Tarih: 05.10.2022 06:51

CHP'li Karaca: ″İktidarı eleştiren, hak ihlallerini ortaya koyan raporun resmi çevirisini paylaşın”

Facebook Twitter Linked-in

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CEDAW Türkiye Raporu’nun özet çevirisini yaptıklarını açıkladı.

Türkiye’nin şu ana kadar komiteye sekizinci raporunu sunduğu ve  CEDAW’ın  taraf devletler tarafından uygulanmasını inceleyen ve tavsiyelerde bulunan CEDAW Komitesi’nin 82. oturumunda Türkiye’nin durumunu gözden geçirdiği belirtildi.

Karaca, Çağlayan’da yapılacak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Derneği’ne yönelik davada kadınların yanında olduklarını ifade etti.

Duruşmayı takip ederek kadınlara yönelik her türlü sistematik baskı-sansür ve caydırma girişimlerine karşı kadınlarla dayanıştıklarını belirten Karaca, Türkiye’de kadının insan haklarına yönelik ihlallerin önlenmesi için hazırladıkları politika notunda şu ifadelere yer verdi:

“Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi’nin hazırladığı; Türkiye’nin 8. Periyodik izleme raporunun çevirisinin yapılarak kamuoyunun bilgisine sunulması ve tüm kadınların erişiminin sağlanması gerekliliği ortadadır.”

“İktidarı eleştiren, hak ihlallerini ortaya koyan raporun resmi çevirisini paylaşın”

Karaca; CEDAW toplantısına katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Türkiye’ye yöneltilen eleştirilere yanıt veremediğine dikkati çekerek, Türkiye’ye yönelik hak ihlalleri tespitlerinin ve bu ihlallerin giderilmesi için önerilerin yer aldığı rapor ile ilgili, “CEDAW Raporu’nun neden hala resmi çevirisinin neden yapılmadı, yapıldıysa neden tüm kadınların erişimine açılmadığını soruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kadın derneklerine yönelik davalar açılmasına, nafaka hakkının engellenmesine yönelik girişimlere, cinsel yönelimlerinden ötürü toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin arttığına dair tespitlerin yer aldığı CEDAW Komite raporundan detaylar şöyle sıralandı:

“Komite’nin belirttiğine göre 2018 yılında hazırlanan ve 2020 yılında revize edilen Erken ve Zorla Evliliğin Önlenmesine İlişkin Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nı henüz resmi olarak onaylanmamıştır.

‘Kadın hakları savunucuları ve aktivistlerin, sık sık tutuklamaya maruz kaldığı, fiziksel şiddete, tehditlere, baskı, tacizlere maruz bırakıldığı’ konusu ayrıca Kadın Cinayetlerini Durduracağız Derneği’ne açılan davanın da dahil edilebileceği bir yorumu içinde barındırmaktadır.

Komite, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının parlamenter bir tartışma olmadan ve kadın haklarını savunan STK’ları ve kadın hakları savunucularının geniş katılımı olmadan alınmış olmasını kaygı ve üzüntü kaynağı olarak görmektedir. Komite ayrıca, hükümetin bu kararının kadın ve kız çocuklarının haklarını en üst derecede korumayı hedefleyen CEDAW Sözleşmesi’ndeki yükümlülüklerine aykırılık teşkil ettiğini belirtmektedir.”

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —