Tarih: 20.12.2022 06:06

Küresel piyasalar

Facebook Twitter Linked-in

Dün piyasalarda neler oldu? Küresel piyasalarda, geçen hafta gerçekleşen ve piyasalarda baskı yaratan Fed toplantısının ardından yurt dışı piyasalar haftaya denge bulma çabası ile başladı. Avrupa borsaları dünü toparlanma eğilimiyle daha çok pozitif tarafta kapattı. Alman DAX endeksi günü %0,36 yükselişle 13.942 puandan tamamladı. ABD borsaları haftanın ilk gününü düşüşle kapattı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 160 puanın üzerinde değer kaybetti ve %0,49 azalışla 32.757,54 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,90 azalarak 3.817,66 puana ve Nasdaq endeksi %1,49 kayıpla 10.546,03 puana indi. Twitter ve Tesla’nın sahibi iş insanı Elon Musk, Twitter yönetimindeki geleceğini kullanıcılara sordu. Anketten çıkacak sonuca uyacağını belirten Musk’ın anketinde 17 milyon 500 bin oy kullanılırken anketten %57,5 “Evet”, %42,5 “Hayır” sonucu çıktı. Tesla hissesi dün açılışta %3’e yakın değer kazandı. Tesla hisseleri, Elon Musk’ın Twitter’ı devralma işlemlerinin tamamlandığı Ekim ayından bu yana yaklaşık %30 değer kaybetmişti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün %3,69 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi dün 105,0 seviyesine doğru yükselse de günü 104,3 seviyesinden tamamladı. Bitcoin fiyatı dün gece 28 Kasım'dan bu yana görülen en düşük seviye olan 16.277 doların görülmesinin ardından toparlanmaya çalışıyor. Bitcoin bu sabah 16.725 USD’de. Rusya'da ruble haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında yedi ayın en düşüğüne gerilerken hisse senetleri %5’e yakın düşüş yaşadı. Bu düşüşte, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Belarus'u Ukrayna'ya karşı yeni bir cephe açacak kara harekatına katılması için baskı yapma korkularını etkili oldu. USD/Ruble paritesi dün %4,7 değer kazanırken parite bu sabah 67,3 seviyesinde. Bu sabah sonuçlanan toplantıda Çin Merkez Bankası bir yıllık referans faiz oranını %3,65, beş yıllık referans faiz oranını ise %4,30’da sabit tuttu. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise, faiz göstergelerinde bir değişiklik yapmamasına karşın, beklenemyen bir şekilde, 10 yıl vadeli Japon devlet tahvili için getiri hedef bandını 25 baz puandan 50 baz puana çıkardı. BOJ'un bu adımı, dün basında da yer alan Japon hükümetinin, Japonya MB ile 2013 yılında yaptığı ortak politika açıklamasını gözden geçirmeyi değerlendirdiği haberlerinin ardından geldi. Açıklamanın ardından Japon Yeni değer kazandı. USDJPY paritesi bu sabah 133,1 seviyesinde. Tahvil piyasası ise işlemlere ara vermek zorunda kaldı. Çin'in en büyük kenti Şanghay'da corona virüs vakalarının artması nedeniyle önceki gün okullarda uzaktan eğitime geçildiği bildirilmişti. Çin'de Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesinin ardından resmi rakamlarda virüse bağlı ilk can kayıpları bildirildi. Çin'de dün COVID-19 nedeniyle 5 kişi yaşamını yitirdi. Önceki gün de 2 kişi COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ülkede dün semptom gösteren 2.722 yeni vaka tespit edildi. Önceki gün vaka sayısı 1.995 olmuştu

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah, BOJ’un verim eğrisi kontrol tolerans aralığını değiştirmesiyle negatif bir seyir görüyoruz. ABD vadelileri de negatif. VIX endeksi 22,4 seviyesinde. Bugün Almanya’da ÜFE verisi, ABD’de ise konut başlangıçları açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var? Çarşamba günü ABD’de Conference Board Tüketici Güveni ile mevcut konut satışları verileri açıklanacak. Perşembe günü ise ABD’de 3. Çeyrek GSYH değişimi verisi izlenecek. Cuma günü İngiltere, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları Noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Aynı gün Japonya’da enflasyon verileri ile ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve PCE enflasyon verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —