazancıyla 4.060,43 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi %0,61 artışla 33.949,11 seviyesine yükseldi. Dün Avrupa piyasalarında alıcılı seyir izlendi. Almanya’da Dax endeksi %0,34 artışla 15.132,85 puana yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,21 artışla 7.761,11 puana yükseldi. Fransa’da ise CAC 40 endeksi %0,74 yükselerek 7.095,99 seviyesinden kapandı. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya borsaları, ABD cephesinde beklentileri aşan büyüme verisinin yarattığı olumlu atmosfere ek olarak Hong Kong borsasına kote olan teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımlarla genel olarak alıcılı seyir izliyor.

Diğer taraftan, bu sabah Japonya’da açıklanan Tokyo TÜFE verisi bölge özelindeki kritik gelişmeler arasında öne çıkıyor. Tokyo TÜFE Ocak ayı verisi yıllık bazda %4,4 artış ile 42 yılın zirve seviyesinde gerçekleşti. BoJ’un hedefinin üzerinde kalan veri sonrası 10 yıllık Japon devlet tahvilinin getirisi %3′ten fazla artarak %0,48’e yükseldi ve merkez bankasının getiri eğrisi tolerans aralığının üst tavanına tekrar yaklaştı. Yeni Yıl tatili dönüşü, ilk işlem gününde gördüğü rallinin ardından Kospi endeksi %0,70 yükseliyor. Hindistan piyasaları ise %1’i aşan düşüşlerle negatif ayrışıyor. ABD vadeliler cephesinde ise, satıcılı seyir izlendiğini takip ediyoruz. Bugün ABD’de çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat listesi, bekleyen konut satışları ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta ABD’de FOMC, tarım dışı istihdam ve Conference Board tüketici güveni ile İngiltere’de BOE’nin faiz kararı izlenecek. Euro Bölgesi’nde ECB’nin faiz kararı ile TÜFE verileri öne çıkarken, Almanya’da 4. Çeyrek GSYİH ve TÜFE, Çim imalat PMI ve Caixin imalat PMI verileri takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün de satış baskısında kalmaya devam etti. BIST 100 endeksi güne düşüşle 5.291,91 seviyesinden başladı. Endeks gün içinde en düşük 5.200,51 seviyesini test ederken gün sonunda 5.231,02 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 90 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %3,49, sanayi endeksi ise %0,71 değer kaybetti. Bugün ne bekliyoruz? Kar satışlarının devam ettiği BIST 100 endeksinde, zayıflama eğiliminin ılımlı devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün öne çıkan önemli bir veri bulunmuyor. Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta yurt içi tarafta Ocak ayı Türkiye ekonomik güven endeksi, turizm gelirleri, ticaret açığı, imalat PMI ve enflasyon verileri izlenecek.

ABD’de büyüme ve istihdama ilişkin verilerin beklentilerden iyi geldiği günde, GOÜ para birimleri ABD Dolar’ı karşısında karışık seyir izledi. Euro/Dolar paritesi gün içinde 1,0929 ile Nisan ayından beri en yüksek seviyeyi test etse de tekrar 1,09 seviyesinin altına geriledi. Küresel tahvillerde satıcılı seyir izlenirken ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 4 bp artışla %3,48, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 3 bp artışla %2,19 seviyesinden işlem gördü. Türkiye Hazine Eurobond faizlerinde kayda değer değişim izlenmezken, Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi %9,12 seviyesinde yataya yakın seyretti. Yurt içi tarafta TCMB enflasyon raporu takip edilirken, diğer yandan TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıda Dövizden Dönüşümlü KKM hesaplarında uygulanabilecek faiz üst sınırının kaldırıldığı duyuruldu.

TL tahvil piyasasında BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 6,6 milyar TL’ye yükselirken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 2 bp artışla %10,32, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 20 bp artışla %10,36 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 17 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 1 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 189 milyar TL seviyesine geriledi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 7,5 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB verilerine göre 20 Ocak ile biten haftada DİBS stoku 6,064 milyar TL artışla 1,937 trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 91,5 milyon TL artışla 18,29 milyar TL seviyesine arttı. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı %0,94 oldu. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda 616 milyon $ azalış izlenirken, gerçek kişilerde 885 miyon $ azalış ve tüzel kişilerde ise 268 milyon $ artış görüldü.

TCMB yılın ilk üç aylık enflasyon raporunda, enflasyon tahminlerini 2023 yılsonu için %22,3, 2024 yılsonu için %8,8 seviyesinde tuttu. Orta vadeli enflasyon tahminlerine baz teşkil eden varsayımlar çerçevesinde, enerji enflasyonu tahmini 2023 için %23,2’den %13,9’a çekilirken, 2024’te de %10,8’e düşüşünü sürdüreceği düşünülüyor. Brent ortalama petrol fiyatlarının tahmini de bu yıl için 79,3 dolar/varilden 80,8 dolar/varile sınırlı yukarı çekilirken, ortalama fiyatların 2023’te 77,3 dolar/varile gerilemesi bekleniyor.

Gıda yıllık enflasyonu tarafında ise, bu yıl tahmini %22,0’da tutulurken, 2024’te %11,5’e hızlı düşüşünü devam ettireceği varsayılıyor. İthalat fiyatlarının ise bu yıl %8,5 düşmesi, 2024’te de %2,3 sınırlı artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca TCMB'nin 2023 yılında enflasyonun tahminlerle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi için tüm politikaların uygulanma kararlılığı; bu çerçevede de TL'yi öncelikleyen Liralaşma stratejisi ile bunun gelecek dönemde öngörülen dezenflasyon sürecine destek olması beklentisi korunuyor. TCMB'den bankalara gönderilen yazıda bankalarca açılan vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebileceği ifade edildi. TCMB’nin Ocak ayı PPK toplantısının özetinde azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgusu dikkat çekti.

TCMB kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğini de ifade etti. EPDK serbest piyasada elektrik tavan fiyatını indirdi. EPDK Başkanı Yılmaz, serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden tüketim yapan sanayi kuruluşlarında elektrik tüketim bedelinin Şubat'tan itibaren %12 düzeyinde düşmesinin beklendiğini ifade etti. TCMB verilerine göre 20 Ocak itibariyle IMF tanımlı net uluslararası rezervler bir önceki haftaya göre 1,81 milyar dolar arttı ve 26,72 milyar dolara yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 11 Ocak’ta gerçekleştirdiği yılın ilk eurobond ihracından 2,75 milyar dolar 19 Ocak’ta hesaplara girerken geçen hafta net rezerv artışı 1,8 milyar dolarda kaldı.

IMF, Rusya’yla savaşan Ukrayna’ya ülkenin ihtiyaçlarını karşılaması için 16 milyar dolarlık yardım paketini değerlendiriyor. Konuya yakın kaynaklara göre 16 milyar dolarlık yeni paket üzerinde Mart sonunda anlaşma olabilir, ilk ödeme de Nisan ayında yapılabilir. Programın uygulanıp uygulanmamasının bir dizi koşula bağlı olduğu belirtilen paketin onaylanması halinde desteğin 3-4 yıllık bir süreci kapsayacağı ifade edildi. Yeni paketin 5 - 7 milyar dolarlık kısmının ilk yılda ödenmesi bekleniyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, yaklaşan faiz kararlarına atıfta bulunarak “rotada kalmak” ifadesini kullanırken, piyasalar önümüzdeki iki politika toplantısı için 50 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Ancak, ECB’nin bundan sonra şahin duruşunu yumuşatmak zorunda olup olmayacağı konusunda hala belirsizlik unsuru olarak öne çıkıyor.

G7 ülkeleri temsilcileri, Ukrayna'nın ekonomisi ve finansman ihtiyaçlarını görüşmek üzere bir araya geldi. Temsilcilerin, Ukrayna'ya acil finansman ihtiyacının yanı sıra ülkenin gelecekteki ekonomik iyileşme ve yeniden inşa çabalarının koordinasyonunu masaya yatırdıkları belirtilen açıklamada, bu kapsamdaki ihtiyaçları belirlemek için ilgili Ukrayna makamlarıyla ortak çalışma taahhüttü verildiği kaydedildi. Açıklamada, Ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturmak ve sürdürülebilir bir toparlanmanın sağlanması için gerekli desteğin sağlanacağı vurgulanırken, Ukrayna hükümetinin ekonomik reform gündemi de takdir edildi. Petrol, ekonomik yavaşlama endişelerinin Çin'in talebine ilişkin iyimserliği hafiflediğinden haftayı çok az değişiklikle kapatacak. ABD ham petrolü Perşembe günü yüzde 1,1 artışla kapattıktan sonra varil başına 81 dolar civarında işlem gördü. Petrol, büyük ölçüde Çin’in Kovid politikasının kaldırılmasının ardından ülkede tüketiminin hızla toparlanacağına dair umutlarla, yılın başındaki sert düşüşünden toparlandı.

Trafigura Group, bastırılmış talep serbest kaldığı ve likidite vadeli işlemler piyasasına geri döndüğü için 'çok fazla olumlu' görüyor. Japonya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle uygulamaya koyduğu yaptırımları genişletti. Japon hükümeti bir dizi stratejik ürünün Rusya'ya ihracatını yasaklarken, varlıkları dondurulan Rusların sayısı da arttı. Yapılan açıklamaya göre, 3 Şubat'ta yürürlüğe girecek yeni yaptırımlar çip ekipmanları ve parçaları, robotlar, enerji jeneratörleri, patlayıcılar ve aşıların Rusya'ya ihracatını yasaklıyor. Yeni yaptırım paketi ile 3 Rus şirketi ile 22 Rus vatandaşının varlıkları donduruldu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Afrika turunun son ayağı olan Güney Afrika'da temaslarda bulundu. Güney Afrika Enerji Bakanı ile görüşen Yellen temiz enerjiye geçiş ve fırsatların ele alındığını bildirdi.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 26.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 11,06 TL fiyattan toplam 200.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alındı. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,91'e ulaştı.

Alfas Solar Enerji (ALFAS, Pozitif): Şirket ile Afyonkarahisar merkezli Bara Mühendislik Elk. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. arasında güneş paneli satışına ilişkin KDV hariç yaklaşık olarak toplam 7.200.000,00 USD bedel tutarında sipariş alınmış olup, söz konusu siparişe ait avans ödemeleri alındı.

ARD Bilişim (ARDYZ, Nötr): Şirket Yozgat Sorgun Belediyesi ile 'Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) Garanti, Bakım, Onarım ve İşletilmesi' işi için gelir paylaşımı yöntemi ile 26.01.2022 tarihinde 5 yıl süreli sözleşme imzaladı.

Anadolu Isuzu (ASUZU, Pozitif): Şirket, uluslararası pazarlarda büyüme hedefi doğrultusunda, İrlanda ve İngiltere pazarlarında faaliyet göstermek üzere EVM firması ile distribütörlük anlaşması imzaladı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Yükleniyor

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13