• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2488,08% 1,06
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları imalat ve hizmet PMI verilerinin ekonomik daralma bölgesinde kalmaya devam etmesine ek olarak, karışık görünüm sergileyen bilançolarla genel olarak satıcılı seyir izledi.

GÜNCEL 25.01.2023 06:00:53
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları imalat ve hizmet PMI verilerinin ekonomik daralma bölgesinde kalmaya devam etmesine ek olarak, karışık görünüm sergileyen bilançolarla genel olarak satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, dün ABD'de açıklanan imalat PMI verisi Ocak ayında aylık bazda 0,6 puan artışla 46,8'e çıkmasına rağmen, daralmanın sürdüğünü gösterdi. Aynı şekilde hizmet PMI verisinin de 1,9 puan artışla 46,6 seviyesine yükselmesine karşın, eşik değerin altında kaldığını gözlemliyoruz. Bilançolar tarafında da dün Microsoft’un 2Ç22 mali yılı finansalları takip edildi.

Şirketin geliri geçen yılın Ekim-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 artarak 52,7 milyar dolara çıktı. Bu dönemde şirket Haziran 2016'da sona eren çeyrekten bu yana en düşük gelir artışını kaydetti. Microsoft'un net kârı ise aynı dönemde %12 azalarak 16,4 milyar dolara geriledi. Ayrıca şirket yönetimi tarafından gerçekleştirilen telekonferansta gelecek dönemlere yönelik oldukça negatif bir tablo çizilmesi piyasalardaki görünümde etkili olan bir diğer unsurdu. Dün Microsoft hisseleri %1 düşüş kaydetti. Şu ana kadar 70’ten fazla S&P 500 şirketi 4Ç22 karlarını açıkladı. Bu şirketlerin %65’inin net karı piyasa beklentilerini aştı. S&P 500 endeksi %0,07 değer kaybederek 4.016 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi %0,31 değer kazandı.

Nasdaq endeksi ise %0,27 düşüş yaşadı. Euro Bölgesi'nde ise PMI verileri, ekonominin 7 ayda ilk kez büyüdüğünü gösterirken, aynı zamanda bölge ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceğine dair iyimserliği de artırdı. Euro Bölgesi'nde bileşik PMI endeksi Ocak ayında 49,3'ten 50,2'ye yükseldi. Beklenti 49,8'di. Endeks böylece Haziran ayından beri ilk kez kritik 50 eşiğini aştı. Almanya’da Dax endeksi %0,07 değer kaybederek 15.093 puana, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,26 artışla 7.050 puana yükseldi. İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi %0,35 azalışla 7.757 seviyesine geriledi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,21 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri ise %3,46 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 0,61 puan düşüşle 19,20 seviyesinde gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz? Çin ve Hong Kong piyasalarının Ay Yeni Yılı tatili nedeniyle kapalı kalmaya devam ettiği günde Asya piyasaları, ABD borsalarının yön bulma mücadelesini takip ederek karışık seyir izliyor. Ayrıca Avustralya’da yıllık bazda %7,8 artış ile 1990 yılından bu yana zirve seviyesine yükselen enflasyon verisi de piyasalardaki görünümde etkili oluyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah satıcılı seyir görülüyor. Bugün İngiltere’de ÜFE ve Almanya’da Ocak ayı İFO iş iklim endeksi öne çıkıyor. Gelecek gündemde neler var? Yeni yıl tatili nedeniyle Çin’de piyasaların kapalı olduğu haftada küresel piyasalarda ABD’den Aralık ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri ve 4. Çeyrek GSYİH, İngiltere’den işgücü verimliliği takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün de satış baskısında kalmaya devam etti. BIST 100 endeksi güne düşüşle 5.396,99 seviyesinden başladı. Endeks gün içinde en düşük 5.244,17 seviyesini test ederken gün sonunda 5.366,52 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 108 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,60, sanayi endeksi ise %0,87 değer kaybetti. Bugün ne bekliyoruz? Dün kar satışlarının devam ettiği BIST 100 endeksinde, zayıflama eğiliminin ılımlı devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün Ocak ayı kapasite kullanım oranı ve imalat güveni haftanın öne çıkan başlıkları. Gelecek gündemde neler var? Haftanın devamında yurt içi tarafta öne çıkan bir başlık bulunmuyor.

Euro bölgesi öncü bileşik PMI verisi Ocak ayında 50,2 ile beklentilerden iyi gelerek büyümeye işaret ederken, ABD PMI verisi 46,6 ile aylık yükselişe karşın 50 seviyesinin altında kalarak ekonomik yavaşlama endişelerinin devam etmesine neden oldu. Dolar Endeksi 102 seviyesi civarında seyrini korurken, majör para birimleri Dolar karşısında karışık seyir izledi. Küresel tahvil faizlerinde ise tüm vadelerde geri çekilmenin izlendiği günde ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 4 bp azalışla %3,47, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 5 bp azalışla %2,19 seviyesinden işlem gördü. Türkiye Hazine döviz cinsi verim eğrisinde de benzer görünüm izlendi ve Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 5 bp azalışla %9,11’e geriledi. Yurt içi TL tahvi piyasasında BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 8,3 milyar TL’ye yükselirken, işlem hacmi 2025 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ve bu hafta yeniden ihracı gerçekleşen Ağustos 2027 vadeli sabit getirili tahvilde yoğunlaştı.

2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 3 bp azalışla %10,23, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 5 bp azalışla %10,08 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 20 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 15 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 148 milyar TL seviyesinde geriledi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 10,2 milyar TL ilave fonlama sağladı. Hazine, dün 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilden %-2,60 yıllık reel getiri ile 2,184 milyar TL ve 5 yıl vadeli sabit getirili kira sertifikasından %9,81 getiri ile 14,008 milyar TL borçlandı. Böylece Ocak ayında 46,3 milyar TL itfasına karşılık, 55 milyar TL borçlanma planlarken, rot satışları dahil 86,675 milyar TL borçlanarak, hedefinin üstünde aylık programını tamamladı.

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nebati, önceki gün Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın açıkladığı Yapılandırma Kanunu’nun detayları hakkında bilgi verdi. Nebati, borç yapılandırma paketinde vadenin 48 aylık olacağını ve peşin ödemede yurt içi ÜFE tutarının %90'ından vazgeçileceğini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde reel bileşik faiz %-2,60 olarak kaydedildi. Bakanlık ayrı bir açıklamayla 14 milyar TL tutarında 5 yıl vadeli kira sertifikası ihraç ettiğini de duyurdu. 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilde ihale öncesi piyasa yapıcılardan gelen 4,42 milyar TL teklife karşılık 700 milyon TL satış yapıldı. Tahvilde kamuya satış yapılmadı. Yeni konut finansmanına ilişkin yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı.

Teklife göre, gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak. Bunun için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarılacak. Bir yıl içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı 220 milyar lirayı aşamayacak. Taksitin hane gelirinin %30'unu aşan kısmı, Hazine tarafından karşılanacak. Ticaret Bakanımız Sayın Muş, 'TürkiyeVenezuela Ticaret Heyeti ve B2B Görüşmeleri'nin açılış oturumundaki konuşmasında, karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve bu iş forumunun düzenlenmesinde katkıları nedeniyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Venezuela makamlarına teşekkür etti. 2022'de trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 26,48 milyon adet oldu.

Bu araçların %53,9'unu otomobil, %16,2'sini kamyonet, %15,6'sını motosiklet, %7,9'unu traktör, %3,5'ini kamyon, %1,8'ini minibüs, %0,8'ini otobüs ve %0,3'ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Geçen yıl, 2021'e kıyasla trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %10,1 artarak 1,27 milyon, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı % 17,1 azalarak 35.585 oldu. Böylece 2022'de trafikteki toplam taşıt sayısında 1,23 artış gerçekleşti.

New York Borsası’nda birçok hisse senedinin alım satımı, dün piyasanın açılmasından kısa bir süre sonra, teknik bir sorun nedeniyle kısa süreliğine durduruldu. Etkilenen başlıca isimler arasında Morgan Stanley, Verizon, AT&T, Nike ve McDonald’s yer alıyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmasıyla ülkenin temerrüde düşmesini önlemek için yeni önlemlerin uygulamaya konulduğunu bildirdi. Yellen, borç limiti nedeniyle dün itibarıyla Federal Çalışan Emeklilik Sisteminin bir parçası olan Tasarruf Fonu'nun Devlet Menkul Kıymet Yatırım Fonu'na tam olarak yatırım yapılamadığını ifade etti. Yasaya göre, borç limitinin artırılması veya askıya alınması halinde fonun tamamlanacağını vurgulayan Yellen, federal emekliler ve çalışanların bu eylemden etkilenmeyeceğini kaydetti. Morgan Stanley, bu on yılın kazananının gelişmekte olan ülke hisseleri olacağını öngördü.

Morgan Stanley gelişen ülke hisse senetlerinin cazip değerlemeleri olduğunu ve Hindistan gibi ülkelerin ABD'den daha iyi büyüyeceğini öngördü. Suudi Arabistan ve ortakları, dünya ham petrol piyasalarını dengede tutmak için geçen yılın sonlarında önemli kesintiler konusunda anlaşmaya varmaları sonrası, 1 Şubat'ta üretim seviyelerini gözden geçirecek. OPEC+ delegeleri, bakanlardan oluşan danışma komitesinin, küresel talepteki geçici toparlanmayla birlikte önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda petrol üretim seviyelerinin sabit tutulmasını tavsiye etmesini beklediklerini söylediler. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve Avrupa'nın gaz stoklarının yüksek doluluk oranını devam ettirmeleri gaz fiyatlarını aşağı çekiyor. Avrupa'nın bu kışı yüksek bir stok oranı ile tamamlamasının gelecek yıl için stok oluşturmayı kolaylaştıracağı ve Avrupa'nın pazarlık gücünü yükselteceği değerlendirmeleri fiyat düşüşlerinde etkili oluyor.

Migros (MGROS, Nötr): Elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj istasyonlarının işletilmesi ve şarj hizmetinin sunulması amacıyla 21.10.2022 tarihinde kurulan Şirketin bağlı ortaklığı Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri A.Ş.'nin ('Migen Enerji'), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yaptığı 'şarj ağı işletmeci lisansı' başvurusu olumlu sonuçlandı.

Polisan Holding (POLHO, Pozitif): Şirket ve bağlı ortaklıklarından Poliport Kimya San. ve Tic. A.Ş. ('Poliport') ile DOP Yapı Mimarlık İnşaat Gıda Turizm Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ve DAP Yapı İnşaat San. ve Tic. A.Ş. Ortak Girişimi arasında Gayrimenkul Satış Vaadi ve Arsa Payı ve Hasılat Karşılığı İnşaat Yapımı sözleşmesi imzalanmış olup, 05.03.2015 tarihli sözleşme yürürlükten kalktı. İmzalanan sözleşme ile Poliport'a ait Pendik İlçesi Yayalar mahallesi 10724 Ada 2 Parsel; 10723 Ada 3 ve 4 Parsel ve yine Poliport ve Polisan Holding'e ait Şeyhli Mahallesi Örenler Mevkii 10722 Ada 2 Parsel üzerinde geliştirilecek Pendik Projesinin hasılatı taraflar arasında %26,5 Poliport ve %73,5 Ortak Girişim oranıyla paylaşılacaktır.İmzalanan yeni sözleşme ile arsa payları çerçevesinde Poliport'un ve Şirket'in projeden elde edeceği gelirin nakit girişleri öne çekilecek olup, projenin lansmanı ve projeden yapılacak satışlara 2023 yılı içerisinde başlanması hedeflenmektedir.

MLP Sağlık (MPARK, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 24.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 81,55 TL – 83,75 TL (ağırlıklı ortalama 82,93 TL) fiyat aralığından toplam 48.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 24.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 8.424.000 TL olup, bu payların sermayeye oranı %4,0493'e ulaştı.

Pasifik GYO (PSGYO, Pozitif): Şirket 15.12.2022 tarihinde, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından düzenlenen 'Muğla Bodrum Türkbükü' ihalesinin 2. oturumuna katılmış olup, en iyi teklif ortaklık tarafından verildi. Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri (ASKSTG): 7.770.000.000 TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri (ASKŞPTG): 3.496.500.000 TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı: %45 olarak belirlendi.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Anahtar Kelimeler:

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Gençler En Çok Neyle İlgilenir?

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Çöl Tozu Anamur'u İstila Etti: Normal İnsanlarda Bile Nefes Almayı Zorlaştırıyor

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Dünya Çocukları İstanbul'da Buluşuyor

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Türkiye de Neden Deniz Canlılarının Fosilleri Var?

100 Milyon Turist, 100 Milyar Dolar Hedefine Ulaşmalıyız!

TÜMOSAN’dan Genç Mucitlere ‘SEN YETER Kİ YAP’Yarışması

Yeşilay’ın Bol Ödüllü Uyuşturucu Temalı Kısa Film Yarışması Cezbediyor

Beyin Ameliyatı Gerektiren Ciddi Sorunlara Dikkat

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

Can Sıkıntısı Neden Olur? Can Sıkıntısını Nasıl Gideririz?

Kayıp İlanı

Kadın Gözü İle Hayattan Kareler

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

İBB’den Çocuklara Özel Eski Masallar

Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Erasmus projelerine devam ediyor

Hazreti Musa’nın Bir Adamı Öldürme Olayı Nasıl Gelişti?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’tan Bayramı Kutlaması

Diyetisyen Didem Yıldız Küçük Bayram Kutlama Mesajı

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz'i Ziyaret Etti

Yükleniyor

Cumhurbaşkanlığı Türkiye 59. Bisiklet Turu Antalya-Alanya Turu İle Başlıyor

Aranan Kazakistanlı Dolandırıcı Yakalandı

Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Özdemir Ve Yönetiminden Başkan Deniz'e Nezaket Ziyareti

Komutanlar ve Emniyet Müdüründen Başkana Nezaket Ziyareti

Başkan Deniz'den Dikyader'e Teşekkür Ziyareti

Jandarma'dan Dolandırıcılık Operasyonu: 392 Bin Tl'lik Dolandırıcılık Engellendi

Belediye Başkanı Deniz, Mahallelerde Teşekkür Ziyaretlerini Sürdürüyor

Türkiye de Konut fiyatları Ortalama Fiyat 3 Milyon 264 Bin 430 Tl Oldu

Anamur’a 4 yıllık Turizm İşletmeciliği Bölümü geliyor

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

İyi  Parti Anamur’da Tam Kadro Sahada

Kılınç Bahçelievlerde Böyle Karşılandı

Muhtar Adayı Muharrem Garip: 'Kalınören Değişim İstiyor'

CHP'nin Başkan Adayı Durmuş Deniz Örene Böyle Teşekkür Etti

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: TRT, AKP’NİN PROPAGANDA ARACINA DÖNDÜ

SERDAR SOYDAN ÇARŞI ESNAFINI ZİYARET ETTİ

Bisikletin Yaşayan Efsanesi Türkiye’ye Rekor İçin Geliyor

Cumhurbaşkanlığı Dev Organizasyonu Bisiklet Turu

EA SPORTS ve LaLiga, FC FUTURES Girişimi ile Topluluk Futboluna Yenilikçi Yatırımlar Yapıyor

6. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu Kupa Töreni İle sona Erdi

Seçer 6. Tour Of Mersin Uluslararası Bisiklet Turunu Anemurium’dan Başlattı

Otelcilerden Galatasaray Kampına Ziyaret!

Trabzonspor-Fenerbahçe Süper Lig maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili 12 kişi gözaltına alındı.

8 Mart Kadınlar Voleybol Turnuvası Sonuçlandı

RAGBİ Sporu Ne Kadar Faydalı?

Anamur Bin Kişilik RAGMİ Öğrenci Sporcuları Ağırlıyor

Kızılcık Şerbetinde bu Hafta Neler Oldu?

Kızıl Goncalardan Ortalık Toz Duman Meryem’e Ağır Suçlama

Sare Ayça Anamur’un Gururu Oldu

Askan Mühendislik Makina: Güvenilir Çözümler, Dayanıklı Malzemeler

Lara Di Lara’nın Dördüncü Albümü “Eskisi Gibi Değil” Çıktı!

ETS’de Yaza Özel Fırsatlar Devam Ediyor!

Yenişehir Belediyesi, Dünya Barış Günü’nde Sadık Gürbüz’ü Mersinlilerle buluşturacak

Başarılı Sanatçı Ersin Güloğlu yepyeni şarkısı Yalan Değil yayında!

İbrahim Tatlıses, Gülben Ergen Aynı Sahnede

Merve Özbey Yaz Konserleri'nde sahne alıyor

Jandarmadan Öğrencilere Siber Farkındalık Eğitimi

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Anamur Ters Laleyi Bilim Dünyasına Tanıttı

Üniversite Soruları Nasıl Hazırlanır?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş: ‘Eğitim Sadece Sınıfta Değil Sahada da Olur’

Çözüm Okulları Eğitimde Global Dünya’nın Kapılarını Aralıyor

Başkan Kılınç'tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Meslek Yüksekokulumuz Anamur’a Gümüş Madalya Getirdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan’dan Ortalama Puan Uyarısı

Yurtdışı Lise Eğitiminin Önemi

Göç Dayı Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülünü Aldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16