• BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29

Küresel piyasalar

Dün FED tarafından yayımlanan Bej Kitap Ocak ayı raporunu takip ettik. Rapora göre ekonomik aktivitide gelişme görülmediği, gelecek aylarda da az büyüme beklentisinin olduğu gözlemlendi.

GÜNCEL 19.01.2023 05:57:07
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün FED tarafından yayımlanan Bej Kitap Ocak ayı raporunu takip ettik. Rapora göre ekonomik aktivitide gelişme görülmediği, gelecek aylarda da az büyüme beklentisinin olduğu gözlemlendi. Yükselen enflasyonun düşük ve orta gelirli hanelerin satın alma gücünü etkilediğine dikkat çekilirken, güçlü iş gücü piyasası nedeniyle ücretlerdeki baskıların yüksek kalmaya devam ettiği raporda yer aldı. Makro veriler tarafında ise, ABD’de ÜFE verisi, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri yakından takip edildi. ABD’de üretici fiyatları Aralık ayında Covid-19 salgınından bu yana en yüksek düşüş kaydetti ve aylık bazda %0,5 düşüş kaydederek yıllık bazda %6,2 seviyesine geriledi. ÜFE verisinde aylık beklenti %0,1 düşüş olması yönündeyken beklentilerden ayrışan veride enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Sanayi üretimi verisinde ise Aralık ayında üretim %0,7 düşüş gösterirken kapasite kullanım oranı %79,4’ten %78,8’e geriledi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Aralık ayı perakende satış verileri açıklandı. Perakende satışlar bir önceki aya göre %1.1 azalış gösterirken beklentiler %0,8 azalması yönündeydi.

Açıklanan Aralık ayı rakamı geçtiğimiz yılın en büyük düşüşü oldu. Kripto para borsası Bitzlata’ya yönelik soruşturma açılırken, ABD Adalet Bakan Yardıcımsı Monaco, kripto para piyasalarındaki güven krizini ele almak için gerekli adımların atıldığını açıkladı. Diğer taraftan, FED Başkanı Jerome Powell’ın Kovid-19’a yakalandığı açıklandı. S&P 500 endeksi %1,56 değer kaybederek 3.928,86 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi de gelen sert satışlarla birlikte %1,81 değer kaybetti. Nasdaq endekside negatif seyir izlendi ve %1,24 değer kaybetti. ABD’de bugün Netflix, Procter&Gamble ve Truist Financial’ın 2022 yılın son çeyreği finansal sonuçlarını takip ediyor olacağız. Almanya’da Dax endeksi %0,03 düşüşle 15.181,80 puana sınırlı gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,26 azalışla 7.830,70 puana indi. Fransa’da ise CAC 40 endeksi %0,09 yükselişle 7.083,39 seviyesinden kapandı. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,09 seviyesine yükseldi; 10 yıllık tahvil faizleri de %3,38 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 1,07 puan yükselişle 20,34 seviyesinde gerçekleşti. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak karışık seyir takip ediliyor. Nikkei endeksinde dünkü kazançlar geri verildi. Nikkei endeksinde %1,45 azalış gösterirken, Hang Seng %0,15, Kospi endeksinde ise %0,30 sınırlı pozitif seyir izlediği görülüyor. Hindistan Nifty 50 endeksinde ise %0,34 ile negatif seyir hakim. ABD vadeliler cephesinde ise, satış eğiliminin sınırlı da olsa devam ettiğini takip ediyoruz. Bugün ABD’de haftalık işgücü istatistikleri, konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Fed yetkililerinden Collins ve Brainard’ın konuşmaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise yarın AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması ve AMB Aralık ayı toplantı tutanaklarını takip ediyor olacağız. Gelecek gündemde neler var? Yarın ise Japonya Ulusal TÜFE ve Çin’in 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarına ilişkin kararları takip edilecek. ABD’de mevcut konut satışları ve FED Yetkililerinden Williams ve Waller’ın konuşmaları takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta gelen sert satışlar sonrasında son beş işlem gününü yükselişle tamamladı. BIST 100 endeksi güne %0,40 yükselişle 5.337,16 seviyesinden başladı. Endeks gün içinde 5.400 seviyesinin üstünü test ederken 5.310,73 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 124,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %0,42 değer kaybederken, sanayi endeksi ise %1,78 değer kazandı. Bugün ne bekliyoruz? BIST 100 Endeksinde, BoJ’un dünkü faiz toplantısı sonrası küresel risk iştahındaki azalma nedeniyle, zayıflama eğiliminin öne çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün TCMB PPK toplantısı faiz kararı takip edilecek. Yılın ilk TCMB PPK toplantısında politika faizinin %9,00 seviyesinde sabit bırakılması bekleniyor. Kurul, geçtiğimiz yıl gerçekleştirmiş olduğu Kasım ayı toplantısında politika faizini %10,5’ten %9’a indirmiş, Aralık ayında ise politika faizini sabit bırakmıştı. Gelecek gündemde neler var? Yurt içinde yarın veri gündemi sakin seyredecek.

ABD’de Aralık ayı manşet ÜFE enflasyon verisinin düşüşle %-0,5 ile beklentilerden iyi geldiği günde, küresel piyasalarda ABD Dolar’ında zayıfama devam etti. Dolar Endeksi 101,75 seviyesine gerilerken, Euro / Dolar paritesi de 1,09 seviyesine yöneldi. Küresel tahvillerde alış eğilimi hakim olurken, ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 15 bp azalışla %3,40, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 10 bp azalışla %1,99 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 20 bp azalışla 545 bp’a gerilerken, Hazine eurobondlarında sınırlı değişim izlendi ve Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 14 bp arzalışla %9,09’a geriledi. Yurt içi TL tahvil faizlerinde bugün yapılacak TCMB PPK toplantısı öncesi hafif geri çekilme izlenirken, BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 5,8 milyar TL’ye yükseldi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi 10 bp azalışla %10,28, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 15 bp azalışla %10,05 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 1 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 5 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 135 milyar TL seviyesine yükseldi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 3,4 milyar TL ilave fonlama sağladı. Bloomberg’den alınan endeks verisine göre ABD yüksek getirili şirket tahvillerinden (junk bond) oluşan endeks getirisi, enflasyon baskılarında iyileşme sonucu FED’in bu sene sıkı para politikasını sonlandıracağı beklentileriyle düşüş trendine devam ediyor. Endeks getirisi 2022 yılı Ekim ayı zirve seviyesinden 159 bp azalışla %8,11 seviyesine gerilemiş oldu. Önümüzdeki dönemde junk bond faizlerinde düşüş trendinin devam etmesi muhtemel görünüyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan dünkü grup toplantısında yaptığı açıklamada, seçim tarihinin 14 Mayıs’ta seçimin olabileceğine dair açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmede, F-16 alım talebi ve bölgesel konularla ağırlıklı olarak konuşulurken, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin de görüşüldüğü aktarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin milletvekilleri tarafından komisyon tarafından incelendiğini ve önümüzdeki dönemde Meclis’e gelmesini beklediğini ifade etti. EYT ile ilgili Mart ayına işaret eden Bakan Bilgin, kızmet tazminatı ile ilgili sorunun da çözüldüğünü belirtti. Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Aralık ayı sonuçlarına göre; Bileşik Endeks, yılın son ayında 0,01’lik gerilemeyle 69,51 puan olarak gerçekleşti. 2022 yılı Nisan ayından beri gerileyen endekste bu durum yılın son ayında neredeyse durağanlaşırken, 2021 yılı Ağustos ayından itibaren gerileme sürecine giren Güven Endeksi sınırlı da olsa ilk kez artış gösterdi. AVM Perakende Ciro Endeksi, Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 140,4 artarak 1.356 puana yükselirken ziyaretçi sayısı da yüzde 16 arttış gösterdi.

İtalyan hükümeti, Alman hava yolu Lufthansa'dan İtalya'nın bayrak taşıyıcı hava yolu firması ITA'nın azınlık hissesini satın almaya yönelik bir niyet mektubu aldığını duyurdu. Lufthansa'nın planının azınlık hissesinin yanı sıra kalan hisselerin ileri bir tarihte satın alınmasına ilişkin opsiyonlar üzerinde anlaşmaya varmak olduğu da kaydedildi. ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Hong Kong'a kayıtlı kripto para Borsası Bitzlato'nun Rus uyruklu Üst Yöneticisi Anatoly Legkodymov'un yasa dışı fonları transfer etmekle suçlandığı ve kara para aklamayı önleme dahil ABD'nin düzenleyici önlemlerini karşılayamadığı bildirildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktör Yardımcısı Gita Gopinath da Davos Zirvesi’ndeki açıklamalarında fonun ekonomik büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize edeceğinin sinyallerini verdi. Gopinath, daha zor geçmesi beklenen 2023 tahminlerinin değişmekte olduğunu, artık 2023’ün ikinci yarısında ve 2024 yılında ‘iyileşme’ beklediğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya acil olarak daha fazla silah gönderilmesi gerektiğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı kazanmasının dünyayı çok tehlikeli ve savunmasız kılacağını vurguladı.

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirkete tahsis edilen Yumurtalık yatırım alanında, 2026 yılı ilk yarısında tamamlanması planlanan, ciroya katkısının bugünkü şartlarla 1,2 Milyar USD, yatırım bedelinin ise 1,5 Milyar USD olması beklenen 1.000.000 ton/yıl kapasiteli Propilen (PDH tesisi) Üretim Tesisi kurulması ile ilgili şirket ile Honeywell UOP arasında lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşmaları imzalandı.

Girişim Elektrik (GESAN, Pozitif): Şirket, yurtiçi büyük GES projelerinde kullanılmak üzere, güneş paneli alımı için Smart Güneş Enerjisi A.Ş. ile sözleşme imzaladı. Sözleşme bedeli vergiler hariç toplam 9.507.146,74 USD'dir.

Netaş Telekom (NETAS, Pozitif): Şirket, Türk Telekom Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. (Türk Telekom Mobil) ile 13.12.2021 tarihinde imzalanan cNFVI (Common NFVI) sözleşmesi dahilinde, 5G Core şebekesinin bir Network Fonksiyonu olarak kullanılacak olan 5G-EIR (Equipment Identity Register) ve mevcut cNVFI platformunda storage kapasite artırımı için yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik 1.897.852 Amerikan Doları bedelli yeni bir sipariş aldı. İlgili sipariş, Türk Telekom Mobil'in 5G network planlamaları kapsamında mobil abonelere hizmet verecek olan 5G Core şebekesinin bir Network Fonksiyonu olarak kullanılacak olan 5G-EIR sistemlerinin yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasını kapsamaktadır.

MLP Sağlık (MPARK, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 18.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 82,90 TL – 84,85 TL (ağırlıklı ortalama 83,74 TL) fiyat aralığından toplam 59.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 18.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 8.231.000 TL olup, bu payların sermayeye oranı %3,9565'e ulaştı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

CHP'nin Adayı Durmuş Deniz:’Değişim İçin Son Dört Gün’

İnsanlar Kendi Varlıkları ve İç Dünyalarında Ne Yaşarlar?

Doğa ve Evren Varlığını Nasıl sürdürür?

Teknoloji ve İnovasyon Nedir ?

Toplum ve İnsan İlişkileri Nasıldır?

Nasıl Sağlıklı ve Genç Kalınır?

Gelecek Merakımız Nereden Gelir?

İnsan İçin Sanat ve Kültür Neden Önemlidir?

Neden Kimlik Arayışına Gireriz?

Karşı cinsler Arasında Duygusal İyileşme ve Bütünleşme Nasıl Olur?

Eşimize Değer Verme ve Destekleme Hayatın Anlamıdır

İnsanların En Çok Neyi Merak Ettiğini Merak Ediyor musunuz?

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Dünya Silahlanmaya Ne Kadar Harcama Yapıyor?

Kıtalar Kaç Yıldır Hareket Ediyor?

Soğan'ın Gözümüzü Yakmasını Nasıl Önleriz?

Cep Telefonlarının Teknolojik Özellikleri Nasıldır?

Cübbeli Ahmet Hoca’dan Kötü Haber

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Gece Terlemesi Neyin Habercisi?

Çoğumuzun En Titiz Olduğu Şey, Modern Toplumun Görünmeyen Düşmanı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Dünya E-Ticaret Pazarının Büyüklüğü 2023’de 6 Trilyon Doları Geçti

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Yükleniyor

Mustafa Güngör Vefat Etti

CHP İlçe Başkanı Arif Çakırcı: ‘Mahallelerimiz Durmuş Deniz Diyor’

Anamur Orman İşletmesi Vatandaşa 63 bin Fide Dağıttı

Çeltikçi İlk-Ortaokulunda Öğrenci ve Veliler Birlikte Kitap Okudular

Jandarmadan Kaçak sigara Operasyonu 2 Şüpheli Yakalandı

Dr. Özdeniz:  Kötü Gidişe Dur Demek İçin Oylarınıza Talibim

Günde Tüm İnsanlığın İhtiyacı Kadar Ekmek Çöpe Gidiyor, Ama Yarımız Aç

Seçim Süreçlerinde Medya Gücünü Doğru Kullanmalı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, Vatandaşlara Dijital Mersin Tanıtımı

Türkiye'nin Muz Üretimi Bir Milyon Tona Ulaştı, İthalat Azaldı

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Muğla Fethiye’de basın açıklamasında bulundu.

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Bu  Voleybol Turnuvası Kadınlarımız İçin

Şampiyon Takım Garip AVM'nin Sponsorluğunda Yarı Finale Gidiyor

Gümüş Okulları Kaymakam Bozdemir’i Kupa İle Ziyaret Etti

Trabzonspor Futbolcularından Epilepsi Farkındalık Kampanyasına Destek

Toplum Destekli Polisten Sporda Ahlak Vurgusu

Sporun Ruh Hali Üzerine Etkileri!

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Sevgilisi konserine gelemedi, şampanya gönderdi

Zeynep Bastık'tan yaz konserleri

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13